ПРО СУДДІВ, ХАБАРІ ТА ВКРАДЕНЕ "ЗОЛОТО"

07:55 | 18 августа 2016
В Беленюка вкрали «золото»! Мабуть вперше мені важко знайти слова… Всі ілюзії зруйновано.
В Беленюка вкрали «золото»! Мабуть вперше мені важко знайти слова… Всі ілюзії зруйновано. Великий спорт це політика і… бізнес. Мене нудить від суддівського свавілля. Як казав легендарний коментатор Микола Озеров: «Такий хокей нам непотрібен!»

Перед початком фінального поєдинку у ваговій категорії до 85 кг з греко-римської боротьби, вразив вибір арбітра. Як може грузинський рефері, який сьогодні живе в Твері (Росія) Темо Казарашвілі, судити вирішальний поєдинок між українцем та грузином, що виступає за збірну Росії? Що за маячня?! Як написав один російський сайт: «Фінальний поєдинок контролював грузинський рефері». Влучне уточнення. Не судив, а саме пильно контролював, аби Чакветадзе не програв Жану. Казарашвілі судив поєдинок росіянина з іранцем, і здається ще з кимось. Тобто був конкретно приставлений «контролювати» зоряне сходження перспективного земляка . До речі, допомагав Казарашвілі, аби він упорався із складним завданням – ще один впливовий грузин, голова апеляційного журі Едішер Мачаідзе. Подейкують, що саме Мачаідзе після перемоги українця в першому періоді взявся ламати сутичку, яка пішла за іншим сценарієм. Ми всі бачили, як грамотно відпрацював Беленюк у першому періоді. Він провалював суперника і випереджав його на ногах. Чакветадзе виглядав безпорадним і його міг врятувати тільки партер. Після перерви досвідчений Казарашвілі влаштовує гру в одні ворота. Арбітр не помічає, як Чакветадзе стрибає і чавить ногами руки та ребра Жана. Не фіксує порушення коли Чакветадзе навмисно робить заступ ногою, аби секунданти вчинили галас мовляв українець хапав його за ногу. Раптом рефері карає Беленюка, який нібито захищався рукою і знову ставить українця до низу. На табло починають з’являтися незрозумілі очки на користь грузина. І від тої арифметики в українця все плутається в голові. Чому ж тоді сутичку не було зупинено за фактом порушення?! Просто старенький арбітр ніякого порушення не помітив. Він чесно й запопадливо виконував волю головного тренера збірної Росії Кугуашвілі та Левана Кезевадзе. А замовником «золота» був віце-президент UWW, один з керівників суддівського корпусу всесвітньої федерації боротьби – Михайло Маміашвілі. Відразу маю зазначити, що Чакветадзе - надзвичайно сильний, технічний і обдарований атлет.

Беленюк був приголомшений цинізмом суддівської бригади. Жана ламали морально. В нього – справжнього професіонала, і СПРАВЖНЬОГО ЧЕМПІОНА! на очах мільйонів глядачів підступно крали перемогу! І ми бачили в його розгубленому погляді відчай та зневіру! Для чого він клав своє життя та здоров’я?! Невже для того щоб підлеглі Лаловича та Маміашвілі, всупереч Олімпійським традиціям та правилам, так відверто нищили віру людей планети в чесну боротьбу?! Чесну перемогу!? Не хочу домішувати політики, однак великий спорт - це велика політика. На жаль, росіяни вміють боротися не завжди чесно! Пам’ятаю, як офіцер з розвитку UWW, українець Андрій Воронцов під час візиту до Києва сказав чудові слова: «БОРОТЬБА, МАЄ БУТИ ВИЩОЮ ЗА ОСОБИСТІ ІНТЕРЕСИ!» Тоді ці слова стосувалися ставлення людей до боротьби в Україні, але сьогодні ці слова для мене набули зовсім іншого масштабу. Мені шкода Андрія та його колег, які все роблять для розвитку та популяризації боротьби у світі. Тому що відомі постаті своїми шахрайськими діями, корупційними схемами та махінаціями знищують безсмертну велич боротьби! Вони плюють не тільки в душу Жана! Це виклик всім нам! Людям різних національностей. Різних країн та традицій! Яких єднає одне – спільна любов до БОРОТЬБИ!

Невже угорський борець Віктор Лорінц програв в боротьбі за «бронзу» Денісу Кудлі? Ні! Лорінц йшов уперед, атакував, демонстрував активність, однак судді одностайним рішенням віддали перемогу німцю. Чому?! А все тому, що одним з керманичів суддівського корпусу UWW є німець Антоніо Сільвестрі. За моїм власним переконанням бронзовим призером Олімпіади у вазі до 85 кілограмів став ВІКТОР ЛОРІНЦ! 

Ми всі бачили фінальний поєдинок між сербським борцем Девором Стефаником та Міграном Арутюняном (66). Весь час Арутюнян упевнено йшов вперед і вичавлював зухвалого серба. Всі бачили, як Стефаник «випадково» вдарив головою Міграна аби виграти час. Мені важко уявити стан вірменського борця коли перемогу в цьому напруженому поєдинку судді віддали сербу. Переможцем цього двобою став - МІГРАН АРУТЮНЯН! Ще одне вкрадене «золото» Чому?! Відповідь проста. Тому що президентом Об’єднаного Світу Боротьби (UWW) є серб – Ненад Лалович.

У півфіналі в категорії до 75 килограмів хорват Бозо Старцевич за дві секунди до кінця першого періоду із небезпечного положення перетягнув за голову Романа Власова (росіянин заспав в захваті) і фактично непритомного поклав на туше. Секунданти росіянина з переляку викинули челендж і поки Власов відходив від "наркозу" скасували чисту перемогу на туше хорватського борця. Хорват, якого Власов намагався покласти на лопатки, боровся до останньої секунди і ПЕРЕМІГ! Але судді вже вкотре віддали перемогу протеже Кареліна. Треба сказати і в фіналі Власов нагло блокував у партері руку Медсена, однак арбітр проігнорував вибрики російського борця. Рефері навіть не наважився зробити зауваження Власову коли той, після постановки в партер, без свистка вистрибнув щучкою. Суддя зпантеличено почав вичитувати датчанину, хоча, звісно, Медсен був ніпричому. Що тут можна додати? Ганьба!

Як можна поретворювати Олімпіаду – змагання найсильніших спортсменів планети, на дешеве приватне шоу? Навіть не спеціалісти з боротьби в шоці від очевидних «підкилимних» реверансів! Для чого, поясніть, ще декілька років тому, ми всім світом рятували ОЛІМПІЙСЬКУ БОРОТЬБУ? Щоб пройдисвіти вносячи чергові зміни до правил нібито з метою підвищення рейтингу боротьби, хабарами, змовами та продажним суддівством безглуздо вбивали інтерес публіки до нашого виду спорту? Не розумію логіки. 

Виходить, що на місце шахрая Мартінетті, який майже знищив боротьбу, прийшов новий хабарник, який знову боротьбу використовує для власних інтересів та збагачення! Погодьтеся, так бути не може! Людям, які торгують Олімпійськими медалями, підкуповують суддів, не місце в дружній борцівській сім"ї. Вдвічі огидно коли до цього корупційного болота причетні видатні колишні борці. Сьогодні в прямому ефірі радіо "Столиці" мені було важко знайти відповідь, на запитання як подолати корупцію у всесвітній федерації боротьби. Переконаний, ми не повинні змагатися в хабарах з російськими колегами. Зрозуміло одне, в нинішньому світі борцю потрібно перемагати не тільки суперника, а й третю силу – суддів. На превеликий жаль, так було завжди. Тому суперника, щоб не давати суддям зайвих підстав, слід якомога швидше класти на лопатки! 

А Жану Беленюку від імені всіх українських вболівальників хочу ще раз сказати – ТИ НАШ ОЛІМПІЙСЬКИЙ ЧЕМПІОН.
Источник
Борьба греко-римская 15:50 | 03 марта 2022 Росія та Білорусь відсторонені від участі у змаганнях Борьба греко-римская 13:50 | 27 февраля 2022 АСБУ вимагає від UWW виключити Борцівську Федерацію росії з членства Міжнарого світу боротьби Борьба греко-римская 19:05 | 24 февраля 2022 Увага! Наказ Міністерства молоді та спорту України Борьба греко-римская 18:50 | 22 февраля 2022 Тривають зори Борьба греко-римская 15:05 | 21 февраля 2022 Турнір О. Колчинського 2022: результати Борьба греко-римская 15:05 | 17 февраля 2022 Відкритий чемпіонат КДЮСШ "Школа спорту" пам"яті загиблих воїнів АТО та ООС Борьба греко-римская 18:50 | 15 февраля 2022 Борці Київщини завоювали дві медалі Кубку Польщі Борьба греко-римская 14:20 | 10 февраля 2022 ХV відкритий обласний юнацький турнір з греко-римської боротьби пам"яті Олексія Вакуленка Борьба греко-римская 14:05 | 10 февраля 2022 Зональний Чемпіонат України U15 та U17 пам"яті В.О. Гречишникова: регламент Борьба греко-римская 13:50 | 10 февраля 2022 Надія - 2022