ПЕРША В ІСТОРІЇ ДОГОВІРНА СУТИЧКА

08:40 | 25 октября 2015
ІСТОРИКИ ЗНАЙШЛИ АНТИЧНИЙ КОНТРАКТ НА НАЙДАВНІШИЙ ДОГОВІРНИЙ МАТЧ!    Цей папірус є першим доказом існування спортивного шахрайства в часи Римської імперії.
ІСТОРИКИ ЗНАЙШЛИ АНТИЧНИЙ КОНТРАКТ НА НАЙДАВНІШИЙ ДОГОВІРНИЙ МАТЧ! 
 
Цей папірус є першим доказом існування спортивного шахрайства в часи Римської імперії. Він є письмовим договором між батьком учасника змагань з боротьби на ім"я Никантин і наставником, або самим борцем на ім"я Деметрій. Згідно з договором, Деметрій у фінальному матчі з Никантином брав на себе зобов"язання тричі піддатися і впасти на спину, отримавши за поразку 3800 драхм сріблом старою монетою. Мова йшла про змагання, аналогічні сучасним турнірам з греко-римської боротьби. Імовірно, договірний матч повинен був відбутися у фіналі 138-х Великих Антинойских ігор, важливого спортивного заходу, що проводився в єгипетському Анитополісі.
 
 
Обидва борця виступали в підлітковому «розряді». Примітно, що в договорі зазначено, що Деметрій отримував свою винагороду навіть у тому випадку, якщо судді помітять підроблення, однак, якщо той вирішить порушити обіцянку і переможе, він буде зобов"язаний сплатити 3 таланта срібла. За словами Домініка Ратбоуна (Dominic Rathbone), професора лондонського Королівського коледжу (king"s College London), який переклав папірус, 3800 драхм є відносно великою сумою грошей за тими часами, на неї можна було купити віслюка. Між тим, три таланти відповідали 18 тисячам драхм.
 
Папірус з договором було знайдено більше ста років тому під час розкопок у стародавньому місті Оксиринхе поблизу сучасної Ель-Банхнаси, однак він був розшифрований тільки минулого року і опублікований у науковому альманасі Oxyrhynchus Papyri. Імовірно, заплативши супернику, Накантин міг розраховувати на довічну пенсію від свого міста або солідний приз, який би допоміг йому оплатити послуги тренера. При цьому Ретбоун зазначив сам курйозний факт того, що такий договір був зафіксований на папері для чого, швидше за все, був навіть найнятий нотаріус або писар. Очевидно, що таку шахрайську оборудку потім неможливо було оскаржити в суді, якщо один з учасників договору раптом вирішив би відмовитися від його виконання.
 
Тут можна провести паралелі з сучасним реслінгом – постановочними змаганнями, в яких використовуються елементи греко-римської боротьби, але які від початку і до кінця є театралізованою виставою, результат якої відомий заздалегідь. 
 
 
Источник
Борьба греко-римская 15:50 | 03 марта 2022 Росія та Білорусь відсторонені від участі у змаганнях Борьба греко-римская 13:50 | 27 февраля 2022 АСБУ вимагає від UWW виключити Борцівську Федерацію росії з членства Міжнарого світу боротьби Борьба греко-римская 19:05 | 24 февраля 2022 Увага! Наказ Міністерства молоді та спорту України Борьба греко-римская 18:50 | 22 февраля 2022 Тривають зори Борьба греко-римская 15:05 | 21 февраля 2022 Турнір О. Колчинського 2022: результати Борьба греко-римская 15:05 | 17 февраля 2022 Відкритий чемпіонат КДЮСШ "Школа спорту" пам"яті загиблих воїнів АТО та ООС Борьба греко-римская 18:50 | 15 февраля 2022 Борці Київщини завоювали дві медалі Кубку Польщі Борьба греко-римская 14:20 | 10 февраля 2022 ХV відкритий обласний юнацький турнір з греко-римської боротьби пам"яті Олексія Вакуленка Борьба греко-римская 14:05 | 10 февраля 2022 Зональний Чемпіонат України U15 та U17 пам"яті В.О. Гречишникова: регламент Борьба греко-римская 13:50 | 10 февраля 2022 Надія - 2022