Яна Бочарська – про діяльність та плани департаменту змагань ФЛАУ

19:20 | 20 февраля 2020
20 лютого у Сумах розпочнеться чемпіонат України у приміщенні. 20 лютого у Сумах розпочнеться чемпіонат України у приміщенні. Напередодні турніру прес-служба Легкої атлетики України поспілкувалася з керівником департаменту змагань Яною Бочарською. І мова йшла не лише про змагання у Сумах.

На чемпіонаті України крім українських спортсменів виступлять також гості з Туреччини. «Вони приїхали досить великою командою. Участь планують 22 спортсмени, - говорить Яна Бочарська. – Також запланований приїзд іноземної гості на Кубок України у Києві. Мова про литовку Анну-Марію Петракову, яка бігтиме 2000 метрів з перешкодами».

Про міжнародні змагання, які Україна прийме у 2020 році. Основним міжнародним турніром, який цього року відбудеться в Україні, стане чемпіонат Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій зі спортивної ходьби (14 березня, Івано-Франківськ). На нього спрямовані всі наші сили з питань підготовки. Вже досить багато зроблено місцевою владою, організаційним комітетом і нами.

На сьогодні свою участь повним складом підтвердили п’ять країн. Це Болгарія, Туреччина, Греція, Сербія і, звісно, Україна. Серед суддів, які працюватимуть на чемпіонаті, буде троє міжнародних. Розроблено і затверджено дизайн медалей і кубків, які вручатимуть переможцям і призерам. Місцевий організаційний комітет підготував WelcomeBags для учасників.

Також Україна прийматиме міжнародну матчеву зустріч серед юнаків і дівчат (3 травня). Участь у ній візьмуть команди України, Білорусі, Туреччини і Румунії. Її також прийматиме Івано-Франківськ. Загалом, 2020-го у цьому місті відбудеться досить багато змагань з календаря ФЛАУ.

Про стадіон імені Петра Лайка у Дніпрі. Стадіон імені Петра Лайка у Дніпрі ще не готовий, але є велика надія на те, що цього року його завершать. Він відповідатиме всім вимогам ІІ категорії, а це значить, що він зможе приймати не лише національні, а і міжнародні змагання.

Про необхідність сертифікації арен для виконання нормативів. Одним з аргументів того, чому варто було ухвалити це питання на Виконкомі, було стимулювання територіальних федерацій до реконструкції і будівництва нових спортивних споруд, щоб зрештою ми могли проводити змагання лише на сертифікованих аренах. І одним з поштовхів має стати авторизація компаній, які можуть надати якісні послуги. Тоді ми точно знатимемо, що у нас будуть стадіони і манежі, які відповідатимуть міжнародним вимогам.

Про виступ команд ТФЛА у єдиній формі. У нинішній економічній ситуації забезпечити формою команду, можливо, і справді не так легко. Особливо юнацьку команду, де, приміром, сто атлетів, і сьогодні у них розмір S, а завтра – М… Це дійсно складно, і частково можна зрозуміти територіальні федерації. Але з іншого боку, для роботи суддів і згідно з усіма правилами, федерації представляють єдину територію і повинні виступати в єдиній формі. Ми не вигадували нових правил. Ми діємо згідно з правилами міжнародних федерацій. Остаточне рішення з цього питання має бути ухвалене на засіданні Ради ФЛАУ у березні.

Семінари для суддів. Один раз на чотири роки потрібно проходити курси підвищення кваліфікації. Минулого року ми провели близько десяти семінарів для територіальних федерацій. У 2020- у першою почала Миколаївська область. Лектором була Лариса Якерсон. Сподіваємося, що звідти люди їздитимуть і судитимуть змагання, адже це і є метою проведення таких семінарів. У кожної території повинна бути своя суддівська бригада, і чим більше суддів на місцях, тим легше; тоді скорочується кількість суддів, які змушені виїжджати на ті чи інші змагання з інших областей.

На сьогодні вже відомо, що семінар також планують провести у Луганській області під час навчально-тренувального збору команди у травні. Наразі у цьому напрямку ведуться перемовини. Також семінар має намір провести місто Київ. Метою буде оновити інформацію для існуючих суддів та підтягнути нових.

Участь у таких семінарах можуть брати представники й інших областей, і нові люди, які не мали раніше досвіду суддівства.

Міжнародний семінар на 2020 рік був запланований лише один – для осіб, які працюватимуть на фотофініші, стартерів і операторів електронного вимірювання. Ми подавали заявку, але кількість місць була суворо лімітована, відбір проводила Європейська легка атлетика і жодна людина з заявки, на жаль, не потрапила.

Нові серії змагань. Ми працюємо над тим, щоб проводити змагання за запрошенням. У Сумах гості з Туреччини проведуть для нас майстер-клас щодо організації таких турнірів, у них уже є великий досвід.

Змагання за запрошенням будуть з лімітованою кількістю учасників і видів. Наш департамент над цим працює. Робимо все для того, щоб вони з’явилися уже наступного року. І тут важливо, щоб проводилися не лише дорослі змагання, а й дитячі, зокрема, з багатоборства.
Источник
Легкая атлетика 23:50 | 21 декабря 2020 Богдан Бондаренко може виступити у зимовому сезоні Легкая атлетика 12:35 | 20 декабря 2020 Meeting de la Reunion: четверте місце і очки до світового рейтингу Анни Касьянової Легкая атлетика 17:35 | 18 декабря 2020 Олега Коноваленка переобрано президентом ФЛА Закарпатської області Легкая атлетика 22:05 | 17 декабря 2020 Основні рішення Ради ФЛАУ Легкая атлетика 19:05 | 17 декабря 2020 Подружжя Касьянових відкриє сезон-2021 змаганнями на острові Реюньйон Легкая атлетика 16:50 | 16 декабря 2020 Ukrainian Majors Running League: календар і реєстрація на забіги-2021 Легкая атлетика 16:05 | 14 декабря 2020 Нормативи і система кваліфікації для участі у чемпіонаті світу-2022 і чемпіонаті світу-2021 U20 Легкая атлетика 12:20 | 10 декабря 2020 Чемпіонат світу-2021 з легкої атлетики у приміщенні перенесено Легкая атлетика 02:05 | 10 декабря 2020 Поправки до правил щодо використання на змаганнях взуття, яке у розробці Легкая атлетика 14:50 | 09 декабря 2020 Опубліковано перелік дисциплін «Діамантової ліги» на 2021 рік