РІО 2016: ОГЛЯД КАТЕГОРІЇ - 85 КГ

20:25 | 11 августа 2016
Вагова категорія до 85 кг на цих Олімпійських Іграх, мабуть  найбільш відкрита молодим талантам та «темним конячкам», які намагатимуться «стати на диби» у Ріо-де-Жанейро.
Вагова категорія до 85 кг на цих Олімпійських Іграх, мабуть  найбільш відкрита молодим талантам та «темним конячкам», які намагатимуться «стати на диби» у Ріо-де-Жанейро.

Українець Жан Беоленюк став улюбленцем вболівальників зі всього Світу після динамічної та потужної перемоги на минулорічному Чемпіонаті Світу у Лас-Вегасі. У списку суперників, яких Беленюк залишив позаду медаліст ЧС 2014 р. Віктор Лорінц (Угорщина), олімпієць Даміан Яніковськи (Польща), Саман Тахмасебі (Азербайджан) і Рустам Ассакалов (Узбекистан). 

Вигравши свій перший титул чемпіону світу у вересні минулого року, наш співвітчизник здобув золото ще чотирьох міжнародних змагань, серед яких Всесвітні військові ігри та Чемпіонат Європи. Його єдина поразка цього року відбулася в Баку, у фіналі Голден Гран-Прі Жан поступився представнику Росії Давиду Чакветадзе. 25-річний українець очолив рейтинг UWW після перемоги над Ассакаловим з рахунком 6-0 на ЧС у Лас-Вегасі і досі займає лідируючу позицію. 
 
 

Минулорічний Чемпіонат Світу став для Рустама Ассакалова (Угорщина) найвдалішим за його кар"єру, адже досі спортсмену не вдавалося піднятися на п"єдестал пошани Чесмпіонатів Світу.  Однак у скарбничці узбекського борця золота медаль Чемпіонату Азії-2015 і Азіатських Ігр-2014. Наразі він посідає третє місце світового рейтингу. 

Світовий №4 Саман Тахмасебі (Азербайджан) є володарем п"яти медалей Чемпіонатів Світу (двох срібних та трьох бронзових). Він також брав участь в Олімпійських іграх 2008 і 2012 років, що робить йього найдосвідченішим борцем у цій ваговій категорії.  Після ОІ у Пекіні Тахмасебі, який виступав за Іран перейшов до збірної Азербайджану. За останнє олімпійське чотириріччя спортсмен чотири рази става медалістом Чемпіонатів Світу. 

Ветеран Хабіболла Ахлагі (Іран) отримав олімпійську ліцензію завдяки бронзі ЧС-2015 і це перше йього серйозне досягнення з ЧС-2009 року, де він також взяв бронзу. Зараз іранець посідає дев"яту сходинку світового рейтингу. Ахлагі також має олімпійський, він виступав у Лондоні, однак до фіналів не дійшов. 

Віктор Лорінц (Угорщина) напевне захоче перевершити свої успіхи на минулорічних ЧС, у 2013 і 2014 він фінішував з бронзою, а у Лас-Вегасі посів лише п"яте місце. Наразі за угорцем закріпилося п"яте місце світового рейтингу. 

Росіянин Давид Чакветадзе пробився в національну команду минулого року, вигравши конкуренцію у досвідченого олімпійського чемпіона Олексія Мішина, але на міжнародній арені виступав з перемінним успіхом. Після перемоги на Європейських Іграх він залишився без медалі в Лас-Вегасі. В цьому році у фіналі чемпіонату Росії він знову переміг Мішина і отримав перепустку до Бразилії.

Рамі Хієтаніємі (Фінляндія) зупинився на п"ятому місці ЧС-2015 і має багатий міжнародний досвід, конкуруючи на високому рівні з 2002 року. У 2012 році фінський борець став Олімпійським Чемпіоном. 

Світовий №13, представник Білопусії Джавід Гамзатов підійшов до ОІ у Ріо з бронзовими нагородами ЧС-2013 та Всесвітньої універсіади того ж року.

Максим Манукян (Вірменія) посідає 16-те місце рейтингу UWW. Спортсмен завоював бронзову медаль Чемпіонаті Світу серед військовослужбовців 2014 року, срібну медаль ЧС серед студентів 2013 року і бронзову медаль ЧС з пляжної боротьби 2011 р. 

Роберті Кобліашвілі (Грузія) програв Жана Беленюку на Чемпіонаті Європи цього року. За свою кар"єру він жодного разу не виступав на Чемпіонаті Світу чи Олімпійських Іграх. Тим не менш, зараз грузин знаходиться на восьмій сходинці світового рейтингу, тому очікувати від цього спортсмена на ОІ можна чого завгодно.
 
Для американця Бена провізора ці Олімпійські Ігри є своєрідним поверненням після чотириріччя травм і поразок. Провізор був триразовим Чемпіоном Світу серед юніорів, член збірної команди США у 2008-10 рр. був прийнятий до олімпійської збірної США у 2012 році.

Останній чемпіон кадетського Світу і ЧС серед юніорів, срібний призер Денис Кудла (Німеччина), на думку аналітиків, може сплутати карти у ваговій категорії до 85 кг на цій Олімпіаді. Наразі Кудла посідає сьоме місце у світі.
 
Знаменитості, які не кваліфікувалися на Олімпіаду в Ріо-де-Жанейро в категорії до 85 кг - чемпіон Світу 2014, француз Мелонін Нумонві, та бронзовий призер Олімпійських ігор 2012 року Даміан Яніковськи (Польща). 
Всі учасники Олімпійських Ігор у Ріо-де-Жанейро в категорії до 85 кг (у дужках вказана позиція спортсмена у світовому рейтингу) Азербайджан - Саман Тахмасебі (№4) Алжир - Адем Буджемлін Білорусь - Джавід Гамзатов (№13) Болгарія - Микола Байраков (№14) Вірменія - Максим Манукян (№16) Грузія - Роберті Кобліашвілв (№8) Єгипет - Ахмед Саад Індія - Равиндер Хатрі Іран - Ахлагі Хабіболла (№9) Китай - Фей Пенг Мексика - Альфонсо Лейва Йепес Німеччина - Денис Кудла (№7) Росія – Давид Чакветадзе (№ 2)  США – Бен Провізор Угорщина - Віктор Лорінц (№5) Узбекистан - Рустам Ассакалов (№3) Україна - Жан Беленюк (№1) Фінляндія - Рамі Хієтаніемі Швеція – Захаріус Берг (№19)

Источник
Борьба греко-римская 15:50 | 03 марта 2022 Росія та Білорусь відсторонені від участі у змаганнях Борьба греко-римская 13:50 | 27 февраля 2022 АСБУ вимагає від UWW виключити Борцівську Федерацію росії з членства Міжнарого світу боротьби Борьба греко-римская 19:05 | 24 февраля 2022 Увага! Наказ Міністерства молоді та спорту України Борьба греко-римская 18:50 | 22 февраля 2022 Тривають зори Борьба греко-римская 15:05 | 21 февраля 2022 Турнір О. Колчинського 2022: результати Борьба греко-римская 15:05 | 17 февраля 2022 Відкритий чемпіонат КДЮСШ "Школа спорту" пам"яті загиблих воїнів АТО та ООС Борьба греко-римская 18:50 | 15 февраля 2022 Борці Київщини завоювали дві медалі Кубку Польщі Борьба греко-римская 14:20 | 10 февраля 2022 ХV відкритий обласний юнацький турнір з греко-римської боротьби пам"яті Олексія Вакуленка Борьба греко-римская 14:05 | 10 февраля 2022 Зональний Чемпіонат України U15 та U17 пам"яті В.О. Гречишникова: регламент Борьба греко-римская 13:50 | 10 февраля 2022 Надія - 2022