ЧОМУ САМЕ БОРОТЬБА?

08:10 | 02 октября 2015
На тему філософії боротьби, унікальності нашого виду спорту, наштовхнула абсолютно реальна історія.
На тему філософії боротьби, унікальності нашого виду спорту, наштовхнула абсолютно реальна історія. Під час поїздки до Вінниці в розмові з братом дізнався, що свого п"ятирічного сина він хоче віддавати на "кудо". Своє рішення Сергій пояснив просто: заняття проводить знайомий "сенсей", який має "дан" і бере за заняття всього 300 гривень на місяць. Вже і кімоно придбали. - Не думав віддати сина до секції боротьби? У Вінниці чудова борцівська школа." - Цей варіант ми якось не розглядали, - зізнався Сергій, а я почав мекетувати, як пояснити родичу, що борці, ні в чому не поступаються японським ніндзям.
 
Можливо, ми не бігаємо "стелями" і не проходимо "крізь стіни", але в нас теж є своя культура. Ми не шпиняємо один одного в очі, не чипляємо ніг, не б"ємо в пах, не викручуємо пальців. Боремося чисто - "груди в груди". Декотрих індивідів, які намагаються завдати шкоди своєму опонентові, борці відкрито не поважають. Борці не люблять виконавців брудних прийомів. Боротьба - шляхетне мистецтво. Вона виховує мужніх, скромних, благородних чоловіків. Мабуть, кожен тренер стикався з ситуацією коли потрібно аргументовано пояснити батькам в чому саме сенс боротьби, її "філософія", корисність та привабливість. І хоча вище спробував переконати брата, відчув, що мені не вистачає тренерського досвіду і авторитету, і буде краще цю тему довірити справжньому професіоналу.
 
З вихованцем Динамівської щколи, досвідченим спеціалістом - Валерієм Білухою, людиною, яка понад сорок років присвятила греко-римській боротьбі, зустрілися в міському парку. Не було сумнівів, що Валерій Іванович зуміє грамотно і переконливо викласти переваги та сильні сторони боротьби. Відразу скажу, що тренер, цілком відданий боротьбі, із завданням впорався блискуче.
 
Судіть самі:
 
1. Боротьба - це дисципліна. Коли діти виходять на килим, починають відпрацьовувати завдання у парах, слухати настанови тренера, вони вже змінюються на краще;
 
2. Розминка починається з гімнастики - перекиди, ходіня на руках, акробатика. вправи розвивають координацію, моторику та укріплюють тіло. Качання шиї на мосту, забігання та перевороти зміцнюють і виправляють хребет. У дітей, що страждають на сколіоз, вирівнюється спина, яку псує сидіння за комп"ютером; До речі, боротьба - дієвий спосіб повернутися до живого спілкування, фізичної праці і залишити віртуальний світ інтеренету де змагаються рестлери, але дитина від того не стає сильнішою.
 
3. На килимі розкриваються груди, кріпнуть плечі, наливаються силою руки, які постійно шукають захват і намагаються пробити тіло суперника, ноги - що постійно готуються до атаки. Спина, яка дозволяє тягнути суперника з нижнього положення та перевертати його;
 
4. Боротьба - найтактильніший вид спорту. В жодному виді єдиноборств не має такої щільної, цупкої роботи, як у боротьбі. Борці мнуть один одного, і в стійці, і в партері. Міцними захватами розганяють один одному лімфу і це є дуже корисно, неабияк оздоровлює.
 
5. Боротьба не закінчується внизу. Якщо в боксі чи карате коли ти падаєш на підлогу, бій припиняється, то боротьба триває і в партері. І навіть коли ти опинився на мосту у тебе є всі шанси вийти із небезпечного становища і перемогти суперника. В будь-якому положенні боротьба триває. І саме робота на межі сил, коли знаходиш рішення в безнадійній ситуації розвиває феноменальну витривалість борця і розкриває сутність боротьби - борись до останнього.
 
6. Боротьба не навчає агресії. Килим не вчить бити, ламати, калічити. Боротьба виховує справжню силу. Добру, могутню, надзвичайну. Партнер не є тобі ворогом, він є дзеркальним відображенням тебе самого. І коли бореш суперника, по суті, ти перемагаєш себе.
 
...Рішення залишається за батьками.
 
Коли ми піднімалися з чоловічою збірною , ми бачили маленьких дітлахів у кімоно, які уперто долати підйом, і всім борцям, і Артуру Дзігасову щиро хотілося бачити малих у трико. Безперечно, ми не будемо вивищувати наш вид і говорити, що він є кращим. Кожен із нас любить боротьбу. І ці почуття передати неможливо. Для багатьох тренерів, яким реально бракує грошей, боротьба є дорожчою за гроші. І в цьому незбагненна глибина і велич нашого прадавнього спорту!
 
Не знаю яке рішення прийняв брат. Це його вибір. Але після зустрічі і розмови з Валерієм Івановичем, Сергій щось зрозумів. Він по іншому відкрив для себе світ нашої боротьби. Принаймні, зізнався, що боротьба, на відміну від східних єдиноборств, де практично немає толкових вчителів і все поставлено на суцільний комерційний конвейер, є більш прикладним, серйозним та корисним у всіх розуміннях видом спорту.
 
P.S. Вже після цієї розмови, мені зателефонувала вчитель однієї з Київських шкіл і запитала в чому відмінність боротьби від карате. Вона пояснила, що батьки вимагають замість карате відкрити секцію греко-римської боротьби. Виходить, дорослих бентежить проблематика питання, і всі вони хочуть, щоб діти росли чоловіками. Сильними, статними, широкоплечими легінями! І це прекрасне бажання!
 
 
Автор статті: Олександр Пастухов
Источник
Борьба греко-римская 15:50 | 03 марта 2022 Росія та Білорусь відсторонені від участі у змаганнях Борьба греко-римская 13:50 | 27 февраля 2022 АСБУ вимагає від UWW виключити Борцівську Федерацію росії з членства Міжнарого світу боротьби Борьба греко-римская 19:05 | 24 февраля 2022 Увага! Наказ Міністерства молоді та спорту України Борьба греко-римская 18:50 | 22 февраля 2022 Тривають зори Борьба греко-римская 15:05 | 21 февраля 2022 Турнір О. Колчинського 2022: результати Борьба греко-римская 15:05 | 17 февраля 2022 Відкритий чемпіонат КДЮСШ "Школа спорту" пам"яті загиблих воїнів АТО та ООС Борьба греко-римская 18:50 | 15 февраля 2022 Борці Київщини завоювали дві медалі Кубку Польщі Борьба греко-римская 14:20 | 10 февраля 2022 ХV відкритий обласний юнацький турнір з греко-римської боротьби пам"яті Олексія Вакуленка Борьба греко-римская 14:05 | 10 февраля 2022 Зональний Чемпіонат України U15 та U17 пам"яті В.О. Гречишникова: регламент Борьба греко-римская 13:50 | 10 февраля 2022 Надія - 2022