Пригадуючи 2019 рік: Ігор Гоцул, президент Легкої атлетики України

16:35 | 17 января 2020
Легка атлетика – це не лише секунди, міліметри, очки. Легка атлетика – це не лише секунди, міліметри, очки. Це – великий шмат організаційної роботи, яка часто залишається поза увагою більшості шанувальників Королеви спорту, але так чи інакше впливає на підсумкові результати спортсменів чи не менше, ніж тренування. Про цю роботу в 2019 році – в розповіді президента ФЛАУ Ігоря Гоцула.

- На мою думку, у Легкої атлетики України є всі підстави вважати минулий рік і нашу роботу в 2019-му успішними. Ми розуміємо, що є речі, над як якими ще слід працювати, звернути на них особливу увагу, і які поки що знаходяться за межами наших можливостей. Але розуміючи це, ми також розуміємо, що це не привід для посипання голови попелом. Тому що без сумніву легка атлетика була успішною у 2019 році, чому є об’єктивні підтвердження.

Про наші спортивні успіхи ви ще раз можете дізнатися зі звітів головних та старших тренерів, дублювати цю інформацію не буду. Але підкреслю, що є спортивний результат, яким ми в цілому дуже задоволені. Наші легкоатлети декілька разів визнавалися найкращими спортсменами країни, а також Європи та – здобули спеціальні нагороди Національного та Європейського олімпійських комітетів, Європейської Атлетики та Світової легкої атлетики. Ми маємо одну з найбільш розгалужених систем розповсюдження виду спорту в країні. Ми маємо одну з найпотужніших і наймасштабніших програм внутрішніх змагань. Також ми маємо один з найбільших за кількістю показник людей, які займаються нашим видом спорту, в тому числі одну з найбільших в країні кількість підтверджених членів федерації.

Ще один момент в цій спортивній частині, на якому важливо акцентувати увагу – у 2019 році ми яскраво побачили появу нового покоління спортсменів. Це вже не атлети, які прийшли з радянської системи. Це атлети, які виховані вже в умовах української легкої атлетики. Разом з ними, що радує, приходять, ростуть і знаходять для себе мотивацію молоді тренери, які також прийшли і сформувалися вже в нових умовах. Про це важливо говорити, бо ще декілька років тому було дуже популярним твердження, що ми вичерпуємо резерви, які отримали від радянського спорту, і далі на нас очікує провал, все зупиниться, розвалиться. Це твердження виявилося трохи перебільшеним. Вважаю, що з часом подібні панічні настрої, які ще певною мірою мають місце, зникнуть. Бо вище наведені факти є найкращим підтвердженням життєздатності легкої атлетики України.



Наші спортивні успіхи без сумніву пов’язані декількома важливими напрямками роботи ФЛАУ, один з яких – зусилля з розвитку спортивної інфраструктури. 2019 рік став ще одним потужним проривом в цьому напрямку. Сьогодні ФЛАУ тут безсумнівний лідер в країні серед інших видів спорту. Попри всі труднощі, в яких перебуває країна, ми знаходимо аргументи та можливості, щоб спортивна інфраструктура розвивалася. І минулого року також відкривалися нові стадіони, реконструйовувалися манежі. І більш того, приймалися рішення, які дадуть такий самий результат впродовж декількох наступних років – було закладено підгрунтя для реконструкції нових спортивних об’єктів по всій країні.

Ми не збираємося на цьому зупинятися, будемо прикладати ще більше зусиль в цьому напрямку. Тому що з одного боку приємно, що кількість спортивних об’єктів, які були реконструйовані, вимірюється десятками. Лише за останні п"ять років було введено в експлуатацію по всій країні 24 сучасних стадіони та манежі з легкоатлетичною складовою!На 2020-й рік за планом до них додасться ще 15 арен! Але ми розуміємо, що для такої великої держави, як Україна, цього все одно замало.



Ще одна важлива складова нашої роботи, яка була успішною у минулому році – зусилля, направлені на методику, підвищення професіоналізму наших тренерів і спортсменів. 2019-го було проведено рекордну кількість семінарів для тренерів, атлетів збірної, суддів, осіб залучених до підготовки команди. Зокрема, проведено по всій країні дев’ять суддівських семінарів, за підсумками яких сертифікати різних категорій отримало понад двісті суддів; 18 антидопінгових семінарів, слухачами яких загалом було понад тисячу осіб! Це також важливий внесок у формування спортивного результату на міжнародній арені, і цю роботу ми будемо нарощувати й у 2020 році.



Ще одним важливим напрямком є інституційне підсилення й оновлення Легкої атлетики України. В першу чергу тут слід відзначити наступне. Ми прийняли і будемо впроваджувати в життя низку досить серйозних документів, які визначать якість нашої роботи на декілька років вперед. Сере них документи з сертифікації спортивних споруд, авторизації компаній, які працюють на цьому ринку. Все це має на меті не лише домогтися реконструкції об’єктів, а щоб вони відповідали стандартам ІААФ, і виконували не декоративну, а саме спортивну функцію. Не зважаючи на проблеми, з якими час від часу стикаємося, у 2019 році ми відновили виплати територіальним ФЛА, і таку роботу і допомогу буде продовжено 2020 року.

Чи могли б ми бути більш успішними? Певно так. Але тут є два фактори, які впливають на наші зусилля. Перший – наш професіоналізм, наполегливість в досягненні цілей, і ми постійно намагаємося вдосконалюватися. Другий, про який необхідно пам’ятати, – глибока інституційна криза, в якій вже багато років перебуває український спорт. Ми без сумніву залежимо від того, яка політика реалізується в країні в галузі спорту, ми залежимо від багаторічної неготовності прийняти рішення, пов’язане з очевидною необхідністю суттєвої модернізації українського спорту. І тут ми маємо також позитивний результат. Нещодавно Міністерство культури, молоді та спорту України оприлюднило концепцію реформування спорту, в якій відображено багато речей, про необхідність яких ми говорили впродовж тривалого часу, і на яких наполягали. Це ще звичайно не реформа, а декларація. Але те, що на високому рівні необхідність такого реформування визнано і про готовність його проводити заявлено, – вже обнадіює. А те, що багато речей, до яких ФЛАУ закликала, там відборажені – свідчить про наш авторитетта лідерські позиції в українському спорті.

Окремо слід зупинитися на подіях останніх декількох місяців минулого року. Відбувся досить серйозний збій в роботі профільного Міністерства, і воно, як наш партнер, заявило про неготовність виконати взяті на себе фінансові зобов’язання, чим поставило Легку атлетику України в дуже складну ситуацію. Адже ми взяли на себе великі фінансові зобов’язання, які раніш були підтверджені Міністерством. Ми були змушені зробити низку публічних заяв. І той факт, що вони були не лише почуті в найвищих кабінетах нашої країни, але й пішла швидка реакція влади і всі фінансові зобов’язання були Міністерством повною мірою виконані, серед іншого свідчить про високий авторитет ФЛАУ і ті позиції, які ми займаємо в українському спорті. На нас зважають, нас чують, нас підтримують.

Одночасно з цим ми ніколи не розраховували виключно на державну підтримку як на єдине джерело наших доходів, і весь час прагнули, щоб диверсифікувати джерела фінансування. Один з напрямків, в якому ми активно продовжуємо працювати, – це робота зі спонсорами. У нас є сильні та поважні партнери, ми робимо все, щоб наше співробітництво з ними продовжувалося. Одночасно ми працюємо над розширенням кола наших партнерів. 2019 рік став роком перегрупування сил. Ми залучили маркетинг-консультантів, провели певні кадрові зміни в секретаріаті федерації, внесли корективи в нашу маркетингову стратегію. І як результат розраховуємо, що 2020 року нам вдасться суттєво розширити коло наших партнерів і таким чином збільшити бюджет ФЛАУ. Також ми провели низку серйозних та успішних перемовин з різними компаніями як в Україні, так і за її межами. У 2020-у році ми сподіваємося поставити в цих перемовинах переможну крапку.



Це не просте завдання, бо спонсорство завжди залежить від стану економіки і від наявності подібної культури в країні. На жаль, поки що рівень української економіки не високий, культура спонсорства і меценатства лише формується. І тому це додаткові виклики, відповіді на які нам потрібно знайти, і які необхідно подолати. Ми достатньо оптимістично дивимося в майбутнє і впевнені, що 2020 року ми зможемо порадувати любителів легкої атлетики і членів ФЛАУ оприлюдненням імен наших нових партнерів і, як наслідок, розширенням наших можливостей.
Источник
Легкая атлетика 23:50 | 21 декабря 2020 Богдан Бондаренко може виступити у зимовому сезоні Легкая атлетика 12:35 | 20 декабря 2020 Meeting de la Reunion: четверте місце і очки до світового рейтингу Анни Касьянової Легкая атлетика 17:35 | 18 декабря 2020 Олега Коноваленка переобрано президентом ФЛА Закарпатської області Легкая атлетика 22:05 | 17 декабря 2020 Основні рішення Ради ФЛАУ Легкая атлетика 19:05 | 17 декабря 2020 Подружжя Касьянових відкриє сезон-2021 змаганнями на острові Реюньйон Легкая атлетика 16:50 | 16 декабря 2020 Ukrainian Majors Running League: календар і реєстрація на забіги-2021 Легкая атлетика 16:05 | 14 декабря 2020 Нормативи і система кваліфікації для участі у чемпіонаті світу-2022 і чемпіонаті світу-2021 U20 Легкая атлетика 12:20 | 10 декабря 2020 Чемпіонат світу-2021 з легкої атлетики у приміщенні перенесено Легкая атлетика 02:05 | 10 декабря 2020 Поправки до правил щодо використання на змаганнях взуття, яке у розробці Легкая атлетика 14:50 | 09 декабря 2020 Опубліковано перелік дисциплін «Діамантової ліги» на 2021 рік