Насичений вік-енд метальників в Мукачево

01:35 | 16 ноября 2019
В Мукачево відбулися Всеукраїнські змагання з метань пам’яті Заслуженого тренера України Євгена Сюча. В Мукачево відбулися Всеукраїнські змагання з метань пам’яті Заслуженого тренера України Євгена Сюча. Вони стали завершальним етапом серії національних метальних стартів, які впродовж року проходили по всій країні.

- Євген Сюч – видатний фахівець, який прославив українську легку атлетику на весь світ, - розповідає головний тренер збірної України з метань Максим Островський. – Він ще в 1970-х роках першим у світі розробив так званий носковий поворот (чотири оберти) в метанні молота, і цю техніку зараз використовує більшість спортсменів планети.

Змагання на його честь не обмежилися лише одними виступами учасників, а включили в себе цілу низку заходів. Вже в перший день дуже порадували змагання юнаків віком до 16-ти років. Чи не в кожній дисципліні було по 20 учасників. Окрім того було приємно побачити, що за фактурою вони були більші за юніорів. Також було приємно, що хоча Всеукраїнські змагання не стимулюють керівні структури відряджати на них спортсменів, оскільки не приносять очок областям, на цей старт прибуло 114 учасників з 15-ти регіонів країни. І це при тому, що головна група метальників зараз перебуває на НТЗ в Туреччині. Відзначу, що почали підтягуватися в наших видах Житомирська, Вінницька області. Як завжди порадувала Івано-Франківська область, в цьому осередку традиційно багато гарної перспективної молоді.

Ми постаралися, щоб ці змагання не проходили за примітивним форматом «приїхали, відметали, поспілкувалися». Подібні старти мають сприяти популяризації легкої атлетику, а також розвитку регіону, в якому проходять, арен, аби місцева влада зацікавилася і сама почала проштовхувати питання будівництва легкоатлетичної інфраструктури. Під час цього заходу було проведено старти за програмою «Дитяча легка атлетика ІААФ». Погода нас не підвела, і було приємно бачити близько 60 діточок віком 6-10 років, які разом з батьками брали участь у стартах. Щоб дітям було цікавіше, разом з ними виступали члени збірної України Віктор Климюк, Дар’я Гаркуша, Руслан Валітов. Також приєдналися до нас представники групи стрибків Анатолія Голубцова, які там перебували на зборі. Було дуже приємно спостерігати за емоціями дітей – вони дивилися як і що роблять професійні спортсмени, порівнювали з тим, що виходить у них. Дуже вдалий захід, і ми плануємо його проводити в кожному регіоні, де відбуватимуться наші змагання. Також ми ввели в програму виставкову дисципліну, дуже популярну за кордоном, особливо в США – метання ваги. Для участі в ній підключилися ветерани АТО, які змагалися з нашими спортсменами. Спочатку вони вели себе в секторі дещо пасивно, але швидко увійшли в азарт, і почалася дуже захоплююча боротьба.



Змагання вийшли дуже насичені емоціями, різноманітні. Дуже вдячний місцевим організаторам, адже ще за тиждень в Мукачево, під час зборів, чув на центральній площі міста по радіо рекламу Всеукраїнських змагань імені Сюча, потім на великому екрані бачив анонсуючий відеоролик. Це дуже якісний підхід. І велика подяка головному спеціалісту управління освіти, молоді та спорту міськради Володимиру Уліганцюь. За його сприяння всі спортсмени, окрім дипломів отримали оригінальні медалі, сувеніри з емблемою змагань. Адже коли спортсмен ходить по своєму місту в такій пам’ятній футболці, то це є пропагандою легкоатлетичних метань, а також самого старту.



Активну участь в змаганнях взяв завкафедрою легкої атлетики Кам’янець-Подільського Університету імені Огієнка Леонід Гурман – нагороджував призерів, брав участь в обговоренні майбутнього цих змагань. Зокрема їх ми плануємо вивести на серйозний міжнародний рівень. Так само як і змагання з метань в Кам’янець-Подільському, головним організатором яких є пан гурман. Нагадаю, завдяки його ентузіазму у місті з’явився сертифікований сектор для метань, де ми часто проводимо збори, і Леонід Гурман його і надалі вдосконалює. Хоче, щоб з’явилися сектори для всіх видів метань, приїжджали на змагання іноземні атлети. До речі, гості зі США наступного року вже планують туди завітати.



Відбувся під час змагань на Закарпатті ще цілий комплекс заходів. Ми зустрілися з керівництвом спорткомплексу «Карпати» в м. Хуст. Там зараз є новий сектор для метань та штовхання ядра, ями для стрибків у висоту та з жердиною. Ми оглянули це місце, виклали свої потреби, ознайомилися з тамтешніми умовами. Все на нас справило дуже приємне враження. В Хусті ми плануємо незабаром проводити зимовий чемпіонат України з метань.

Також в Мукачево відбулися загальні збори команди. Радує, що щоразу приходить все більше не лише членів збірної України, але й представників команд разом з молодими спортсменами, які лише починають шлях у великому спорті. Під час цього зібрання ми підбили підсумки сезону-2019, поставили задачі на наступний сезон, озвучили нормативи та критерії відбору, провели антидопінговий семінар, під час якого зокрема ще раз нагадали про неприпустимість порушення Антидопінгового законодавства.



Приділили увагу такому проблемному моменту, як плани підготовки та періодизація. Мною була показана узагальнена схема підготовки відповідно з теорією методики. Аби наші тренери краще зрозуміли, як правильно складати індивідуальні плани, підводитися до змагань. Наприклад, є розповсюдженою у світі практикою, коли за 6-8 тижнів до важливого старту метальнику дається максимальне навантаження (особливо це застосовується щодо молодих атлетів), за 4-5 тижнів – 100-120 відсотків порогового навантаження. А потім за два тижні до старту воно зменшується до рівня 60-70 відсотків, що дозволяє організму відновитися. Задля покращення результатів всі ці моменти необхідно враховувати під час підготовки і підводки спортсменів.
Источник
Легкая атлетика 23:50 | 21 декабря 2020 Богдан Бондаренко може виступити у зимовому сезоні Легкая атлетика 12:35 | 20 декабря 2020 Meeting de la Reunion: четверте місце і очки до світового рейтингу Анни Касьянової Легкая атлетика 17:35 | 18 декабря 2020 Олега Коноваленка переобрано президентом ФЛА Закарпатської області Легкая атлетика 22:05 | 17 декабря 2020 Основні рішення Ради ФЛАУ Легкая атлетика 19:05 | 17 декабря 2020 Подружжя Касьянових відкриє сезон-2021 змаганнями на острові Реюньйон Легкая атлетика 16:50 | 16 декабря 2020 Ukrainian Majors Running League: календар і реєстрація на забіги-2021 Легкая атлетика 16:05 | 14 декабря 2020 Нормативи і система кваліфікації для участі у чемпіонаті світу-2022 і чемпіонаті світу-2021 U20 Легкая атлетика 12:20 | 10 декабря 2020 Чемпіонат світу-2021 з легкої атлетики у приміщенні перенесено Легкая атлетика 02:05 | 10 декабря 2020 Поправки до правил щодо використання на змаганнях взуття, яке у розробці Легкая атлетика 14:50 | 09 декабря 2020 Опубліковано перелік дисциплін «Діамантової ліги» на 2021 рік