Ігор Гоцул: «Чемпіонат АР Крим в Лазурному – це громадянська позиція ФЛАУ»

21:35 | 15 октября 2019
В Лазурному Херсонської області відбулися Відкритий чемпіонат АР Крим та м. В Лазурному Херсонської області відбулися Відкритий чемпіонат АР Крим та м. Севастополь та Всеукраїнські змагання з легкоатлетичного багатоборства серед юнаків. Цей старт став вже традиційним. Про його теперішнє та майбутнє, а також багато інших новин прес-службі ФЛАУ розповів президент Легкої атлетики України Ігор Гоцул.

- Цей захід є набагато більше, ніж просто змагання. Ми є не лише представниками легкої атлетики. Ми також представляємо свою країну, є її громадянами. І для ФЛАУ дуже важливо виказати свою громадянську позицію. І шляхом проведення Відкритого чемпіонату Криму та Севастополя ми

публічно заявляємо, що Крим – це Україна, і його територія на сьогодні окупована країною-агресором. Лише наша федерація має право на організацію змагань та розвиток легкої атлетики на півострові. Також цей чемпіонат важливий з точки зору, що спорт – це не лише виховання у молодих атлетів фізичних якостей і навичок, але й формування їх як особистостей. І оскільки це змагання в юнацькій віковій категорії, ми таким чином беремо участь у вихованні патріотів, яким не все одно, що відбувається в країні, і які мають свою позицію з цього приводу.

Також важливою складовою є сигнал тим людям, які зараз знаходяться на окупованих територіях. Ми пам’ятаємо про них. І даний чемпіонат – можливість для них реалізувати себе, оскільки ми відкриті до участі в будь-яких змаганнях ФЛАУ спортсменів з окупованих територій.

Є ще один важливий момент, на який ми неодноразово звертали увагу. Пансіонат «Прибережний» в Лазурному – важливий прецедент в розвитку не лише легкої атлетики, але й спорту взагалі, в тому числі розвитку спортивної інфраструктури в Україні, коли спортивний об’єкт споруджується за кошти приватного бізнесу. Звісно, ми дуже зацікавлені, щоб таких прикладів було дедалі більше, щоб така практика набувала розповсюдження. Ми маємо вміти бути вдячними, а тому планувати та проводити на таких аренах різні заходи. Адже з бізнесом потрібно правильно будувати відносини, щоб йому було і надалі цікаво розвивати спортивну інфраструктуру. Легка атлетика тут слугує прикладом іншим видам спорту – як можна розв’язувати питання розвитку спортивної інфраструктури, не звертаючи увагу виключно на бюджетну підтримку.



Ще один позитивний момент від таких змагань – ми постійно відстежуємо молодих спортсменів, і намагаємося їх супроводжувати від юного віку включно до рівня головної національної збірної. Результат подібної роботи ми могли бачити буквально декілька тижнів тому, під час чемпіонату світу в Катарі. Декількох молодих спортсменів на самому ранньому етапі помітили керівництво ФЛАУ та тренерський штаб збірної. І не просто спостерігали за ними – супроводжували їхній розвиток, намагалися оберігати від різних помилок, точково працювали з ними та їхніми тренерами, керівниками територіальних ФЛА. І отримали позитивний ефект. Подібну практику ми будемо продовжувати, і вона мала місце зокрема і зараз, під час змагань в Лазурному.

Також в Лазурному у нас відбулася вже традиційна, насичена дискусіями зустріч з тренерами, які приїхали з різних куточків України. Ми говорили про ситуацію в українському спорті, про те, яким шляхом може піти його подальший розвиток. Обговорювали задекларовану нещодавно новим керівництвом профільного Міністерства концепцію реформування спорту. Звичайно, говорили і про проблеми, з якими зустрічаються наші колеги на місцях.

Зокрема йшла мова про жахливу ситуацію з легкоатлетичним манежем в Одесі. Місто, яке було одним з центрів розвитку спорту в країні, в тому числі і легкої атлетики, зараз відчуває величезні проблеми. Манеж – одне з найболісніших питань, але не єдине. Нарікання викликає фінансування виду спорту, взагалі розвитку спортивної інфраструктури, а також ставлення до спорту і виконання взятих на себе зобов’язань міської та обласної влади. Це стосується в тому числі повернення заборгованості спортсменам і тренерам, які часто вимушені виїжджати на змагання за власні кошти, і далеко не завжди потім отримують їх назад. В Лазурному зараз були присутні одеські тренери, а також батьки деяких юних спортсменів, які мають активну громадянську позицію. Ми домовилися, що спробуємо спільно знайти програму виходу з кризи. Я планую взимку цього року відвідати Одесу, щоб зустрітися з новим керівництвом області та керівництвом міста і знайти розв’язання зазначених проблем.



Другий приклад – місто Олешки Херсонської області, де витрачено достатньо великі бюджетні кошти на реконструкцію стадіону. На наш погляд, її проведено з грубими порушеннями технологій. В результаті там неможливо проводити змагання, дуже складно організувати тренувальний процес. Найближчим часом разом з юридичною компанією, яка супроводжує ФЛАУ, ми маємо намір вивчити питання щодо звернення до правоохоронних органів стосовно даного випадку, а також ще низки випадків, коли бюджетні кошти, направлені на реконструкцію легкоатлетичних об’єктів, були витрачені не належним чином.

Також говорили про сумну ситуацію в Херсоні. Там є видатний спортсмен, Андрій Проценко, який претендує на участь в Олімпійських іграх. Але йому в місті немає де тренуватися. Є тренери, які здатні давати результат, але вони не можуть належним чином виконувати свої функції, бо обіцяну місцевою владою реконструкцію стадіону «Кристал» так і не розпочато. Тому найближчим часом я матиму зустріч з президентом Федерації легкої атлетики Херсонської області Андрієм Балонєм, з іншими впливовими особами регіону, щоб відпрацювати механізм розв’язання цього питання.

Також ми домовилися про те, що найближчим часом відбудеться моя поїздка до Нової Каховки, де у нас є зацікавленість щодо появи стадіону. Задля реалізації цього проєкту ми зустрінемося з керівництвом міста.



Окремим пунктом порядку денного мого перебування в Лазурному була зустріч з Андрієм Путіловим, який є власником пансіонату «Прибережний», і чиїми коштами було збудовано та обладнано стадіон в Лазурному. Ми обговорили низку питань. Серед іншого – проведення легкоатлетичних заходів в «Прибережному» на наступний рік, подальший розвиток спортивної бази, майбутній візит власників шведської компанії NordicSport. Говорили, безумовно, про відкритий чемпіонат Криму-2020. Ми будемо вдосконалювати формат цих змагань, підходи, посилювати інформаційну складову. Одним словом працюватимемо над тим, щоб цей чемпіонат розвивався і як спортивні змагання, і як певний наш маніфест.
Источник
Легкая атлетика 23:50 | 21 декабря 2020 Богдан Бондаренко може виступити у зимовому сезоні Легкая атлетика 12:35 | 20 декабря 2020 Meeting de la Reunion: четверте місце і очки до світового рейтингу Анни Касьянової Легкая атлетика 17:35 | 18 декабря 2020 Олега Коноваленка переобрано президентом ФЛА Закарпатської області Легкая атлетика 22:05 | 17 декабря 2020 Основні рішення Ради ФЛАУ Легкая атлетика 19:05 | 17 декабря 2020 Подружжя Касьянових відкриє сезон-2021 змаганнями на острові Реюньйон Легкая атлетика 16:50 | 16 декабря 2020 Ukrainian Majors Running League: календар і реєстрація на забіги-2021 Легкая атлетика 16:05 | 14 декабря 2020 Нормативи і система кваліфікації для участі у чемпіонаті світу-2022 і чемпіонаті світу-2021 U20 Легкая атлетика 12:20 | 10 декабря 2020 Чемпіонат світу-2021 з легкої атлетики у приміщенні перенесено Легкая атлетика 02:05 | 10 декабря 2020 Поправки до правил щодо використання на змаганнях взуття, яке у розробці Легкая атлетика 14:50 | 09 декабря 2020 Опубліковано перелік дисциплін «Діамантової ліги» на 2021 рік