ЯКИМ МАЄ БУТИ ТРЕНЕР?

20:25 | 11 мая 2017
Хороший вчитель може навчити інших навіть тому, чого сам не вміє Тадеуш Котарбінський (1886-1981), польський філософ Що таке хороший тренер? Комусь викладена нижче думка може показатися занадто ідеалізованою.
Хороший вчитель може навчити інших навіть тому, чого сам не вміє
Тадеуш Котарбінський (1886-1981), польський філософ

Що таке хороший тренер? Комусь викладена нижче думка може показатися занадто ідеалізованою. Може бути і так, але ми впевнені, що кожен тренер повинен прагнути до цього ідеалу. 
Хороший тренер безкорисливо любить боротьбу і свою роботу.
На жаль статус тренера в суспільстві невисокий, як втім і статус учителя, про що говорять їх невеликі зарплати. Як дотепно зауважив Станіслав Моцарський, польський афорист, професія вчителя дає довічну гарантію від викрадення з метою викупу... Це ж справедливо і по відношенню до тренерської професії. Всі тренери боротьби в минулому самі були борцями. Але тренер і борець - це дві абсолютно різні спеціальності. Багато хто стають тренерами, так як нічого іншого робити не можуть. Справжній тренер тренує передусім тому, що без боротьби не уявляє своє життя. 
Хороший тренер - це завжди педагог.
Добре відомо, що тренер для своїх учнів часто володіє великим авторитетом, ніж вчителі в школі, а часто і більшим авторитетом ніж батьки. Учні намагаються наслідувати своєму тренеру, беруть з нього приклад у всьому, тому дуже важливо щоб цей приклад було позитивним. Сумно бачити, коли тренер кричить на своїх учнів, при цьому не підбирає вирази. Мені доводилося бачити, як деякі, з дозволу сказати "тренери", своє невдоволення виступом на змаганнях свого учня виражали за допомогою мату. Що може відчувати після цього учень до свого тренера? Тільки страх і образу, а не повагу і вдячність. Якщо учень програв, то це вина тренера, значить він погано вчив свого учня. Головне завдання тренера - це насамперед виховати зі свого учня людину, а вже тільки потім - чемпіона. 
Хороший тренер повинен бути психологом.
Він повинен знати все про свого учня, знати його сильні і слабкі сторони і вміти використовувати ці знання. Ось що пише Віктор Ігуменів у своїй книзі Сутичка про олімпійського чемпіона Сурена Налбандяна (прим. відомий радянський борець, чемпіон Європи, олімпійський чемпіон 1976 р.) та його тренера Володимира Фоміна: 
 
"...Сурен не простий парубок. Згусток енергії. Дуже сильний фізично. Боротьба йому на користь - є вихід його невгамовної енергії. В Астрахані Сурен, навчаючись у школі, відносився до розряду важковиховуваних. Вчителі з ним маялися, вдома теж. Непосида. Вигадник всяких витівок. Любитель похуліганити. Серйозно захоплювався футболом, гімнастикою, плаванням. Але ніде довго не затримувався. Потім молодий тренер Б. Кисельов заманив його в секцію боротьби. Тренувався охоче. Але Сурен думав, що йому сили не вистачає, насів на штангу. Тренер Сурену втовкмачував, що не можна перенапружуватися. Не слухав, продовжував тягати "залізо". Кисельов за непослух вигнав учня. 

Тільки через три роки Налбандян повернувся до боротьби. В школу зайшов Володимир Романович Фомін, записав Сурена до себе в секцію. Пішла справа. На обласних змаганнях призером став. Пишався. Готувався до більш великих турнірів. А його не послали за провину якусь. І Сурен знову боротьбу кинув. Ледве умовив його Фомін повернутися. Взяв фотографію Сурена і на звороті написав: "Сурен Налбандян - чемпіон Росії, СРСР, Європи, світу та Олімпійських ігор!" Сподобався Сурену такий жарт. Повернувся в спортшколу." 
 
Хто знає, якби у свій час Володимир Фомін не знайшов би підхід до свого учня, може бути сьогодні ніхто б і не знав про Сурена Налбандяне ... 
Хороший тренер - це винахідливий, творча людина, що постійно знаходиться в пошуку.
Часто на запитання: "Чому Ви обрали ту чи іншу систему тренувань?". Тренер відповідає: "А так тренується збірна США/Ірану!" Те, що добре для збірної США чи Ірану, може зовсім не підходити для вашої групи. Хороший тренер не буде сліпо копіювати чужий досвід, а спробує зрозуміти, що і як слід використовувати у себе в секції. 

Він постійно вносить щось нове у тренування, придумує нові вправи, що б тренування проходили цікаво. Багато дітей та юнаків залишають заняття боротьбою, так як їм стає нецікаво. Постійно підтримувати у своїх учнів інтерес до тренувань - одна з основних завдань тренера. І звичайно, тренер повинен постійно вчитися у своїх колег і учнів, вивчати літературу по боротьбі, і не тільки по боротьбі, і отримані знання застосовувати на практиці. 
Источник
Борьба греко-римская 15:50 | 03 марта 2022 Росія та Білорусь відсторонені від участі у змаганнях Борьба греко-римская 13:50 | 27 февраля 2022 АСБУ вимагає від UWW виключити Борцівську Федерацію росії з членства Міжнарого світу боротьби Борьба греко-римская 19:05 | 24 февраля 2022 Увага! Наказ Міністерства молоді та спорту України Борьба греко-римская 18:50 | 22 февраля 2022 Тривають зори Борьба греко-римская 15:05 | 21 февраля 2022 Турнір О. Колчинського 2022: результати Борьба греко-римская 15:05 | 17 февраля 2022 Відкритий чемпіонат КДЮСШ "Школа спорту" пам"яті загиблих воїнів АТО та ООС Борьба греко-римская 18:50 | 15 февраля 2022 Борці Київщини завоювали дві медалі Кубку Польщі Борьба греко-римская 14:20 | 10 февраля 2022 ХV відкритий обласний юнацький турнір з греко-римської боротьби пам"яті Олексія Вакуленка Борьба греко-римская 14:05 | 10 февраля 2022 Зональний Чемпіонат України U15 та U17 пам"яті В.О. Гречишникова: регламент Борьба греко-римская 13:50 | 10 февраля 2022 Надія - 2022