Звернення головного тренера збірної України Сергія Романчука щодо безпеки на бігових івентах

16:20 | 03 июля 2020
- Як головний тренер збірної України хочу звернутися від свого імені та від імені Легкої атлетики України в першу чергу до організаторів змагань, бігових клубів, любителів бігу та тренерів. - Як головний тренер збірної України хочу звернутися від свого імені та від імені Легкої атлетики України в першу чергу до організаторів змагань, бігових клубів, любителів бігу та тренерів.

Починає відновлюватися проведення в тому чи іншому форматі позастадіонних змагань. Вже активно рекламуються в інтернеті трейли в Чорноморську, Херсонській області, інші. Але наразі в Україні стоїть дуже спекотна погода. Тому звертаюся до організаторів змагань – ваші старти мають проходити з суворим дотриманням відповідних правил. Про змагання повинні бути повідомлені комунальні служби міста чи району, територіальна Федерація легкої атлетики, на них, особливо на трейлах та ультра марафонах, повинні бути присутніми поліція, МНС, медична служба, лікарні вашого регіону мають знати, що до них можуть потрапляти спортсмени і відповідно бути готовими надати допомогу. Потрібно долучати велику кількість волонтерів. На дистанції мають бути організовані у великій кількості пункти гідрації, питної води, на фініші – лід в достатній кількості. За можливості старт змагань робити якомога раніше, маршрут дистанції складати таким чином, щоб він проходив не під пекучим сонцем.

А найважливіше – контроль кожного учасника на дистанції. Для цього, повторюся, потрібно долучати якомога більше волонтерів.

Учасники мають запасатися водою. Атлет має кожні 15 хвилин робити по 1-2 ковтка води. Окрім цього використовувати різноманітні гелі та ізотоніки. Обов’язково регулярно на дистанції охолоджувати частини тіла, які найбільше нагріваються – лоб, руки, передні та задні м’язи стегна. Обов’язково має бути головний убір, а також легка футболка чи майка задля захисту шкіри від пекучого сонця. Під прямими сонячними променями тіло не має знаходитися.

Звертаюся до територіальних ФЛА – ви повинні зробити моніторинг та ревізію бігових заходів у ваших регіонах. За можливості дізнатися – чи дійсно ті чи інші змагання будуть проводитися, і включатися до контролю дотримання їхніх регламентів.

Дуже насторожує, що зараз в інтеренті чимало анонсується бігових івентів – трейлів, ультра марафонів, в яких дуже красиво розписаний регламент, але не має ніяких контактних даних організаторів – ні телефонів, ні електронної пошти. І тут питання – як контролювати таких організаторів? І тут вже мають бути уважними потенційні учасники таких змагань.

Аби уникнути якихось трагічних випадків, велике прохання до тих, хто розуміється на специфіці організації подібних стартів, якщо ви опинилися поруч – допоможіть організаторам порадою чи ділом. Наступного тижня ФЛАУ оприлюднить лист-рекомендацію з нагадуванням, як проводити подібні змагання, що повинно бути в таких екстремальних умовах і на таких позастадіонних змаганнях.
Источник
Легкая атлетика 23:50 | 21 декабря 2020 Богдан Бондаренко може виступити у зимовому сезоні Легкая атлетика 12:35 | 20 декабря 2020 Meeting de la Reunion: четверте місце і очки до світового рейтингу Анни Касьянової Легкая атлетика 17:35 | 18 декабря 2020 Олега Коноваленка переобрано президентом ФЛА Закарпатської області Легкая атлетика 22:05 | 17 декабря 2020 Основні рішення Ради ФЛАУ Легкая атлетика 19:05 | 17 декабря 2020 Подружжя Касьянових відкриє сезон-2021 змаганнями на острові Реюньйон Легкая атлетика 16:50 | 16 декабря 2020 Ukrainian Majors Running League: календар і реєстрація на забіги-2021 Легкая атлетика 16:05 | 14 декабря 2020 Нормативи і система кваліфікації для участі у чемпіонаті світу-2022 і чемпіонаті світу-2021 U20 Легкая атлетика 12:20 | 10 декабря 2020 Чемпіонат світу-2021 з легкої атлетики у приміщенні перенесено Легкая атлетика 02:05 | 10 декабря 2020 Поправки до правил щодо використання на змаганнях взуття, яке у розробці Легкая атлетика 14:50 | 09 декабря 2020 Опубліковано перелік дисциплін «Діамантової ліги» на 2021 рік