Вадим Тасоєв: «Спортсмен повинен приїжджати на збір готовим»

12:10 | 26 апреля 2015
Напередодні молодіжного чемпіонату країни ми поговорили з наставником юніорської збірної з вільної боротьби - Цього року в міжнародному календарі з"явилися нові змагання - перехідний чемпіонат Європи для спортсменів до 23 років.

Напередодні молодіжного чемпіонату країни ми поговорили з наставником юніорської збірної з вільної боротьби


- Цього року в міжнародному календарі з"явилися нові змагання - перехідний чемпіонат Європи для спортсменів до 23 років. Що дають подібні змагання молодим спортсменам?
- Такі змагання потрібні в першу чергу тим хлопцям, які не змогли показати себе по юніорам. Багатьох це ламає, дехто кидає спорт або ж так нічого і не досягає по дорослим. А завдяки такому чемпіонату хлопці отримали впевненість у своїх силах. І потихеньку будуть набирати обертів, поступово вливатися в дорослу боротьбу. Я вважаю, що це дуже добре, що зробили такий перехідний чемпіонат. Він дійсно був необхідний.  Зараз кажуть, що зроблять і світ у такому ж форматі.


- Як оцінюєте результати наших хлопців?
- В цілому результат непоганий - два фіналісти, дві срібних медалі. 


- Усі наші титуловані спортсмени старше 23 років. Наскільки велика конкуренція в цій віковій категорії? Вам було з кого вибирати?
- Взимку у нас пройшов чемпіонат України в цій віковій категорії і всі фіналісти поїхали в Польщу. Були хлопці, які ще минулого року на юніорських змаганнях показували результат. Наприклад, Муразі Мчедлідзе виграв молодіжний чемпіонат Європи. Але на жаль в цей раз він був дуже погано готовий, і не підійшов до змагань у належній формі.


- На кого ще покладали надії?
Андрій Свирид завоював срібло - відборовся на вищому рівні. У фіналі він зустрічався з вірменським борцем, той наразі на голову сильніше, але це поки що! У Андрія є майбутнє, якщо він буде наполегливо тренуватися у нього є відмінні перспективи. Що стосується другого фіналіста Івана Кусяка - він теж зробив, все, що в його силах. Достойно боровся. У мене до цих двох хлопців немає жодних претензій. Молодці. Були шанси на медаль у важковаговика Данила Картавого. Але він безхарактерно відборовся, я думав, що він зачепиться за третє місце, але він програв.


- Наскільки сильні команди виставили інші країни?
- Вже традиційно на чемпіонатах Європи зустрічаються основні країни-конкуренти. Це Росія, Грузія, Азербайджан, Вірменія, Туреччина. Тобто сильні борцівські держави, де вільна боротьба є одним з пріоритетних видів спорту. Тому змагання були дуже серйозні.


- Як проходитиме відбір на майбутні чемпіонати Європи та світу?
- Зараз в Івано-Франківську стартує чемпіонат України серед юніорів. Всі переможці поїдуть на Європу. Той, хто завоює медаль, той автоматично потрапляє на чемпіонат світу. Ми вже практикували подібний відбір у минулому році. Всі хто потрапив до трійки на молодіжній Європі по поверненню додому відразу починали готуватися на світ, ми звільняли їх від прикидок.


- Можливо у вас, як у головного тренера є рекомендації для особистих тренерів, які готують спортсменів на місцях?
- Головна помилка молодих спортсменів в тому, що вони думають, що вони встигнуть підготуватися до відповідальних змагань на зборах. Борець повинен щодня працювати і приїжджати на збір вже готовим. На жаль, багато хлопців вдома практично не тренуються. Тому, коли починаються навантаження на зборах - на третій-четвертий день деякі починають скаржитися, там болить, тут болить і сходять з тренувань. Тому я завжди кажу тренерам, що потрібно змушувати хлопців працювати вдома. Іноді дійсно бувають проблеми зі спарингом, але ж можна стати в спаринг і з тренером, або ж шукати, їздити в сусідні міста, запрошувати до себе ...
Якщо є бажання працювати і чогось досягти, то людина постійно буде тримати себе в тонусі і давати організму фізичні навантаження. А якщо немає бажання, то і результату не буде.

Источник
Борьба вольная 18:50 | 17 января 2019 100 років Соборності - Юлія Ткач Борьба вольная 16:20 | 11 января 2019 Положення про єдину спортивну кваліфікацію України Борьба вольная 13:20 | 11 января 2019 Календар змагань 2019 Борьба вольная 23:05 | 30 декабря 2018 Борцівська Прем'єр Ліга відзначила кращих Борьба вольная 20:50 | 29 декабря 2018 Вітаємо Ігоря Жданова! Борьба вольная 11:50 | 29 декабря 2018 Результати меморіалу Володимира Стадника Борьба вольная 13:50 | 28 декабря 2018 Вітаємо з прийдешніми святами! Борьба вольная 15:50 | 26 декабря 2018 Рейтингові турніри 2019 року Борьба вольная 21:50 | 25 декабря 2018 ЦЕРЕМОНІЯ НАГОРОДЖЕННЯ: WPL РОЗШИРЮЄ СВОЇ МЕЖІ! Борьба вольная 17:35 | 21 декабря 2018 Меморіал Стадника - онлайн-трансляція