Сон і спорт

22:10 | 01 июля 2016
Важливість сну розуміють всі спортсмени – часом він є єдиним засобом відновлення.
Важливість сну розуміють всі спортсмени – часом він є єдиним засобом відновлення. Кожен спортсмен знає, які проблеми з засипанням і сном виникають перед змаганнями або після тренувань. Деколи результативність і настрій спортсмена пояснюється поганим сном. 
 
Режим сну для спортсмена
Нормальний сон - це такий сон, після якого відчуваєш себе бадьорим.
Чим міцніше сон, тим вище його ефективність. У здорових людей він становить 7-8 годин. Однак, при великих фізичних навантаженнях, особливо в підготовчому періоді, потреба якісного сну збільшується, і він може становити від 9 годин у нічний час.
 
Неодмінні умови здорового сну:
дотримання режиму,  тиша і спокій, відсутність подразників, здатних викликати надмірне збудження нервової системи,  свіже повітря. 
У разі розладу сну добре, перш ніж лягти в ліжко, трохи прогулятися (25 - 30 хв), прийняти теплу ванну і випити за годину до сну настоянку валерьянового кореня або пустирника. Не рекомендується перед сном тренуватися, пити на ніч тонізуючі напої (кава, чай, інші), ситно їсти.
 
Чи потрібен спортсмену денний сон?
За даними експериментів, проведених в Інституті біологічних досліджень (San-Diego, USA), навіть після короткого денного сну значно збільшується працездатність, а отже, і продуктивність тренувань.

Процес сну неоднорідний. Відомо, що він складається з двох фаз: швидкого й повільного сну. Під час швидкого сну, що триває 10-15 хвилин, ритми електричної активності головного мозку збігаються з ритмами неспання, ми бачимо сни. У фазі повільного сну ритми головного мозку стають повільніше і спокійніше, м"язи розслабляються, снів ми не бачимо. При певній тренованості короткий денний сон включає в себе обидві фази. Перша сприяє збільшенню творчих здібностей, друга дає відпочинок м"язам, що особливо важливо для спортсменів. Тому після нього людина і відчуває себе бадьорою і повною енергії.

Спортсмени, які перебувають на підготовчих або відновлювальних зборах повинні спати після обіду 1 - 2 години, оскільки їм необхідно більше часу відпочинку для формування фази повільного сну і м"язової релаксації.

Зверніть увагу:
Як би не крутився спортсмен, 60-70% часу він все ж таки спить. Якщо ніч перед стартом була неспокійна, нічого страшного немає. Резерви організму настільки великі, що якщо не зациклюватися, це навпаки спрацює мобілізуючим фактором. Необхідно для себе виробити прийоми засипання.  За 6-8 тижнів до старту дотримуйтеся постійності в режимі сну.  Максимальна продуктивність функціонування організму настає через 3-4 години після прокидання.  Регулярність денного сну — ідеальний засіб відновлення фізичних сил і психічної свіжості.
А що ви можете порекомендувати для здорового і продуктивного сну?

Источник
Борьба греко-римская 15:50 | 03 марта 2022 Росія та Білорусь відсторонені від участі у змаганнях Борьба греко-римская 13:50 | 27 февраля 2022 АСБУ вимагає від UWW виключити Борцівську Федерацію росії з членства Міжнарого світу боротьби Борьба греко-римская 19:05 | 24 февраля 2022 Увага! Наказ Міністерства молоді та спорту України Борьба греко-римская 18:50 | 22 февраля 2022 Тривають зори Борьба греко-римская 15:05 | 21 февраля 2022 Турнір О. Колчинського 2022: результати Борьба греко-римская 15:05 | 17 февраля 2022 Відкритий чемпіонат КДЮСШ "Школа спорту" пам"яті загиблих воїнів АТО та ООС Борьба греко-римская 18:50 | 15 февраля 2022 Борці Київщини завоювали дві медалі Кубку Польщі Борьба греко-римская 14:20 | 10 февраля 2022 ХV відкритий обласний юнацький турнір з греко-римської боротьби пам"яті Олексія Вакуленка Борьба греко-римская 14:05 | 10 февраля 2022 Зональний Чемпіонат України U15 та U17 пам"яті В.О. Гречишникова: регламент Борьба греко-римская 13:50 | 10 февраля 2022 Надія - 2022