Позачергова та звітно-виборча Конференції ФЛАУ: запитання та відповіді

22:05 | 28 июня 2020
Наразі одна з найобговорюваніших тем в українській легкій атлетиці – позачергова та звітно-виборча Конференції ФЛАУ. Наразі одна з найобговорюваніших тем в українській легкій атлетиці – позачергова та звітно-виборча Конференції ФЛАУ. Чому виникло питання щодо дати проведення звітно-виборчої Конференції, навіщо перед нею проводити позачергову? На ці та інші пов’язані з даною темою запитання, які надходили у соцмережах, при особистому спілкуванні Ігоря Гоцула з членами легкоатлетичної спільноти, президент ФЛАУ надав свої відповіді.

1.Чому виникло питання щодо дати скликання звітно-виборчої Конференції ФЛАУ?

В статуї ФЛАУ є певна колізія: з одного боку термін повноважень керівних органів ФЛАУ складає 4 роки. З іншого боку вибори мають проводитися в рік Олімпійських ігор в тримісячний період після їх завершення. Звісно, коли цей Статут писався ніхто не міг уявити собі можливість перенесення Олімпійських ігор. Отож за одним пунктом статуту вибори мають відбутися цієї осені, за іншим – наступної осені. Якщо, звісно, Олімпійські ігри в Токіо взагалі відбудуться.

2. Яка позиція ФЛАУ щодо дати скликання звітно-виборчої Конференції?

Моя особиста позиція – справедливим є проведення виборів саме цього року. Під час наради з президентами ТФЛА вони в переважній більшості висловили таку саму думку. На засіданні Ради ФЛАУ більшість членів також підтримали її практично одностайно. Отож керівництво ФЛАУ повністю за проведення звітно-виборчої Конференції цього року.

3. З якою метою хочуть скликати позачергову Конференцію ФЛАУ?

Про політичну позицію ФЛАУ я вже казав. Але є ще юридична позиція. Після консультацій з низкою фахових та авторитетних юристів ми дійшли висновку, що згідно зі Статутом ФЛАУ скликати звітно-виборчу Конференцію може Рада ФЛАУ. Але Рада не уповноважена трактувати норми Статуту. А значить у неї буде дві норми, які виключають одна одну. Як діяти в такому випадку – таке рішення може прийняти лише найвищий орган ФЛАУ – Конференція. І всі юристи винесли однозначний вердикт – бажано зняти усі питання щодо дати скликання Конференції ще до самої Конференції. І як трактувати норми Статуту, і коли правильно проводити звітно-виборчу Конференцію, має вирішити позачергова Конференція ФЛАУ.

4. Навіщо скликати позачергову Конференцію, а не просто провести восени звітно-виборчу?

Відповідь частково вже надано. Додам лише, що проведення позачергової Конференції зробить звітно-виборчу Конференцію юридично бездоганною. Ми маємо досвід 2016 року, коли правомірність скликання звітно-виборчої Конференції було поставлено під сумнів, і нам довелося доводити в суді свою позицію. Нам вдалося це зробити, але це потребувало зусиль і часу, які можна було направити в більш корисне русло. І ще одне: завдання делегатів Конференції – зосередитися на обранні професійного керівництва нашого виду спорту на наступні 4 роки. І наша пропозиція, пов’язана з проведенням позачергової Конференції і винесення туди питань, не пов’язаних з виборами, зроблена, аби допомогти делегатам зосередитися саме на основних завданнях. Тому ми пропонуємо в липні скликати позачергову Конференцію, в серпні провести засідання Ради, на якому визначити дату і місце звітно-виборчої Конференції, і в жовтні провести вже безпосередньо звітно-виборчу конференцію.

5. Згідно зі Статутом, президент ФЛАУ сам має право скликати позачергову Конференцію ФЛАУ. Чому президент не зробить це, якщо хоче її проведення, навіщо придумали голосування членів ФЛАУ?

В Статуті дійсно прописано таке право. Але президент ФЛАУ його отримує за наступної умови: пункт 7.5 Статуту ФЛАУ передбачає лише один спосіб скликання позачергової Конференції – якщо 1/10 членів ФЛАУ викажуть таке бажання. Тому пункт 7.29.6 Статуту ФЛАУ може бути реалізовано лише як реакцію президента на вимогу 1/10 членів ФЛАУ. Принаймні, так вважають юристи.

6. Чому не призначили звичайну чергову Конференцію для визначення дати проведення звітно-виборчої Конференції?

Згідно зі Статутом ФЛАУ, визначено чітку послідовність конференцій. Оскільки в 2018 році ми провели звичайну чергову Конференцію, тому наступною має бути звітно-виборча. Тому скликання цього року ще й звичайної Конференції може бути сприйняте як порушення Статуту.

7. Чому при призначенні дати скликання звітно-виборчої Конференції не можна орієнтуватися на Олімпійські ігри?

Як я вже казав, у Статуті дві опції, які протирічать одна одній. Ми обрали орієнтир на перший. Якщо взяти за основу Олімпійські ігри, то це ще більше ускладнить ситуацію. Наприклад, якщо ми проведемо вибори 2021 року, то в 2024 році, коли відбудуться наступні після Токіо Олімпійські ігри, знову виникне дилема – до них залишиться лише три роки. А якщо Олімпійські ігри в 2021 році взагалі не відбудуться? Тому основний показник – орієнтація на 4-річний період. І тому ми пропонуємо організувати вибори цього року. Для того, щоб це зробити легально, необхідно провести позачергову Конференцію ФЛАУ, і я прошу всіх приєднатися до звернення Ради ФЛАУ та проголосувати за її скликання.

8. Що буде, якщо не набереться необхідної кількості голосів для скликання позачергової Конференції і вона не відбудеться?

ФЛАУ є демократичною організацією, і рішення будемо ухвалювати колегіально. Я сам відповісти не можу. Але припускаю, що оскільки за проведення звітно-виборчої Конференції цього року виступаю я, більшість президентів ТФЛА та членів Ради, ми все одно вийдемо на її проведення цієї осені. Але ми збільшимо ризики виникнення суперечок щодо термінів проведення виборів, а також ми дамо привід недоброзичливцям оскаржувати сам факт правомірності проведення Конференції. Тому якщо ви теж вважаєте, що вибори мають відбутися в 2020 році – ще раз прошу вас підтримати звернення Ради ФЛАУ і проголосувати.

9. Чи планує Ігор Гоцул балотуватися в президенти ФЛАУ на новий термін?

Так. В мене є ідеї, які можуть бути реалізовані, та ідеї, як їх реалізувати. Президентство – це не виграш в лотерею. Це важка, самовіддана і часто невдячна праця. І мені не завжди легко виконувати цю функцію. Але багато членів ФЛАУ просили мене продовжити програму розвитку, яка зараз реалізовується. І саме тому я хочу йти на вибори.

10. Чи будуть вноситися зміни до Статуту ФЛАУ перед звітно-виборчою Конференцією ФЛАУ?

Ми не плануємо виносити питання змін до Статуту ні на позачергову, ні на звітно-виборчу найближчі Конференції. Статут потребує постійного уточнення. Але об’єднувати два серйозних питання – зміни до Статуту та вибори – в одне є не доречним і не правильним. Лише після виборів планується створити робочу групу з внесення змін до Статуту, і запропонувати їх на Конференцію-2022.

11. Позачергова конференція скликається, щоб перенести вибори на наступний рік.

Щоб перенести вибори не потрібно проводити позачергову Конференцію. Достатньо просто нічого не робити – показувати пальцем на Олімпійські ігри, карантин. Позиція керівництва ФЛАУ – чесно і правильно провести вибори цього року. Скликання позачергової Конференції необхідне, щоб убезпечити звітно-виборчу Конференцію від юридичних претензій. Тому ті, хто зараз закликає не підтримувати рішення про скликання позачергової Конференції, можливо якраз і хочуть залишити за собою право потім апелювати у суді.

12. Чи не буде ваше висунення на посаду президента ФЛАУ порушенням Статуту ФЛАУ, в якому зазначено, що особа не може перебувати на цій посаді більше двох термінів поспіль?

Однозначно ні. Норма про обмеження повноважень двома термінами поспіль дійсно існує, і була запроваджена за моєю ініціативою. Такі обмеження є ознака цивілізованості організації. Ця норма стосується президента, віцепрезидента та членів Ради. Однак її було запроваджено та введено в дію з 2016 року. Таким чином, якщо члени ФЛАУ довірять мені очолити ФЛАУ на наступні чотири роки – це буде мій останній термін на цій посаді. Повторюся, жодних змін до Статуту до виборів ми вносити не плануємо.

13. На Виконкомі ФЛАУ прийняли рішення про внесення змін до Положення про членство ФЛАУ. Як вони вплинуть на позачергову та звітно-виборчу Конференції, адже вони пов’язані з процедурами голосування?

Жодним чином не вплинуть. Ми нещодавно затвердили нове Положення про ДЮСШ. Згідно з ним діти вже з 8 років можуть приходити в секції легкої атлетики. Але згідно з чинним Положенням про членство ФЛАУ членами ФЛАУ можуть бути лише особи з 14 років. І це вступає в протиріччя з вимогами ІААФ, згідно з якими в змаганнях з легкої атлетики мають брати участь лише члени відповідної федерації. Саме над вирішенням питання членства юних легкоатлетів і працює наша робоча група. А оскільки спортсмени віком до 14 років не беруть участь в голосуванні і Конференції, то ця робота жодним чином не вплине на проведення Конференцій.

14. Позачергова Конференція скликається, щоб обманути більшість.

Що значить більшість? Більшість делегатів конференції, більшість членів ФЛАУ, більшість спортсменів? Конкретизуйте, будь ласка, питання, і тоді я зможу на нього відповісти.

15. Позачергова Конференція скликається, щоб продовжити повноваження президента.

Це - повна маячня. Я відповів на це запитання раніше.

16. Чому позачергову Конференцію планують організовувати в онлайн-режимі, і чи не є це порушенням Статуту?

За період карантину ми провели багато заходів в онлайн-режимі. Окрім семінарів це були наради, засідання Ради та Виконкому. Ті, хто брав в них участь, могли переконатися, що жодних проблем в такій участі не має, в тому числі технічних. Демократичні принципи також не порушуються. Тому це достатньо зручний спосіб для спілкування. Щодо юридичної сторони цього питання, то наш Статут (пункт 7.1) однозначно передбачає проведення засідань в такій формі. І зараз багато поважних організацій в Україні та світі проводять подібні засідання за допомогою відеозв’язку, оскільки це диктують нинішні обставини.

17. Навіщо написали в Статуті, що звітно-виборча Конференція скликається саме в рік

Олімпійських ігор?

Прописуючи цю норму, ми орієнтувалися на досвід ЄА та ІААФ. Зокрема, в Статуті ІААФ не просто виписаний чотирирічний термін, а він чітко прив’язаний до чемпіонатів світу. Схожа норма діє в Статуті ЄА. Взагалі великий спорт живе за Олімпійським циклом, і саме ним вимірюються та визначаються певні ключові дати. За результатами Олімпійських ігор зазвичай ми підводимо підсумки певної роботи. Цю логіку і було відображено в Статуті ФЛАУ. Скоріш за все нам потрібно буде в майбутньому цю норму підправити. Але, повторюся, зміни до Статуту будуть вносити лише на Конференції 2022 року.

18. Хто придумав, що на Конференції може бути представлено тільки по 3 делегати від кожної територіальної Федерації легкої атлетики, і у них є на всіх тільки один голос?

Ця норма з’явилася в Статуті ФЛАУ ще за президентства Валерія Борзова. І я цю норму повністю підтримую. В світі, зокрема в спортивному, існує багато моделей проведення звітно-виборчих Конференцій, і жодна не є ідеальною. Наша модель повністю повторює спосіб проведення Конференцій в ЄА та ІААФ, де від кожної країни приїжджає до трьох делегатів, і у них є один голос. Таким чином забезпечується рівність суб’єктів олімпійського руху, і ми дублюємо цю модель.
Источник
Легкая атлетика 23:50 | 21 декабря 2020 Богдан Бондаренко може виступити у зимовому сезоні Легкая атлетика 12:35 | 20 декабря 2020 Meeting de la Reunion: четверте місце і очки до світового рейтингу Анни Касьянової Легкая атлетика 17:35 | 18 декабря 2020 Олега Коноваленка переобрано президентом ФЛА Закарпатської області Легкая атлетика 22:05 | 17 декабря 2020 Основні рішення Ради ФЛАУ Легкая атлетика 19:05 | 17 декабря 2020 Подружжя Касьянових відкриє сезон-2021 змаганнями на острові Реюньйон Легкая атлетика 16:50 | 16 декабря 2020 Ukrainian Majors Running League: календар і реєстрація на забіги-2021 Легкая атлетика 16:05 | 14 декабря 2020 Нормативи і система кваліфікації для участі у чемпіонаті світу-2022 і чемпіонаті світу-2021 U20 Легкая атлетика 12:20 | 10 декабря 2020 Чемпіонат світу-2021 з легкої атлетики у приміщенні перенесено Легкая атлетика 02:05 | 10 декабря 2020 Поправки до правил щодо використання на змаганнях взуття, яке у розробці Легкая атлетика 14:50 | 09 декабря 2020 Опубліковано перелік дисциплін «Діамантової ліги» на 2021 рік