РОЗДУМИ ПРО КУБОК...

09:25 | 25 ноября 2015
Кубок України серед юініорів з греко-римської боротьби, що днями пройшов у Харкові залишив незмінне відчуття, що коли за справу береться команда грамотних, ініціативних професіоналів результат може бути виключно позитивним.
Кубок України серед юініорів з греко-римської боротьби, що днями пройшов у Харкові залишив незмінне відчуття, що коли за справу береться команда грамотних, ініціативних професіоналів результат може бути виключно позитивним. Колектив однодумців Харківського обласного осередку з греко-римської боротьби, який очолює активний пропагандист нашого виду спорту – Сергій Рутенко, доклала чимало зусиль, аби захід пройшов на пристойному рівні. Рутенко в черговий раз довів, що він не тільки класний борець, як справедливо зазначив суддя змагань – Сергій Чижов, а й ще й чудовий організатор. Він забезпечив учасників і суддів протоколами. Підготовив анкети учасників, де була інформація про кожного борця, що суттєво вплинуло на якість та зміст коментування. Всі побажання Сергій Сергійович врахував і зумів втілити. Він взагалі, ніколи не скаржиться на проблеми. Старається знаходити вихід з будь-яких ситуацій.
 
  
Величезну допомогу харківським класикам надали брати-вільники. Респект президенту Харківської асоціації спортивної боротьби – Євгену Ручці. Особисто хочу подякувати гостю змагань – Юрію Назаренко за участь в трансляції та щиру любов до боротьби. Відразу кинулися у очі порядок та дисципліна у залі, яку дбайливо підтримували організатори. Можливо рекламні тумби не завжди попадали у ракурс камер під час зйомки, але вони, як пояснили організатори, виконували роль обмежувального паркану. На майбутнє, такі рекламні тонкощі, мають бути враховані. 
 


 
Хочеться розпочати з того, що змагання серед найсильніших юніорів країни проходили в світлому, просторому залі, де як слушно зауважив старший тренер молодіжної збірної Володимир Шацьких – і учасники, і судді, і тренера почувалися комфортно. Принаймні, місця вистачило всім. Звичайно, вразила якість, динаміка та активність самої боротьби.
 
 
Спортсмени демонстрували яскраву, технічну боротьбу. Усі охочі могли бачити виступи борців у прямому ефірі. До речі, запис трансляції змагань залишається на сайті. Навряд чи когось залишать байдужими виступи Віталія Кушніра (50), братів Олександра (55) та Сергія (60) Грушиних, Антона Куценка (60), Павла Молнара (66), Артура Політаєва (66), Олексія Лозинського (66), Ельмара Нуралієва (74), Петра Матлаха (74) з Тернополя, який просто вразив своїм завзяттям та силою духа у поєдинку з Максимом Квальчуком із Миколаєва. На останніх хвилинах цього яскравого двобою Ковальчук ледь знаходив сили, аби стримувати атаки невідступного суперника. Матлах майже зрівняв рахунок, але не встиг вирвати перемогу, до якої рвався кожною клітинкою свого виснаженого тіла. Це та боротьба коли борець ловить кураж і на межі сил творить неможливе. Красиву, технічну боротьбу продемонстрував Дмитро Кияшок (84). Діма йшов у захват і проводив амплітудні кидки через груди. Щоправда, у поєдинку зі Степаном Шелемехом, Кияшок на останніх секундах маючи шалене бажання вирвати перемогу, пішов у хрест не встиг зчепити захват, повалився на спину і не вийшов до фіналу. Але всі бачили його бойовий настрой і прагнення до боротьби. Кидком з прогину Кияшок чисто переміг Руслана Магомедова з Одеси. Технічно діяв Владлен Козлюк (96). А у важкій вазі перемогу упевнено здобув Антон Оленєв (120). Дмитру Кременєву не вистачило ваги і тактичної мудрості. З такими велетнями, як Оленєв не можна вступати в штовханину. Потрібно постійно рухатися і зміщуватися в бік.
 


 
Коментуючи боротьбу перед монітором не завжди міг знати, яке рішення прийняли судді, але майже кожного разу дізнавався, що їх оцінка була об’єктивною. Голова суддівського корпусу – Олег Собчук, вимагав від суддів крайньої неупередженості. За удар ліктем був дискваліфікований фаворит змагань – Парвіз Насібов (66). Декілька разів передивлявся повтор, намагаючись пояснити для себе дію спортсмена, і розумів, що підстав для подібного вчинку немає. Тим більше, Роман Климентов це не той суперник, якого слід із перших секунд жорстко калічити. І, взагалі, пускати в хід кулаки, лікті, голову для борця греко-римського стилю неприпустимо. Себе завжди необхідно контролювати. Навіть, коли тебе підступно провокують. Важливо за будь-яких обставин не піддатися на провокацію, вгамувати лють, і довести, що ти – сильніший. Якщо ти конкретно заряджений на битву, увірвись у корпус і проведи поспіль декілька блискавичних кидків через груди, і здобудь чисту перемогу. Так, Парвіз завжди бореться жорстко, а інколи, агресивно. Ми говорили з ним про цей прикрий інцидент, і Насібов зізнався, що не хотів травмувати свого суперника. Він вибачається перед Климентовим і усвідомлює, що на міжнародних змаганнях за такі дії, борця буде знято.
 


 
У фіналі між Віталієм Кушніром (50) та Ельнуром Магерамовим теж виник конфлікт. Ельнур не зрозумів жесту свого суперника і намагався застосувати кулаки. Кушнір дружелюбно простягнув суперникові руку в знак примирення. Однак, наприкінці сутички програвший Магерамов дав волю емоціям і намагався боксерською серією вплинути на результат поєдинку. Якщо ти програв, хіба суперник в цьому винний? Навпаки, ти повинен зрозуміти, що робив не так, і наступного разу взяти реванш. Магерамова за неспортивну поведінку також було дискваліфіковано. 

Сьогодні боротьба стає видовищем. Кожен борець може демонструвати техніку, коронні прийоми. В Харкові ми бачили безліч різноманітних прийомів і кидків. Нашу боротьбу і називають класикою, бо вона є чистим мистецтвом справжньої сили. Тож давайте берегти і пильнувати красу нашого благородного виду спорту.
 
Більше фото - в офіційних групах ФГРБУ у соцмережах - та .
Автор статті: Олександр Пастухов

Источник
Борьба греко-римская 15:50 | 03 марта 2022 Росія та Білорусь відсторонені від участі у змаганнях Борьба греко-римская 13:50 | 27 февраля 2022 АСБУ вимагає від UWW виключити Борцівську Федерацію росії з членства Міжнарого світу боротьби Борьба греко-римская 19:05 | 24 февраля 2022 Увага! Наказ Міністерства молоді та спорту України Борьба греко-римская 18:50 | 22 февраля 2022 Тривають зори Борьба греко-римская 15:05 | 21 февраля 2022 Турнір О. Колчинського 2022: результати Борьба греко-римская 15:05 | 17 февраля 2022 Відкритий чемпіонат КДЮСШ "Школа спорту" пам"яті загиблих воїнів АТО та ООС Борьба греко-римская 18:50 | 15 февраля 2022 Борці Київщини завоювали дві медалі Кубку Польщі Борьба греко-римская 14:20 | 10 февраля 2022 ХV відкритий обласний юнацький турнір з греко-римської боротьби пам"яті Олексія Вакуленка Борьба греко-римская 14:05 | 10 февраля 2022 Зональний Чемпіонат України U15 та U17 пам"яті В.О. Гречишникова: регламент Борьба греко-римская 13:50 | 10 февраля 2022 Надія - 2022