Міжнародні перемовини на чемпіонаті АБАФ

12:05 | 23 сентября 2020
Наприкінці минулого тижня в Румунії відбувся головний міжнародний легкоатлетичний старт цього карантинного сезону – чемпіонат Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій. Наприкінці минулого тижня в Румунії відбувся головний міжнародний легкоатлетичний старт цього карантинного сезону – чемпіонат Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій. Збірна України виступила на ньому дуже успішно, здобувши 31 нагороду (12 золотих, 13 срібних та 6 бронзових) і посівши перше загальнокомандне місце.

Традиційно під час таких масштабних форумів відбувається багато подій і за лаштунками змагань. І вони також принесли нам гарні новини. Про них розповідає президент ФЛАУ Ігор Гоцул:

- Те, що відбувається за лаштунками змагань, схоже на великий регулярнодіючий клуб керівників національних та міжнародних федерацій, під час якого проходять формальні та неформальні спілкування, дискусії, обмін думками. Цей клуб достатньо закритий, і треба заслужити право стати його повноправним членом не за посадою, а по суті. Оскільки з більшістю наших колег, в тому числі з керівництвом ЄА та ІААФ у нас склалися дуже давні та довірливі стосунки, під час зустрічей в Клуж-Напоці нам вдалося обговорити багато важливих питань. Зокрема, з президентом ІААФ Себастьяном Кое, в.о. президента ЄА та президентом АБАФ Доброміром Карамаріновим та президентами національних федерацій.



В першу чергу слід розповісти про офіційну подію, як відбулася під час чемпіонату АБАФ – нараду президентів національних федерацій-членів АБАФ, яка проходила під головуванням Доброміра Карамарінова та за участі Себастьяна Кое. Основним предметом обговорення була ситуація, що склалася через коронавірус у світі та в країнах, які входять до АБАФ. Зокрема йшлося, що з 12-ти запланованих на рік змагань Асоціації вдалося провести сім. І всі відзначили, що це дуже гарний показник, це було важливо для всіх членів АБАФ. І тому країнам, які попри всі труднощі все-таки зуміли провести в себе балканські чемпіонати, були виказані особливі слова подяки. В тому числі і Україні, яка провела по суті останні в Європі офіційні міжнародні змагання з легкої атлетики до оголошення міжнародного карантину – 14 березня в Івано-Франківську чемпіонат АБАФ зі спортивної ходьби. Я з задоволенням передаю ці слова від наших європейських колег всім, хто був причетний до організації та проведення у нас цієї масштабної та цікавої події.

Також обговорювався календар АБАФ на наступний рік. Зокрема, нам вдалося домовитися з нашими колегами, що і наступного року в Україні відбудеться захід Асоціації – 25 квітня у Києві пройде чемпіонат АБАФ з марафонського бігу.



На нараді виступив Себ Кое, який проінформував присутніх щодо очікувань ІААФ від наступного року. Всесвітня Атлетика розраховує провести всі заплановані на 2021-й рік чемпіонати світу в ті терміни і в тих місцях, які заплановані. На сьогодні вже відновилося багато легкоатлетичних змагань, але в різних країнах дотримуються різної політики щодо присутності на трибунах глядачів. В більшості держав старти проходять без них, і тому в нинішній період ІААФ особливий акцент робить на телетрансляціях змагань. Приємно відзначити, що ФЛАУ в цьому питанні йде в ногу з часом, бо зараз більшість наших чемпіонатів можна дивитися в інтернеті. Більш того, наші прямі трансляції доволі інноваційні і дозволяють любителям легкої атлетики обирати сектори, змагання в яких вони хочуть переглядати в той чи інший момент. Ну і ще один важливий меседж від Кое – він небезпідставно розраховує, що Олімпійські ігри наступного року все-таки відбудуться в зазначені терміни, і ми всі зможемо реалізувати наші прагнення.

З колегами з інших федерацій ми обговорювали інтенсифікацію нашої взаємодії з підготовки спортсменів. Зокрема, використання такого інструменту, як спільні збори, коли тренери та спортсмени можуть обмінюватися досвідом, спілкуватися, що певною мірою дозволяє збагачувати багаж знань. Адже у всіх, в тому числі і у нас є види, де ми маємо чим поділитися, і є види, де є чому вчитися у колег. Тому найближчим часом ми намагатимемося конкретизувати такі пропозиції щодо спільних зборів з низкою національних федерацій і знайти найбільш прийнятну форму для них. Адже, наприклад, якщо якась країна зацікавлена в тому, щоб наші тренери провели у них збори і поділилися своїми знаннями, то вона має компенсувати частину вартості тих зборів, а також матеріально заохотити наших тренерів, які виступатимуть в ролі наставників.



Грунтовна розмова в мене відбулася з керівництвом ІААФ, ЄА та АБАФ. Зокрема, ми обговорили, які європейські та світові змагання чи заходи можуть бути проведені в Україні найближчим часом. Нагадаю, у нас є підтверджене рішення Європейської Атлетики щодо проведення наступного року у Львові засідання Виконавчого комітету ЄА. І, зокрема, до цього заходу ми намагатимемося вийти на якісь конкретні змагання, які можуть бути надані Україні. Аналогічна робота проводиться і з ІААФ. Але тут перед тим, як ми оприлюднимо якусь конкретику, потрібно провести ще декілька раундів перемовин – уточнення, надання технічної інформації, тощо.

Окрім того Себастьяна Кое та Доброміра Карамарінова цікавило питання майбутніх виборів у ФЛАУ. Вони детально розпитали щодо нашої системи виборів і були приємно здивовані, що вона у нас дуже демократична, ідентична тій, яка реалізовується в ЄА та ІААФ. У нас діє демократичний і прозорий механізм висування кандидатів, встановлено ліміт щодо термінів перебування на керівних посадах, є норма, що дуже важливо, про виключно таємне голосування на керівні посади. Також у нас дуже великі права делеговані територіальним ФЛАУ, і міжнародна спільнота це усіляко підтримує. Кое та Карамарінов з задоволенням відзначили, що це гарний приклад того, як демократичні норми впроваджуються в нормативну базу національної федерації, і виказали сподівання, що майбутні вибори відбудуться в саме такому дусі. Що з боку державних та інших органів не буде ніяким спроб втручання в рішення, які мають прийматися виключно членами федерації. Адже подібні випадки в країнах, де демократія знаходиться в стадії становлення, були. І такі факти втручання мали достатньо жорсткі наслідки і для майбутнього легкої атлетики, і для сприйняття тієї чи іншої федерації міжнародною спільнотою. Зокрема, інколи навіть мало місце відсторонення федерацій через факти подібних втручань.



Ну і звісно з задоволенням хочу відзначити самі змагання – чемпіонат АБАФ з легкої атлетики. Українська збірна домінувала в багатьох видах програми. Було очевидно, що нашим спортсменам змагатися в Румунії було в задоволення. Спілкування з багатьма атлетами та тренерами дозволяє зробити висновок, що балканські чемпіонати потрібні їм. Особливо це важливо стало цього сезону, оскільки більшу частину офіційних стартів було скасовано і у спортсменів було не так багато можливостей для самореалізації. Чемпіонат АБАФ став дуже гарним майданчиком для цього. І тому ще раз хочу пригадати події кількарічної давнини, коли ми прийняли рішення щодо вступу до АБАФ. З цього приводу була велика кількість скептиків, які виказували нерозуміння, сумніви. Але ми, як керівництво національної федерації, були наполегливі в реалізації цієї ідеї. І врешті решт час показав, що це було правильне рішення, яке однозначно пішло на користь українській легкій атлетиці.
Источник
Легкая атлетика 23:50 | 21 декабря 2020 Богдан Бондаренко може виступити у зимовому сезоні Легкая атлетика 12:35 | 20 декабря 2020 Meeting de la Reunion: четверте місце і очки до світового рейтингу Анни Касьянової Легкая атлетика 17:35 | 18 декабря 2020 Олега Коноваленка переобрано президентом ФЛА Закарпатської області Легкая атлетика 22:05 | 17 декабря 2020 Основні рішення Ради ФЛАУ Легкая атлетика 19:05 | 17 декабря 2020 Подружжя Касьянових відкриє сезон-2021 змаганнями на острові Реюньйон Легкая атлетика 16:50 | 16 декабря 2020 Ukrainian Majors Running League: календар і реєстрація на забіги-2021 Легкая атлетика 16:05 | 14 декабря 2020 Нормативи і система кваліфікації для участі у чемпіонаті світу-2022 і чемпіонаті світу-2021 U20 Легкая атлетика 12:20 | 10 декабря 2020 Чемпіонат світу-2021 з легкої атлетики у приміщенні перенесено Легкая атлетика 02:05 | 10 декабря 2020 Поправки до правил щодо використання на змаганнях взуття, яке у розробці Легкая атлетика 14:50 | 09 декабря 2020 Опубліковано перелік дисциплін «Діамантової ліги» на 2021 рік