Боротьба до нашої ери: Стародавній Єгипет

23:50 | 31 марта 2020
Боротьба - один з найдавніших і улюблених багатьма народами видів спорту.

Боротьба - один з найдавніших і улюблених багатьма народами видів спорту. Ще в первісно-общинному ладі людині доводилося вступати в єдиноборства.

У цих поєдинках формувалися певні навички, тактичні прийоми. Людина шукала і знаходила такі способи єдиноборства, які забезпечували б перемогу з найменшим ризиком і найменшою витратою сил. Так, поряд з трудовими навичками, накопичувалися і прийоми боротьби, які передавалися з покоління в покоління.

Випадково знайдені прийоми, придумані хитрощі ставали надбанням людей. Створювалися зачатки народних видів боротьби.

На думку деяких дослідників історії боротьби саме в Стародавньому Єгипті відбулося зародження боротьби як виду бойового і спортивного єдиноборства. Загальновизнано, що за часів царювання династій фараонів боротьба досягла найвищої культури розвитку і багато народів чимало запозичили у єгиптян в області боротьби.

Археологічні пам"ятки, що відображають роль боротьби в Стародавньому Єгипті досить численні.

Цікавою знахідкою в цьому відношенні є гробниця в селищі Бені-Гассан. Комплекс Бені-Гассан вирубаний в скельній породі і включає 39 гробниць високопоставлених давньоєгипетських сановників і сотні могил чиновників нижчого рангу, найбільш ранні поховання відносяться до часів VI династії (2347/2297—2216/2166 рр.до н. е.). Стіни гробниці розписані епізодами з борцівських сутичок. Незважаючи на те, що цьому унікальному пам"ятнику культури більше 4000 років, багато прийомів, які застосовували єгипетські борці, існують і донині.

Невідомий художник, який зафіксував прийоми боротьби, чудово розбирався в тонкощах бойового мистецтва. Схоже, мова йде про своєрідний, абсолютно унікальний, навчальний посібник для спортсменів, що беруть участь у змаганнях з нагоди свят.

Відомо, що на певному етапі боротьба була складовою частиною фізичної підготовки древніх єгипетських воїнів. Були спеціальні військові школи "Манф", де навчали боротьбі. В якості загальнофізичної підготовки борці практикували різні вправи з вагою.

Змагання з боротьби, як серед простих селян, так і знатних осіб, влаштовувалися під час проведення різних свят і під час прийому гостей.

Судячи зі збережених зображень суперники боролися практично оголеними, а в якості одягу використовувалися тільки пов"язки на стегнах. Для того, щоб тіла під час сутички відрізнялися один від одного, багато борців фарбували себе спеціально фарбою. Вигравав поєдинок той з борців, який кидав або перекидав свого суперника на землю.

Що стосується видів боротьби, то тут однозначних відомостей немає. Можливо, що в різних областях і в різні епохи історії Єгипту, боротьба дійсно практикувалася в різних варіантах. Більш точно, перш за все, зі збережених зображень, відомо про те, яка техніка боротьби була доступна єгиптянам. Сучасний Єгипетський вчений Алі Абдель Азіз Хассен в одній зі своїх робіт зазначає: «виявилося, що в Стародавньому Єгипті борці вміли боротися в стійці і партері, причому і в тому і в іншому положенні вони користувалися прийомами, подібними з прийомами сучасної класичної та вільної боротьби. Боротьба велася в високій і низькій, однойменній і різнойменній стійках».

Источник
Борьба греко-римская 15:50 | 03 марта 2022 Росія та Білорусь відсторонені від участі у змаганнях Борьба греко-римская 13:50 | 27 февраля 2022 АСБУ вимагає від UWW виключити Борцівську Федерацію росії з членства Міжнарого світу боротьби Борьба греко-римская 19:05 | 24 февраля 2022 Увага! Наказ Міністерства молоді та спорту України Борьба греко-римская 18:50 | 22 февраля 2022 Тривають зори Борьба греко-римская 15:05 | 21 февраля 2022 Турнір О. Колчинського 2022: результати Борьба греко-римская 15:05 | 17 февраля 2022 Відкритий чемпіонат КДЮСШ "Школа спорту" пам"яті загиблих воїнів АТО та ООС Борьба греко-римская 18:50 | 15 февраля 2022 Борці Київщини завоювали дві медалі Кубку Польщі Борьба греко-римская 14:20 | 10 февраля 2022 ХV відкритий обласний юнацький турнір з греко-римської боротьби пам"яті Олексія Вакуленка Борьба греко-римская 14:05 | 10 февраля 2022 Зональний Чемпіонат України U15 та U17 пам"яті В.О. Гречишникова: регламент Борьба греко-римская 13:50 | 10 февраля 2022 Надія - 2022