Київлянин Валентин Каліка – тренер олімпійської збірної США з жіночої боротьби

08:10 | 06 августа 2016
Тренер українського походження Валентин Каліка став одним з тренерів-волонтерів жіночої олімпійської збірної з боротьби.
Тренер українського походження Валентин Каліка став одним з тренерів-волонтерів жіночої олімпійської збірної з боротьби. Разом з Афсун Джонсон (Іран), Каліка допомагатиме у підготовці спортсменок національному тренеру збірної США Террі Стайнеру і його помічниці Ерін Toмeo в олімпійському тренувальному таборі.
 

В своєму інтерв’ю порталу Team USA Валентин так висловлюється про своє нове призначення: «Я плакав. Це була радість і гордість. Я завжди мріяв тренувати борців-Олімпійців. Я хотів повернутися в Київ у якості тренера олімпійської збірної США. Коли я приїхав в Америку було важко і я навіть мріяти не міг, щоб потрапити до Олімпійської збірної, таким це тоді здавалося божевіллям. Однак ця мрія ніколи мене не покидала. Я люблю США до смерті. Бути частиною цієї великої країни просто неймовірно. Я не впевнений, що людина американського походження може відчувати те, що я відчуваю з цього приводу ".
 

На сьогоднішній день Валентин Каліка - персональний тренер двох американських олімпійок - Олени Пирожкової та Хелен Маруліс, а також тренує чемпіона та призера чемпіонатів світу з вільної боротьби серед кадетів Аарона Піко. Серед вихованців Валентина - чемпіон світу з греко-римської боротьби серед кадетів Кейд Олівас. Таким чином, у кожному зі стилів боротьби учні Валентина Каліки змогли досягти  найвищих світових нагород. Валентин працює тренером клубу Titan Mercury та виступає в якості тренера-координатора масштабного проекту «Beat the Streets Los Angeles».
 
Валентин Каліка та Аарон Піко

Валентин Каліка є одним з найактивніших американських тренерів, які займаються підготовкою борців міжнародного класу. За свою тренерську кар’єру Каліка працював зі спортсменами з Росії, Франції, Куби, Болгарії, Польщі, України, Білорусії, Іспанії, Туреччини, Азербайджану, Монголії, Хорватії та Сербії. Також, завдяки своїй волонтерській діяльності Каліка дуже активно розвиває боротьбу в «рідному» штаті Каліфорнія. 

Активна тренерська та волонтерська діяльність не завадили Валентину займатися власною борцівською кар’єрою: у 2009 році Валентин виграв Чемпіона Світу з греко-римської боротьби серед ветеранів, виступаючі у ваговій категорії 69 кг, дивізіон Д (51-55 років).
 

Виходець з України, Валентин Каліка був чемпіоном України і переможцем Всесоюзної Універсіади з греко-римської боротьби, а згодом тренував українську "молодіжку". У 1991 році Каліка покинув Україну, спочатку протягом трьох років працював тренером національної збірної і клубним тренером в Ізраїлі, а потім переїхав в США, де продовжив свою тренерську кар"єру. До свого публічного визнання Валентин працював на різних позиціях, дуже часто – в якості волонтера. Валентин має більш ніж 35-річний тренерський досвід, ступінь магістра в галузі професійного коучингу та спортивну освіту Київського інституту фізкультури і спорту. 
 

Від ФГРБУ і усієї борцівської родини вітаємо нашого земляка з досягненням нової кар’єрної сходинки! 

Источник
Борьба греко-римская 15:50 | 03 марта 2022 Росія та Білорусь відсторонені від участі у змаганнях Борьба греко-римская 13:50 | 27 февраля 2022 АСБУ вимагає від UWW виключити Борцівську Федерацію росії з членства Міжнарого світу боротьби Борьба греко-римская 19:05 | 24 февраля 2022 Увага! Наказ Міністерства молоді та спорту України Борьба греко-римская 18:50 | 22 февраля 2022 Тривають зори Борьба греко-римская 15:05 | 21 февраля 2022 Турнір О. Колчинського 2022: результати Борьба греко-римская 15:05 | 17 февраля 2022 Відкритий чемпіонат КДЮСШ "Школа спорту" пам"яті загиблих воїнів АТО та ООС Борьба греко-римская 18:50 | 15 февраля 2022 Борці Київщини завоювали дві медалі Кубку Польщі Борьба греко-римская 14:20 | 10 февраля 2022 ХV відкритий обласний юнацький турнір з греко-римської боротьби пам"яті Олексія Вакуленка Борьба греко-римская 14:05 | 10 февраля 2022 Зональний Чемпіонат України U15 та U17 пам"яті В.О. Гречишникова: регламент Борьба греко-римская 13:50 | 10 февраля 2022 Надія - 2022