ПРИЧИНИ ТРАВМ У БОРОТЬБІ

13:55 | 05 сентября 2015
Боротьба характеризується дуже високим відсотком травм, отриманих під час як змагальної, так і тренувальної діяльності.
Боротьба характеризується дуже високим відсотком травм, отриманих під час як змагальної, так і тренувальної діяльності. Дослідження, що проводилося протягом 5 років Національною студентською спортивною асоціацією (НССА), показало, що з представників 13 видів спорту найбільш високий відсоток травм був у борців. Аналіз пошкоджень показав, що найчастіше травмувалися колінні суглоби, голова, шия, обличчя, тулуб, спина, плечові і гомілковостопні суглоби. Загальний коефіцієнт травм склав майже 2 травми на 1 борця в рік.
 

Велику кількість травм у цьому виді спорту можна пояснити тим, що боротьба — контактний вид спорту, в якому, на відміну від інших видів спорту, контактування відбувається практично постійно. Це обумовлює високий ступінь ризику травм. Крім того, для боротьби характерна велика кількість зіткнень. Вони мають місце, коли борець намагається здійснити "звалювання". Травми виникають під час "звалювань", оскільки вони є найбільш активними і "вибуховими" діями.

Дослідження, що було проведене на чемпіонаті НССА 1986 р., показало, що в порівнянні з неспортсменами, у колишніх борців проблем з шиєю в 3 рази більше, з колінними суглобами — майже в 4 рази більше, а 42% мають різні проблеми з опорно-руховим апаратом.

Два епідеміологічних дослідження, в 1986 і 1991 роках, дозволили виявити ряд чинників, що пояснюють високий ризик виникнення ушкоджень у борців. Так, коефіцієнт травм значно вище під час змагань (у 40 разів), ніж під час тренувань. Тим не менш, більшість пошкоджень все ж таки відбувається під час тренувань, що пояснюється великою кількістю часу, який витрачають борці на підготовку до змагань. Більш висока ступінь ризику травм відзначається на початку сезону. Під час проведення турнірів борцям доводиться проводити 3-6 поєдинків в день, при цьому перерва між матчами може не перевищувати 1 години. Через проведення великої кількості поєдинків виникає реальна небезпека, що незначне пошкодження переросте в серйозну травму. Ймовірність отримання борцем пошкодження збільшується, якщо він вже був травмований. У борців, що мали в минулому пошкодження колінних суглобів, травми колінних суглобів зустрічалися в два рази частіше. Ризик виникнення ушкоджень певного виду також залежить від того, чи веде борець атакуючі або захисні дії. Так, під час проведення атакуючих дій збільшується ризик ушкодження шиї, а при веденні захисних дій підвищується ризик пошкодження колінних суглобів.
 
 
Для попередження спортивних травм здійснюється комплекс заходів: правильна методика тренування, забезпечення гарного стану місць занять, інвентарю, одягу, взуття, застосування захисних пристосувань, регулярний лікарський контроль, виконання гігієнічних вимог тощо.
Источник
Борьба греко-римская 15:50 | 03 марта 2022 Росія та Білорусь відсторонені від участі у змаганнях Борьба греко-римская 13:50 | 27 февраля 2022 АСБУ вимагає від UWW виключити Борцівську Федерацію росії з членства Міжнарого світу боротьби Борьба греко-римская 19:05 | 24 февраля 2022 Увага! Наказ Міністерства молоді та спорту України Борьба греко-римская 18:50 | 22 февраля 2022 Тривають зори Борьба греко-римская 15:05 | 21 февраля 2022 Турнір О. Колчинського 2022: результати Борьба греко-римская 15:05 | 17 февраля 2022 Відкритий чемпіонат КДЮСШ "Школа спорту" пам"яті загиблих воїнів АТО та ООС Борьба греко-римская 18:50 | 15 февраля 2022 Борці Київщини завоювали дві медалі Кубку Польщі Борьба греко-римская 14:20 | 10 февраля 2022 ХV відкритий обласний юнацький турнір з греко-римської боротьби пам"яті Олексія Вакуленка Борьба греко-римская 14:05 | 10 февраля 2022 Зональний Чемпіонат України U15 та U17 пам"яті В.О. Гречишникова: регламент Борьба греко-римская 13:50 | 10 февраля 2022 Надія - 2022