СМЕРТЕЛЬНА ЗГОНКА ВАГИ: ЯК ЦЕ ВІДБУВАЄТЬСЯ В ММА

16:55 | 30 октября 2015
Ми вже розповідали про правильну згонку ваги у боротьби та дали декілька корисних рекомендацій.
Ми вже розповідали про правильну згонку ваги у боротьби та дали декілька корисних рекомендацій. Цікаво, яке значення має згонка ваги в неолімпійських видах і як вона відбувається. Одним з найнебезпечніших видів, де використовується найнебезпечніша згонка ваги - це ММА. 
 
Бійці все життя ганяють вагу. Це вважається нормальним. Кожен, хто виступає проти зменшення, повинен розуміти, що більшість співрозмовників будуть презирливо крутити пальцем біля скроні, варто їм лише почути про це. Багато хто скаже: "У боксі ганяють вагу ось вже 100 років". Так, але хіба це означає, що практика згонки ваги не шкідлива? 
 

Дійсно, боксери завжди зганяли вагу. Але в боксі набагато більше вагових категорій, а ліміт між ними близько 3 кілограмів. В ММА різниця між дивізіонами становить 4, 5, 7 і навіть 9 кілограмів.
 
Навіщо це роблять? Жоден боєць не буде битися в своїй природній категорії, коли він може зігнати вагу перед зважуванням, а потім повернути її за 24 години. Чоловіки, як правило, зганяють по 12-15 кг для того, щоб укластися в максимально низьку для себе вагову категорію. Наприклад, ліміт легкої ваги до 70 кг. Тобто, на зважуванні боєць повинен показати вагу менше, ніж 70 кг. Щоб це зробити бійці легкої вагової категорії починають зганяти аж з 84-86 кг.
 
Процес згонки починається за 8 тижнів до бою. Спочатку боєць виключає з раціону вуглеводну їжу, скорочує калорійність. За кілька днів до зважування починається процедура зневоднення організму - дегідрація. Бійці виводять більшу частину рідини з організму, бігають у прорезинених костюмах і паряться в сауні. До моменту зважування боєць зазвичай вкрай виснажений, його організм зневоднений. Але тепер боєць може вкластися в межі більш низької категорії.
 
 
 
А потім починається процес повернення організмом рідини і втрачених вуглеводів. Бійці їдять, багато п"ють, в тому числі спеціальні розчини для відновлення водно-сольового балансу в організмі, ставлять крапельниці з глюкозою та іншими поживними речовинами. В результаті за наступні 24 години боєць відновлює 10-15 кг маси тіла, і заходить в Октагон будучи вже на порядок важче, ніж під час зважування.
 
 
 
"Я величезний фанат здоров"я і безпеки, коли мова йде про самий небезпечний спорті в світі, - говорить відомий телеведучий і коментатор UFC Джо Роган, – позбавлення від ваги - це один з найнебезпечніших аспектів у нашому спорті. Були випадки, коли бійці вмирали від згонки – починаючи від борців в коледжах, і закінчуючи нещодавнім випадком смерті бійця ММА в ПАР (Буто Гайлейн). 
 
 
Люди можуть померти від сгонки ваги", - говорить Роган, - Давайте називати речі своїми іменами. Позбавлення від кілограмів – просто шахрайство, яким займаються всі. Ви дозволяєте бійцеві прикидатися, що він важить 155 фунтів, коли насправді його реальна вага - на порядок вище. А потім він виходить на бій і отримує перевагу в масі і розмірах перед тим, хто не зганяв вагу."
 
Бійці UFC зганяють в середньому 15 кілограм, щоб укластися в межі ваговій категорії. Легковаговики MMA в звичайному житті важать близько 84-86 кг. Вага бійців напівсередньої ваги UFC (77 кг) - близько 92 кг. Середньоваговики (84 кг) зганяють з 95-98кг., полутяжі (93 кг.) - зі 104-107 кг. Реалії цього спорту такі, що жоден боєць не може битися в своїй категорії, оскільки там йому будуть протистояти більш великі бійці, які зігнали перед зважуванням 15 кілограмів.
 
І хоча тисячі фанатів цього спорту не мислять його існування без цього аспекту, позбавлення від ваги продовжує збирати свою криваву жнива.
 
 
Источник
Борьба греко-римская 15:50 | 03 марта 2022 Росія та Білорусь відсторонені від участі у змаганнях Борьба греко-римская 13:50 | 27 февраля 2022 АСБУ вимагає від UWW виключити Борцівську Федерацію росії з членства Міжнарого світу боротьби Борьба греко-римская 19:05 | 24 февраля 2022 Увага! Наказ Міністерства молоді та спорту України Борьба греко-римская 18:50 | 22 февраля 2022 Тривають зори Борьба греко-римская 15:05 | 21 февраля 2022 Турнір О. Колчинського 2022: результати Борьба греко-римская 15:05 | 17 февраля 2022 Відкритий чемпіонат КДЮСШ "Школа спорту" пам"яті загиблих воїнів АТО та ООС Борьба греко-римская 18:50 | 15 февраля 2022 Борці Київщини завоювали дві медалі Кубку Польщі Борьба греко-римская 14:20 | 10 февраля 2022 ХV відкритий обласний юнацький турнір з греко-римської боротьби пам"яті Олексія Вакуленка Борьба греко-римская 14:05 | 10 февраля 2022 Зональний Чемпіонат України U15 та U17 пам"яті В.О. Гречишникова: регламент Борьба греко-римская 13:50 | 10 февраля 2022 Надія - 2022