ТУРНІР ПАМ’ЯТІ Є. ВОРКА

19:40 | 13 июля 2016
В Тернополі відбувся ІV Всеукраїнський турнір з греко-римської боротьби пам’яті президента ФГРБУ Тернопільської області Є.
В Тернополі відбувся ІV Всеукраїнський турнір з греко-римської боротьби пам’яті президента ФГРБУ Тернопільської області Є.В. Ворка. Змагання пройшли на високому рівні, виявили нових, додам – яскравих, лідерів й змістили акценти щодо знаних претендентів. Йдеться про юніорів, які представлятимуть Україну в окремих вагових категоріях (50, 55, 60, 84, 120) на Чемпіонаті Світу, що пройде у Франції на початку вересня. Звісно, у чотирьох вагових категоріях учасники світової першості відомі – призери недавнього Чемпіонату Європи Жора Абовян (55), Парвіз Насібов (66), Артем Матяш (74) та Владлен Козлюк (96).
 


Не потрапив до трійки призерів Тернопільського турніру талановитий трудяга і скромний хлопець Віталій Кушнір (50). Віталій у напруженій сутичці поступився В’ячеславу Байрактару з Одеси. Пройти Владислава Коростильова з Маріуполя, Байрактар не зумів. Вихованець Віктора Лозового та Артема Узуна, який повернувся на килим після видалення меніска, показав технічну, атакуючу боротьбу. Він йшов уперед, легко дихав, проводив кидки наче й не було змушеної перерви. Коростильов показав характер та настирність у кращих традиціях Маріупольської школи. Поступився Коростильову у фіналі борець з Житомира Микола Степанюк.
 
 
Представник Закарпатської школи Владислав Мотринець (55) у фіналі здолав земляка Василя Степу з Тячева. Василь Бабін з Житомира посів 3 місце.
 
 
Дуже захоплююча боротьба розгорнулася у вазі до 60 кг. Рівною, напруженою, безкомпромісною видалася сутичка між Олександром Грушиним та Віктором Петриком. Мені важко сказати хто з борців у цьому поєдинку виглядав краще. Обидва хлопці прагнули перемоги. Олександр Грушин не хотів поступатися, не відступав і Петрик! В запалі боротьби Грушин декілька разів небезпечно спрацював головою. Мені відразу згадався Насібов. Раніше з боку Грушина подібної поведінки не помічав. Дуже не хочу, щоб Грушин звикав до нечесних підступів. Петрик навіть на мить розгубився і скривився від болю. Однак арбітр не помітив порушення. Як на мене, в цьому епізоді, а він декілька разів повторися, арбітр мав, принаймні, зробити Грушину зауваження. За рішенням суддів, хочу наголосити що боротьба була рівною, перемогу здобув Грушин. Грушин забивав руки з низу, і особливо в другому періоді, однозначно не виглядав гіршим за Петрика. Кидалася в очі зарядженість Грушина, його кураж й функціональна готовність. Тільки прийом, будемо казати прямо, міг би розсудити цих гідних, талановитих хлопців. Однак ніхто з них не зумів провести технічну дію. Віктор Петрик щиро прагнув перемоги, показав хорошу боротьбу, боляче переживав поразку, але, пробачте за власну думку, не виглядав сильнішим за Грушина. У фіналі Грушин упевнено переміг Ігоря Курочкіна з Миколаєва. А Віктор Петрик рішуче виграв у Антона Куценка із Запоріжжя.
 


Цікаву боротьбу на турнірі продемонстрував борець із Тячева – Богдан Ковернюк. Тренування з чоловіками на базі в Заросляку пішло вихованцю Йосифа Болдижара на користь. За вихід у фінал Богдан виграв сутичку у сильного борця Сергія Грушина, який змагався до останньої секунди, а в боротьбі за «золото» переміг технічного борця з Краматорську – Максима Євтушенка. Виграти в Євтушенка було непросто, але Богдан проявив бійцівський характер, боровся за кожний епізод і зумів стати чемпіоном. Дуже поважаю тата Максима – Олега Івановича Євтушенка, як сказав Максим: «Все нормально – це є спорт!» Хочу привітати батька чемпіона – Василя Олександровича Ковернюка, який теж переживав за сина.
 


Красиву боротьбу на турнірі продемонстрував Ельмар Нуралієв (74). У фіналі учень Миколи Єларінова упевнено переміг борця з Одеси Романа Крайчева. За вихід у фінал Нуралієв грамотно відборовся з талановитим харків’янином Ясафом Зейналовим, який став третім. 
 


 
Відкриттям турніру став борець із Харкова – Семен Новіков (84). Цей симпатичний, привітний хлопець підкорив серця тренерів, вболівальників, суддів серйозністю, майстерністю та бойовим настроєм. Коли Семен переборов Степана Шелемеха всі зрозуміли, що на нас чекає захоплюючий фінал. Поразка від Новікова так вплинула на Шелемеха, що в боротьбі за «бронзу» проти учня Івана Кукушкіна – Михайла Мандзюка із Закарпаття, Степана було не впізнати. Він просто не боровся. Ліва рука якось дивно висіла. Після поразки Мандзюку, Шелемех так і не пояснив, що з ним трапилося. Травма, виснаження, спустошеність? Як сказав Максим Чепурко, Степану потрібно відновитися – він порожній. І ось фінал. Дмитро Кияшок, як завжди рішуче пішов у наступ. Семен гідно зустрів атаку. У силі Новіков не поступався Кіяшку. Вже через хвилину Діма почав важко дихати. Борці обмінялися прийомами, але жоден не зміг покласти опонента на туше. У другій половині сутички Кияшок намагався виправити ситуацію, але Семен діяв виважено і зумів втримати перевагу. З незначним розривом перемогу у цьому напруженому поєдинку здобув Семен Новіков. Хотілося б привітати тренерів чемпіона – Юрія Тімченка та Сергія Болдова з відмінним результатом! Безумовно, збір у складі молодіжної збірної пішов вихованому, дисциплінованому борцю з Харкова на користь.

 
У важкій вазі чемпіоном став борець з Одеси Василь Величко, який переміг Андрія Дегтярьова із Запоріжжя.

Багато емоцій та приємних вражень подарував турнір всім шанувальникам греко-римської боротьби. Олександр Новачок, Андрій Антонюк, Зелімхан Дзігасов уважно дивилися за виступами товаришів. Від імені всіх спортсменів, тренерів, суддів хотілося б подякувати особисто Андрію Телебану та його дружній тернопільській команді за хорошу організацію змагань.
 
 
Також від імені ФГРБУ хотілося б відзначити сина Євгена Ворка – Юрія Євгеновича та його сина – Євгена Юрійовича за збереження традицій та активну участь в організації турніра пам’яті батька. Також дякуємо Степану Трояну, Леоніду Бицюрі, Віталію Ліщинському, Івану Гусці, Олегу Любінському, Василю Мельнику за злагоджену роботу у проведенні важливого заходу.
 
В Тернополі старший тренер молодіжної команди – Володимир Шацьких фактично затвердив склад юніорської команди на ЧС. Попереду на юніорів чекає турнір в Німеччині та вирішальна підготовка до відповідального старту сезону на Олімпійскій базі в Конча-Заспі.
 
 
Автор статті: Олександр Пастухов
Источник
Борьба греко-римская 15:50 | 03 марта 2022 Росія та Білорусь відсторонені від участі у змаганнях Борьба греко-римская 13:50 | 27 февраля 2022 АСБУ вимагає від UWW виключити Борцівську Федерацію росії з членства Міжнарого світу боротьби Борьба греко-римская 19:05 | 24 февраля 2022 Увага! Наказ Міністерства молоді та спорту України Борьба греко-римская 18:50 | 22 февраля 2022 Тривають зори Борьба греко-римская 15:05 | 21 февраля 2022 Турнір О. Колчинського 2022: результати Борьба греко-римская 15:05 | 17 февраля 2022 Відкритий чемпіонат КДЮСШ "Школа спорту" пам"яті загиблих воїнів АТО та ООС Борьба греко-римская 18:50 | 15 февраля 2022 Борці Київщини завоювали дві медалі Кубку Польщі Борьба греко-римская 14:20 | 10 февраля 2022 ХV відкритий обласний юнацький турнір з греко-римської боротьби пам"яті Олексія Вакуленка Борьба греко-римская 14:05 | 10 февраля 2022 Зональний Чемпіонат України U15 та U17 пам"яті В.О. Гречишникова: регламент Борьба греко-римская 13:50 | 10 февраля 2022 Надія - 2022