Дніпровські нотатки: коли є кого відзначати та що планувати

13:35 | 25 января 2020
Днями президент Легкої атлетики України Ігор Гоцул побував з робочим офіційним візитом у Дніпрі. Днями президент Легкої атлетики України Ігор Гоцул побував з робочим офіційним візитом у Дніпрі. Програма складалася з трьох основних складових: питання розвитку в регіоні спортивної інфраструктури, участь в урочистій церемонії підбивання підсумків легкоатлетичного року Дніпропетровської ФЛА та, в тому числі у якості віцепрезидента Національного олімпійського комітету України, відвідування заходу, який проводився місцевим відділенням НОК.

- Перш за все ми побували в СДЮСШОР №3 Дніпра – одній з ключових шкіл, з чудовим тренерським складом, потужним пулом спортсменів. Впродовж щонайменше трьох років ми супроводжуємо процес її реконструкції. Дуже приємно, що під час кожного приїзду ми бачимо суттєвий прогрес. В школі вже відремонтовано невеликий легкоатлетичний манеж, що дозволяє здійснювати тренувальний процес в бігових видах і горизонтальних стрибках. Відреконструйовані та доведені до ладу роздягальні, душові, тренерські – все має цивілізований вигляд, що дозволяє тренерам та спортсменам працювати в комфортних умовах. Дещо затягувалася реконструкція ще одного залу, де займалися стрибуни у висоту і з жердиною. Нещодавно, в Белграді на церемонії «Гала АБАФ» ми розмовляли про цю проблему з Ярославою Магучіх. Відразу після повернення я звернувся до керівництва Дніпропетровської ФЛА, і пройшло зовсім мало часу, як зараз ми побачили повноцінний відреконструйований зал, з гарним покриттям, з новими місцями для приземлення, стійками, гарний, комфортний, світлий. У школі зараз завершуються технічні роботи з налагодження систем кондиціонування та освітлення. Їх завершать вже цього року, і школа зможе вже повноцінно налагодити свою роботу.



Окрім цього важливим предметом перемовин та певною мірою контролю було питання обладнання на території СДЮСШОР невеликого тренувального стадіону. Ця смілива ідея виникла декілька років тому, її підтримало керівництво обласної федерації, потім її вдалося відстояти перед міською владою. Зараз вже повністю виконані роботи з обладнання основи під покриття, і цього року стадіон має бути повністю застелений, а також обладнаний секторами для стрибків і метань. Ми навіть зафіксували для себе дату – не пізніше початку наступного навчального року, тобто 1 вересня. Тобто школа отримає тренувальний стадіон, який їй дозволить повністю закрити тренувальний цикл і повною мірою реалізувати потенціал своїх тренерів та спортсменів.

Також вдалося поспілкуватися з частиною тренерського колективу та адміністрацією СДЮСШОР №3. Мова йшла про сучасну легку атлетику, підходи до її розвитку, про те, що сьогодні є актуальним, а що вже ні. Подібні спілкування, особливо з професіоналами високого рівня – дуже важлива складова зворотного зв’язку. З нього виноситься дуже багато ідей, які потім реалізуються безпосередньо шляхом прийняття Легкою атлетикою України тих чи інших рішень.



Чимало часу тривало наше спілкування з керівництвом ФЛА Дніпропетровської області. Поговорити було про що. Ця ТФЛА – на сьогодні одна з найсильніших та дієздатних федерацій. Окрім цього у нас тут дуже великі плани та амбіції, і дуже приємно, що ми увесь час рухаємося вперед. Один з важливих проектів, які ми спільно відстоюємо, - реконструкція в Дніпрі великого повноцінного стадіону, який відповідатиме щонайменше другій категорії ІААФ. Тобто це буде арена високого рівня з розминочним стадіоном поруч, з метальними полями. Це дуже коштовний та складний проект. Однак ми рухаємося, робота над ним ведеться. І зараз ми обговорили можливі терміни його завершення, а також зусилля, які кожна сторона має прикласти. Більш того, ми вже говоримо про те, які змагання хотіли б бачити на цьому спортивному об’єкті.

Серед поточних моментів обговорювали питання, нещодавно підняте нашими львівськими колегами щодо єдиної форми для територіальних федерацій на національних змаганнях; заходи, які плануємо провести в Дніпрі; загальні моменти, з якими так чи інакше стикаються багато федерацій – отримання бюджетних коштів, конкуренція з іншими видами спорту, інформаційна політика, яку ми маємо вести.



Разом з президентом ТФЛА Мариною Філатовою ми відвідали захід, що проводило місцеве відділення НОК України в одній зі шкіл міста. Він був пов’язаний з пропагандою олімпійських цінностей, поширенням інформації про наших спортсменів, долученням дітей до того, щоб вони більше дізнавалися про історію спорту та спорт взагалі, про особливості, які є в кожному виді спорту. Нам вдалося тут почерпнути якісь речі, які можуть бути застосовані в нашій легкоатлетичній діяльності, а також отримати позитивний емоційний заряд від спілкування зі школярами – з одного боку креативними та цікавими, з іншого – досить безпосередніми.



Також ми взяли участь в урочистій церемонії підбивання підсумків легкоатлетичного року Дніпропетровської ФЛА, вшановування найкращих спортсменів та тренерів області. Я скористався нагодою щиро, і не лише від свого імені, але й від імені багатьох фахівців подякувати нашим дніпровським колегам за їхній внесок в розвиток легкої атлетики в країні. Це одна з наших провідних федерацій і з точки зору спорту, і з точки зору внутрішньої організації. Більш того, досягнувши високого рівня, вона продовжує рости. Ще декілька років тому Дніпро не мав практично жодної легкоатлетичної бази, але примудрявся зберігати свої провідні позиції в українській легкій атлетиці. Зараз, по мірі відновлення цих ба, ми бачимо, як регіон додає. Одночасно ще краще розвиваються тренери, реалізують себе зрілі спортсмени, а також зростає нове чудове покоління української легкої атлетики.



Окрім самої федерації, її активу та президента, ми з задоволенням подякували обласному керівництву, керівникам обласного училища олімпійського резерву – це також унікальний спортивний заклад, надзвичайно успішний і націлений на результат, обласного відділення НОК України. Особливих слів подяки заслуговує міський голова Дніпра Борис Філатов, який дотримався практично всіх своїх обіцянок, і багато з того, що зроблено, робиться саме за міські кошти.

Я з задоволення виконав одну приємну місію. Ми всі пам’ятаємо, що Ярославу Магучіх наприкінці минулого року Європейська легка атлетика визнала Зіркою, яка сходить, а президент ФЛА Дніпропетровської області Марина Філатова отримала спеціальну нагороду Жіночого лідерства. Через певні обставини вони не зуміли бути присутніми на урочистій церемонії врученні відзнак. І зараз я привіз з собою ці нагороди і з задоволенням їх передав від імені ЄА.

Також у Дніпрі я багато спілкувався індивідуально з тренерами, спортсменами, активістами. Особливо хочу відзначити особливий оптимізм, який притаманний Дніпропетровській федерації та більшості колег, які її представляють. Зрозуміло, що ми всі, і вони також, стикаємося час від часу з рідними труднощами. Але дніпряни примудряються зберігати оптимізм, якусь особливу, правильну атмосферу. Можливо це – одна з запорук успіху, який сьогодні супроводжує цю федерацію.
Источник
Легкая атлетика 23:50 | 21 декабря 2020 Богдан Бондаренко може виступити у зимовому сезоні Легкая атлетика 12:35 | 20 декабря 2020 Meeting de la Reunion: четверте місце і очки до світового рейтингу Анни Касьянової Легкая атлетика 17:35 | 18 декабря 2020 Олега Коноваленка переобрано президентом ФЛА Закарпатської області Легкая атлетика 22:05 | 17 декабря 2020 Основні рішення Ради ФЛАУ Легкая атлетика 19:05 | 17 декабря 2020 Подружжя Касьянових відкриє сезон-2021 змаганнями на острові Реюньйон Легкая атлетика 16:50 | 16 декабря 2020 Ukrainian Majors Running League: календар і реєстрація на забіги-2021 Легкая атлетика 16:05 | 14 декабря 2020 Нормативи і система кваліфікації для участі у чемпіонаті світу-2022 і чемпіонаті світу-2021 U20 Легкая атлетика 12:20 | 10 декабря 2020 Чемпіонат світу-2021 з легкої атлетики у приміщенні перенесено Легкая атлетика 02:05 | 10 декабря 2020 Поправки до правил щодо використання на змаганнях взуття, яке у розробці Легкая атлетика 14:50 | 09 декабря 2020 Опубліковано перелік дисциплін «Діамантової ліги» на 2021 рік