Методи зменшення ваги в боротьбі (ЧАСТИНА І)

11:10 | 03 октября 2015
Більшість борців перед змаганнями зганяють вагу.
Більшість борців перед змаганнями зганяють вагу. Вважається, що, зігнавши вагу, спортсмен тим самим збільшує свою відносну силу. Це дійсно так, але піклуються про «збільшення» сили таким шляхом в переважній більшості ті, хто недостатньо сильний і володіє середнім рівнем майстерності. Але не рідкісні приклади, коли спортсмени, перейшовши в більш важку категорію, не тільки не знижують майстерності,  а й досягають більш високих результатів. 

Негативний вплив зменшення ваги на зростання спортивної майстерності молодого спортсмена (коли вага ще не стабілізувалася) полягає в тому, що після згону вага відновлюється «з запасом» (суперкомпенсація), і це збільшення відбувається не за рахунок збільшення м"язової маси, а за рахунок води, вуглеводів, жирів, міжклітинної речовини і інших компонентів, які називають баластом. Перейти в іншу вагову категорію вдасться, але вже з меншою відносною силою, тому молодим спортсменам зганяти вагу не слід, оскільки саме з 12 до 18 років відбувається найбільш бурхливе зростання сили. 
 
 

Згонку ваги можуть дозволити собі борці, які досягли досить високої спортивної майстерності і мають усталену вагу. Регулювання ваги в межах 2-3 кг сприяє підвищенню працездатності, поліпшенню орієнтування в просторі, загостренню почуттів і підвищенню такої фізичної якості, як швидкість. В основному борці зганяють вагу по 4-5 кг. 

Велику увагу треба приділяти частоті згонки ваги і обов"язково пам"ятати, що тривалість періоду відновлення повинна бути в прямій залежності від кількості скинутих кілограмів. Навіть після одноразового зменшення ваги на 4-5 кг період відновлення не повинен бути менше 6 місяців. 

Існує два способи зниження ваги тіла:форсований (протягом 1-2 днів) і розосереджений (протягом 7 - 30 днів). 

При форсованому способі зменшення ваги відбувається в основному за рахунок короткочасного зневоднення організму, резервний жир при цьому не використовується і спортсменів під час змагань чекають неприємності у першій сутичці. Справа в тому, що рідина, випита після зважування, накопичується в м"язах, і в першій сутичці набрякають руки. 

При розосередженому способі можна виділити кілька індивідуальних методів зниження ваги:

1.Рівномірний коли спортсмен протягом всього періоду зниження ваги щодня скидає певну кількість кілограмів. 
2. Ударний (форсовано-розосереджений) — у перші два дні скидається 40-50% ваги, яку треба зігнати, а в наступні дні відсоток ваги, що треба зігнати, поступово зменшується. 
3. Поступово наростаючий — позбавлення від ваги наростає до останнього дня. 
4. Інтервально-багатоударний — протягом 2-4 днів форсовано зганяється 1-3 кг, а потім досягнутий рівень зберігається протягом декількох днів, потім знову форсоване позбавлення від ваги і т. д. 
5. Хвилеподібний — в процесі тривалої згонки ваги встановлюються короткочасні періоди її збільшення.
 
Спортсмени, що знижують вагу тіла в межах 4-5 кг, частіше застосовують рівномірний і поступово наростаючий методи.

Источник
Борьба греко-римская 15:50 | 03 марта 2022 Росія та Білорусь відсторонені від участі у змаганнях Борьба греко-римская 13:50 | 27 февраля 2022 АСБУ вимагає від UWW виключити Борцівську Федерацію росії з членства Міжнарого світу боротьби Борьба греко-римская 19:05 | 24 февраля 2022 Увага! Наказ Міністерства молоді та спорту України Борьба греко-римская 18:50 | 22 февраля 2022 Тривають зори Борьба греко-римская 15:05 | 21 февраля 2022 Турнір О. Колчинського 2022: результати Борьба греко-римская 15:05 | 17 февраля 2022 Відкритий чемпіонат КДЮСШ "Школа спорту" пам"яті загиблих воїнів АТО та ООС Борьба греко-римская 18:50 | 15 февраля 2022 Борці Київщини завоювали дві медалі Кубку Польщі Борьба греко-римская 14:20 | 10 февраля 2022 ХV відкритий обласний юнацький турнір з греко-римської боротьби пам"яті Олексія Вакуленка Борьба греко-римская 14:05 | 10 февраля 2022 Зональний Чемпіонат України U15 та U17 пам"яті В.О. Гречишникова: регламент Борьба греко-римская 13:50 | 10 февраля 2022 Надія - 2022