ШВИДКІСТЬ У БОРОТЬБІ

15:55 | 28 октября 2016
Кажуть, швидкість — якість молодості.
Кажуть, швидкість — якість молодості. Вірно. Молодим притаманні різкі й швидкі рухи. Але правильно побудованими систематичними тренуваннями швидкість можна зберегти і збільшити і у більш зрілому віці. 
 

Як виміряти швидкість у боротьбі? 

Звичайно, не за часом пробігання стометрівки, хоча це якоюсь мірою характеризує здібності спортсмена. Більш правильним визначенням якості швидкості борця буде його вміння зреагувати на дії супротивника і провести свій прийом. Чим менше часу знадобиться на це, тим краще. 

Домагаючись швидкості у виконанні якого-небудь руху, потрібно багато разів повторювати його в тренуваннях. Спортсмен повинен проводити його легко, без скутості, невимушено, оскільки скутість — ворог швидкості. 

Якість швидкості нерозривно пов"язана з розвитком сили. Однак борцівська швидкість ще залежить і від витривалості. Щоб виконувати швидкі і точні рухи в кінці сутички, незважаючи на втому, потрібна швидкісна витривалість. 
 
Як розвивати швидкість борцю?

Розвиток швидкості у боротьбі відбувається зазвичай серіями швидкісних вправ, що виконуються з максимальною інтенсивністю. Рухи в цих вправах слід підбирати подібні на ті, що використовуються при боротьбі. Потрібно поєднувати розвиток сили основних м"язових груп, що беруть участь у виконанні основних технічних дій, з розвитком швидкості рухів. 

Корисно проводити тренувальні сутички з швидкими і вправними борцями більш легких вагових категорій, які відрізняються високою швидкістю. Якщо поставити завдання боротися на випередження, не користуючись перевагою у вазі і силі, то виходить хороше тренування для вдосконалення швидкості. 

Технічні прийоми слід проводити з максимальною швидкістю, але якщо при цьому спостерігається спотворення структури рухів, то швидкість їх виконання слід зменшити.
 
Крім спеціальних вправ для розвитку швидкості, застосовуються вправи з інших видів спорту, як, наприклад, баскетбол, футбол, ручний м"яч тощо. Тут, крім виникнення позитивних емоцій, які сприяють підвищенню загального стану організму, розвантаженню нервової системи, її відпочинку від борцівських поєдинків, розвиваються необхідні фізичні якості, в тому числі і швидкість, настільки необхідна при боротьбі.
Источник
Борьба греко-римская 15:50 | 03 марта 2022 Росія та Білорусь відсторонені від участі у змаганнях Борьба греко-римская 13:50 | 27 февраля 2022 АСБУ вимагає від UWW виключити Борцівську Федерацію росії з членства Міжнарого світу боротьби Борьба греко-римская 19:05 | 24 февраля 2022 Увага! Наказ Міністерства молоді та спорту України Борьба греко-римская 18:50 | 22 февраля 2022 Тривають зори Борьба греко-римская 15:05 | 21 февраля 2022 Турнір О. Колчинського 2022: результати Борьба греко-римская 15:05 | 17 февраля 2022 Відкритий чемпіонат КДЮСШ "Школа спорту" пам"яті загиблих воїнів АТО та ООС Борьба греко-римская 18:50 | 15 февраля 2022 Борці Київщини завоювали дві медалі Кубку Польщі Борьба греко-римская 14:20 | 10 февраля 2022 ХV відкритий обласний юнацький турнір з греко-римської боротьби пам"яті Олексія Вакуленка Борьба греко-римская 14:05 | 10 февраля 2022 Зональний Чемпіонат України U15 та U17 пам"яті В.О. Гречишникова: регламент Борьба греко-римская 13:50 | 10 февраля 2022 Надія - 2022