Артур Дзігасов: "На Чемпіонаті світу зберемо те, що посіємо сьогодні..."

19:25 | 14 марта 2015
З головним тренером збірної ми говорили про плідний початок року, користь регулярних зборів, та неможливість перемог без щоденної пахоти та бійцівського духу.

З головним тренером збірної ми говорили про плідний початок року, користь регулярних зборів, та неможливість перемог без щоденної пахоти та бійцівського духу...
Рік розпочався зі збору в Заросляку. Збір вдалося організувати й провести на належному рівні. Власними зусиллями вдалося забезпечити борців нормальним харчуванням. Після кросів та фізичних навантажень хлопці мали можливість відновити сили. На щастя, ніхто не захворів, не травмувався. Прекрасний клімат, сила Карпат, а головне - самовіддана праця та дружня обстановка в колективі дозволила хлопцям набути робочої форми. Основний склад команди чудово проявив себе на міжнародному турнірі - "Кубок ТАХТІ" в Ірані. Борці здобули три золотих і одну срібну нагороди. Першими стали - Денис Дем"янков (66), Дмитро Пишков (75) та Жан Беленюк (85). "Срібло" взяв Дімітрій Тімченко (98). Це прекрасний виступ, тим більше Іран - є країною, де боротьба є національним видом спорту. Але не час розслаблятися.
В лютому завдяки підтримці Федерації греко-римської боротьби України нам вдалося провести збір у Конча-Заспі. Дехто вважає, що ми проводимо надто багато зборів. Але, вважаю, команда має ретельно працювати у жорсткому режимі і дотримуватися дисципліни. На жаль, більшість хлопців не має гідних умов повноцінно працювати вдома. Немає спарингпартнерів, є відсутнім режим, дотримання якого є незамінним гарантом успіхів та перемог на килимі. 
Так, проблем у нас вистачає. Ми не маємо належного медикаментозного забазпечення, харчування при тих навантаженнях, теж є середнім, але є спортивний режим, який допомагає борцям фізично і технічно зростати. Вони тричі на день тренуються, їдять, відпочивають, і дякувати Богові, що є можливість варитися в одному соусі.
Після збору в лютому альтернативний склад з лідерів та других номерів боровся на міжнародному турнірі Гран-Прі в Угорщині. Змагання зібрали близько 300 учасників з 30 країн світу. В деяких категоріях зібралося понад сорока борців. Серед учасників - призери світових чемпіонатів та Олімпійських Ігор. Приємно, що Микола Дараган (75) та Василь Рачиба (85) незважаючи на серйозний клас суперників, дійшли до півфіналу і здобули бронзові медалі. На цих змаганнях нарешті розкрився Андрій Бєлих. Андрій старанно працює, дуже обдарований хлопець, але все ніяк не міг заявити про себе на міжнародній арені. Це дуже значима для нього медаль! Будемо сподіватися недавній успіх надихне його до нових перемог. Ми вже бачимо, як завзято він тренується, самовіддано працює і прогресує на очах. В черговий раз порадував Василь Рачиба. Після поразки від американця він ледь не підломився, але американець пішов далі і витягнув Васю. І Василь видав такі сутички, які напевно демонстрував в найкращі часи борцівської юності. Він упевнено дійшов до півфіналу і здобув переконливу перемогу. Рачиба є претендентом на Олімпійську ліцензію. Він завдає позитивний тон в команді, є достойним прикладом для молоді і тримає в тонусі досвідчених партнерів. 
Перемога Дарагана над призером Олімпійських Ігор у півфіналі - досвідченим грузинським борцем Таджаєй, це перемога на характері. Коля був геть виснажений, але як кажуть, на змаганнях всі є в однакових умовах. Він здолав себе і переміг! Можливо відчув, що і суперник "підсів" і вмикнув всі ресурси. Перемога з рахунком - 10:0! 
Йдуть розмови, що знову на нас чекають зміни у правилах. Тому потрібно вдосконалювати роботу в партері. Вже сьогодні ми поступово змінюємо методику і починаємо відпрацьовувати перехід зі стійки до партеру. Дорослі обмінюються досвідом з молодими. Хоча, які вони молоді? Їм за двадцять. Вони вже не підлітки. І їм цікаво попрацювати зі старшими, уславленими товаришами. Побачити, як працює Варданян, як серйозно ставиться до роботи Рачиба, який він зосереджений кожної хвилини. Подібне спільне тренування це є безцінний досвід для кожного борця. Успіхи борців на змаганнях, створюють нормальну, здорову конкуренцію в колективі. Кожен борець в душі прагне бути кращим. Дебютант збірної Олександр Новачок у першій сутичці на Гран-Прі спочатку розгубився, але зібрався і здобув перемогу над призером Азії. В другій зустрічі він на останніх секундах поступився, але Новачок б"ється, працює і налаштований в подальшому перемагати. Інколи програш може навчити більшому за перемогу. Але коли ти катаєшься і нічого не видаєш, який сенс? І програвати можна по-різному. Нічого не показали Васильєв і Дідик. Згорають і все. Так, можна програти, але потрібно показати характер! Дмитро Пислар (66) теж не зміг перемогти, але в поєдинку з іранцем не злякався, і показав завзяту боротьбу. Іранець дійшов до півфіналу, при тому що у вазі було 44 учасника! Це була рівна боротьба. На жаль, через помилку поступився мароканцю Євген Пишков (75). Не зумів перебороти суперника з Єгипту і Євген Мягкий. Він переоцінив суперника. Ні, він боровся, однак програв на власних помилках. Але якщо людина роками не може розкритися і показати результат, то напевно таких борців треба залучати в якості спаригпартнерів, однак обмежувати їхній виїзд за кордон. Давати шанс перспективним, менш досвідченим борцям. В нас залишилося півроку до Чемпіонату світу. Контингент звужується. В деяких категоріях є конкуренція, а в деяких і двох кандидатів немає. Ми з тренерським штабом уважно придивляємось до всіх претендентів. Аналізуємо виступи борців на змаганнях. Фіксуємо ставлення до роботи кожного. І коли людина не ухиляється, а навпаки щоразу демонструє невтомне прагнення перемагати, бажання бути кращим, це помітно. Такого спортсмена завжди підтримаю особисто. 
Склад на Чемпіонат Європи до 23 років відомий. Наприкінці березня до Польщі поїдуть чемпіони України. Радий, що ми провели відбірковий чемпіонат України в Миколаєві. Хлопці показали зовсім іншу боротьбу. Після проведення контрольних сутичок ми оголосимо склад команди. Хоча він відомий: 59кг - Артур Політаєв, 66 - Сергій Козуб (Мукачево), 71 - Богдан Кабін (Рівне), 75 - Кучеренко (Миколаїв), 80 - Андрій Антонюк ( Тернопіль), 85 - Андрій Гладких (Запоріжжя), 98 - Євген Савєта, 130 - Микола Кучмій. Хочу поїхати на цей Чемпіонат і з Володимиром Шацьких подивитися на нашу "молодь". Можливо вдасться когось розкрити. Може все-таки відкриється Гладких. Будемо сподіватися і Політаєв (59) проявить себе. Зізнаюсь, 59 це відкрита вага. Тому для всіх дорога на Олімп відкрита! 
Так, ми багато працюємо і щиро хочеться, щоб в Міністерстві Молоді та спорту нас розуміли. Нам потрібна підтримка. На моє переконання, без щоденної пахоти ніколи не перможешь. Ми їдимо на Чемпіонат Європи, а в хлопців, перепрошую, немає однакових футболок. Дехто з них вперше їде на такі змагання і для них це велика честь. Хлопцям необхідно відчувати, що про них дбають, їх підтримують. Хотілося б щоб Федерація боротьби слідкувала за станом команди, опікувалася нашими борцями і надавала потрібну допомогу. Нам всім зараз непросто, ми самостійно шукаємо гроші, я прошу друзів про допомогу, але нам всім слід працювати разом! Бути одною командою. Якщо зараз ми нічого не посіємо, то у вересні на Чемпіонаті світу ми не зберемо доброго врожаю. Вкалувати потрібно починати вже сьогодні! На Чемпіонаті світу ми маємо здобути хоча б три ліцензії. Сьогодні, як ми побачили на турнірі в Угорщині, кожен, хто б це не був - китаєць, індус, європеєць чи американець виходить на килим битися до останнього. Кожен борець шанує свою працю і йде до перемоги. Без бійцівського духу здобути перемогу неможливо.
Олександр Пастухов

Источник
Борьба вольная 18:50 | 17 января 2019 100 років Соборності - Юлія Ткач Борьба вольная 16:20 | 11 января 2019 Положення про єдину спортивну кваліфікацію України Борьба вольная 13:20 | 11 января 2019 Календар змагань 2019 Борьба вольная 23:05 | 30 декабря 2018 Борцівська Прем'єр Ліга відзначила кращих Борьба вольная 20:50 | 29 декабря 2018 Вітаємо Ігоря Жданова! Борьба вольная 11:50 | 29 декабря 2018 Результати меморіалу Володимира Стадника Борьба вольная 13:50 | 28 декабря 2018 Вітаємо з прийдешніми святами! Борьба вольная 15:50 | 26 декабря 2018 Рейтингові турніри 2019 року Борьба вольная 21:50 | 25 декабря 2018 ЦЕРЕМОНІЯ НАГОРОДЖЕННЯ: WPL РОЗШИРЮЄ СВОЇ МЕЖІ! Борьба вольная 17:35 | 21 декабря 2018 Меморіал Стадника - онлайн-трансляція