Методи зменшення ваги в боротьбі (ЧАСТИНА ДРУГА)

20:10 | 05 октября 2015
У ми писали про методи зменшення ваги у боротьби у відносно невеликих об"ємах.
У ми писали про методи зменшення ваги у боротьби у відносно невеликих об"ємах. При згонці ваги більше 5 кг використовують трохи інші методи та їх комбінації.
 
При форсованому методі, як вже зазначалося, зниження ваги відбувається в основному за рахунок втрати води. Але не треба знижувати вагу за допомогою парної лазні. Тривале перебування в парильні сильно стомлює, а потім вимивається багато потрібних організму речовин, гаряче повітря обпікає слизові оболонки рота, викликаючи поряд з істинною «фальшиву» спрагу. Відвідати парну можна за 5-7 днів до змагань для відновлення кислотно-лужної рівноваги, виведення шлаків, розслаблення м’язів, лікування травм і зняття нервового напруження. 

Розосереджений метод передбачає обмеження споживання води, їжі, кухонної солі (вона затримує в організмі воду), а також значне підвищення фізичного навантаження. Трапляється, що спортсмени ігнорують в цей період фізичне навантаження і переходять на повне голодування. Це найбільш шкідливий спосіб зниження ваги, який не призводить до успішного виступу на змаганнях. Треба враховувати, що при голодуванні вага знижується вкрай повільно, оскільки на час голодування організм «замикає» свої запаси в печінці, м"язах і підшкірних шарах, а в крові запас поживних речовин виснажується і виникає постійне відчуття голоду. Під час виконання фізичних вправ організм змушений витрачати енергію за рахунок розщеплення вуглеводів, жирів і білків, що призводить до зниження ваги. Найбільш рухливі компоненти складу тіла — це резервні жири, тому треба так будувати процес зниження ваги, щоб видалити саме їх. Жири при згонці ваги повинні видалятися з організму в першу чергу. 

Дослідження покзали, що при згонці ваги форсованим способом за допомогою дводенного обмеження водно-харчового раціону з втрачених в середньому 1.9±0,5 кг на частку жирів припадає 7.4%. а на частку води 6.8%.
 
 
 
При десятидобовому поступовому обмеження водно-харчового раціону з втрачених 3.0±0.6 кг на частку жирів припадає 28%, а на частку води 48%. Але наш організм влаштований так, що перш ніж справа дійде до видалення жиру, він виснажує значну частину своїх вуглеводних запасів, особливо при тривалому голодуванні або при інтенсивних фізичних навантаженнях. А це призводить до розщеплення білка, з якого в організмі утворюється глюкоза. Крім того, для повного згорання жиру потрібна наявність певної кількості вуглеводів. Якщо ж запас вуглеводів виснажений і робота відбувається тільки за рахунок жирів, то в організмі накопичуються шкідливі продукти неповного згоряння жирів (кетонові тіла), що призводить до кислотного отруєння і зниження фізичної працездатності. 

Отже необхідно вміло поєднувати фізичне навантаження з раціональним харчуванням, щоб цілеспрямовано видаляти з організму воду і жир і поповнювати білки, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини і мікроелементи, які неминуче втрачаються. Під час спокою (основний обмін) і при легкій тривалій роботі середньої та помірної потужності (швидка ходьба, легкий біг, малоінтенсивна робота, яка чергується з удосконаленням техніки або бігом а залі) переважно згоряють  жири.
 
В останні дні перед змаганнями особливо ефективна тривала ходьба, що краще робити на свіжому повітрі, наприклад,в лісі, оскільки для окислення жиру потрібна значна кількість кисню. Більшому засвоєнню кисню сприятимуть вітамін В15 і вітамін С. Природно, що до бігових навантажень, як і до тривалої ходьбі, треба готуватися заздалегідь. При інтенсивних тренуваннях вага теж значно зменшується, але це відбувається в основному за рахунок втрати води. А при розосередженому способі згонки ваги треба, обмеживши себе в прийомі води протягом 1-2 тижнів, зганяти вагу за рахунок втрати води лише в останні два дні перед змаганнями. І тільки в останні дні можна проводити тренування в капронових костюмах. В іншому випадку спортсмен буде тільки просто «переганяти» воду, вимиваючи з організму мінеральні речовини, мікроелементи, вітаміни. 

Источник
Борьба греко-римская 15:50 | 03 марта 2022 Росія та Білорусь відсторонені від участі у змаганнях Борьба греко-римская 13:50 | 27 февраля 2022 АСБУ вимагає від UWW виключити Борцівську Федерацію росії з членства Міжнарого світу боротьби Борьба греко-римская 19:05 | 24 февраля 2022 Увага! Наказ Міністерства молоді та спорту України Борьба греко-римская 18:50 | 22 февраля 2022 Тривають зори Борьба греко-римская 15:05 | 21 февраля 2022 Турнір О. Колчинського 2022: результати Борьба греко-римская 15:05 | 17 февраля 2022 Відкритий чемпіонат КДЮСШ "Школа спорту" пам"яті загиблих воїнів АТО та ООС Борьба греко-римская 18:50 | 15 февраля 2022 Борці Київщини завоювали дві медалі Кубку Польщі Борьба греко-римская 14:20 | 10 февраля 2022 ХV відкритий обласний юнацький турнір з греко-римської боротьби пам"яті Олексія Вакуленка Борьба греко-римская 14:05 | 10 февраля 2022 Зональний Чемпіонат України U15 та U17 пам"яті В.О. Гречишникова: регламент Борьба греко-римская 13:50 | 10 февраля 2022 Надія - 2022