Юхим Білоус - борець з Полтавщини

22:55 | 10 октября 2016
Хутора Білоусівка, в якому у 1882 році, народився борець, зараз не знайдете на карті Глобинського району Полтавщини.
Хутора Білоусівка, в якому у 1882 році, народився борець, зараз не знайдете на карті Глобинського району Полтавщини. Згадка про нього – прізвище Білоус, яке носять багато жителів навколишніх сіл Киріякивки і Броварок. Вони зберігають пам"ять про непересічного земляка – Юхима Білоуса, переможця Міжнародного конкурсу краси чоловічого тіла і чемпіона світу з французької боротьби. За розповідями старожилів, Юхим з дитинства відрізнявся неймовірною фізичною силою з числа восьми братів і сестер. До того ж мав воістину козацький характер «з гонором і перцем».
 

З морфлоту – до спорту

Кінець XIX століття ознаменувався шаленою популярністю силових видів спорту, і зокрема цирковий боротьби. Публіка була в захваті від французької боротьби – адже вона була яскравою і видовищною. Тому всі циркові трупи мали борців і силачів. Захоплення було таким великим, що боролися всі і скрізь – хлопчаки на вулицях і дорослі чоловіки на ярмаркових площах. Варто відзначити, що ціле покоління українських «богатирів» прийшли у цирк із села. Найвідоміші з них – Іван Піддубний, теж родом з Полтавщини, Іван Фирцик, .
 

Групове фото - Білоус у другому ряду третій зліва

Борцівську кар"єру Юхим Білоус почав після служби в армії. На флоті, де випало служити, познайомився з матросом з Фінляндії. Той був вражений силою Юхима, але, побачивши, що ніяких «професійних штучок» сільський хлопець не знає, вирішив навчити його прийомам боротьби. Повернувшись з армії, сповнений мрій Юхим відправився в Москву, щоб влаштуватися в цирк. Але східна столиця зустріла його вкрай непривітно. Навіть те, що при демонстрації своїх здібностей хлопець поклав на лопатки всіх супротивників, не вплинуло на «журі». Ймовірно, тому, що циркові трупи вже були укомплектовані, а зайві конкуренти нікому не потрібні. Але силач не відступив від мети і у 1910 році потрапив в групу спортсменів, які відправились на гастролі до Італії. Демонстрував там силові вправи з гирями. Далі були й інші виступи – Білоусу аплодували глядачі на спортивних аренах Німеччини, Австрії, Франції, США.

Виступаючи, показував різні трюки – тримав на грудях ковадло, на якому ковалі били молотом, гнув вали від парової машини, заганяв цвяхи в дубовий брус голими руками, на величезному коромислі піднімав 6-8 чоловік. Багато гастролював і показував спільні номери з відомими борцями свого часу, такими, як Павло Розбийгора, Василь Шаталов, Петро Мілюков.

У 1911 році Юхим Білоус став переможцем Міжнародного конкурсу краси чоловічого тіла, який відбувся в Харкові. А вже через кілька років, в 1914-му, – абсолютним чемпіоном світу з французької боротьби.

Спаринг-партнером Юхима був і легендарний борець Іван Піддубний, хоча всі їхні поєдинки закінчувалися нічиєю. Але такої успішної кар"єри, як Піддубний, Білоус не збудував – був неписьменним, і не мав професійної хватки. Справедливості заради варто відмітити, що професійна боротьба як видовище завоювала в 1920-х роках величезну популярність, а аматорська була розвинена дуже слабо. Бійці-любителі хоча і брали участь у міжнародних змаганнях, але успіху, за рідкісним винятком, не досягали. Вигідно було борцю виступити на тому чи іншому чемпіонаті – він їхав, невигідно – не їхав, бо вільний був виступати там, де платили більше. І ще одна обставина: іноді господар вирішував, хто здобуває перший приз, і не віддавав першості тому, хто виступив краще. Тому, знаючи, як працює система, не кожен бажав ставати її частиною, а на світовому борцівському небосхилі сяяли тільки імена російських професійних циркових борців (причому жоден з них не виступав на зарубіжних чемпіонатах як офіційний представник Росії). Білоус теж належав до принципових спортсменам, і обставини життя швидко змінювалися ...
 

Афіша Білоус - Гайдамака

Богатырство – стиль життя

У країні вирували революційні події, влада постійно змінювалася, тому людям у нових умовах було не до розваг. У 1924 році циркову боротьбу було заборонено. Юхим повернувся на малу батьківщину, оселився в селі Вишеньки, де жила одна з його сестер, і почав працювати конюхом у колгоспі. Але і тут здобув собі слави. У вихідні та свята влаштовував у селі спортивні розваги, навчав хлопчиків прийомів боротьби (одним з його учнів був майбутній видатний композитор, а тоді звичайний сільський хлопець Платон Майборода), робив для них «карусель» – клав на плечі металеву рею, до якої з обох сторін чіплялося по 5-6 хлопчаків, і розкручував навколо себе.

Одним з кращих друзів Юхима був чемпіон України з французької боротьби Павло Трубий на прізвисько Розбийгора. У вільні дні разом вони гастролювали в сільських клубах. Розбийгора жонглював гирями, гнув 150-миліметрові цвяхи, ламав пальцями 20-копіечні монети. У Білоуса був свій «коронний номер» – він гнув сталевий вал від кінної молотарки. Крім того, виконував забави та інші «трюки»: разгибав підкови, закручував в трубочку залізні підноси, заплітав косу із залізних прутів, заганяв руками цвяхи в дубовий брус.

Силу свою Білоус зберігав до глибокої старості, тому життя його, як і в юності, не обходилося без курйозів. Розповідають, що одного разу на Юхима напали злодії. Чоловік повертався з базару, де продав корову, тому зловмисники відстежували його, щоб забрати гроші. Бідолахи не знали, що під час нападу цей, на перший погляд, звичайний дід зв"яже їх, звалить на плечі і понесе в райвідділ міліції.

Будучи вже немолодим чоловіком, Юхим любив бувати на спортивних заходах. Якось приїхав подивитися, як виступають артисти борці в районному клубі. Коли після вражаючої програми ведучий запитав, чи є бажаючі позмагатися з борцями, Юхима витягли на сцену. Поклав на лопатки заїжджих борців, здивувавши усю публіку.

Перед війною Юхим Білоус переїхав у село Кирияківка, де і прожив до кінця життя. Кілька разів одружувався, власних дітей не мав. Помер в 1957 році, похований в Кирияківці, де, згідно із заповітом, на його могилі встановили березовий хрест. Ні меморіальної дошки, ні пам"ятника в селі немає, але веселі і, на перший погляд, неймовірні історії про богатиря Юхима до цих пір передаються з вуст в уста.

Джерело: http://www.ledilid.com
Источник
Борьба греко-римская 15:50 | 03 марта 2022 Росія та Білорусь відсторонені від участі у змаганнях Борьба греко-римская 13:50 | 27 февраля 2022 АСБУ вимагає від UWW виключити Борцівську Федерацію росії з членства Міжнарого світу боротьби Борьба греко-римская 19:05 | 24 февраля 2022 Увага! Наказ Міністерства молоді та спорту України Борьба греко-римская 18:50 | 22 февраля 2022 Тривають зори Борьба греко-римская 15:05 | 21 февраля 2022 Турнір О. Колчинського 2022: результати Борьба греко-римская 15:05 | 17 февраля 2022 Відкритий чемпіонат КДЮСШ "Школа спорту" пам"яті загиблих воїнів АТО та ООС Борьба греко-римская 18:50 | 15 февраля 2022 Борці Київщини завоювали дві медалі Кубку Польщі Борьба греко-римская 14:20 | 10 февраля 2022 ХV відкритий обласний юнацький турнір з греко-римської боротьби пам"яті Олексія Вакуленка Борьба греко-римская 14:05 | 10 февраля 2022 Зональний Чемпіонат України U15 та U17 пам"яті В.О. Гречишникова: регламент Борьба греко-римская 13:50 | 10 февраля 2022 Надія - 2022