Залаштунки Дохи-2019: ASICS, Nordic, ІААФ, ЄА та співпраця з Катаром

12:05 | 10 октября 2019
Чемпіонат світу з легкої атлетики – грандіозний форум, під час якого як визначаються найсильніші легкоатлети планети, так і відбувається безліч перемовин, які надалі впливають на розвиток Королеви спорту як у світі загалом, так і в окремих країнах. Чемпіонат світу з легкої атлетики – грандіозний форум, під час якого як визначаються найсильніші легкоатлети планети, так і відбувається безліч перемовин, які надалі впливають на розвиток Королеви спорту як у світі загалом, так і в окремих країнах. Доха-2019 не стала виключенням. Про найголовніші зустрічі, які відбулися у керівництва ФЛАУ в Катарі, розповів президент Легкої атлетики України Ігор Гоцул.

ЛЕГКОАТЛЕТИЧНА СПІВПРАЦЯ З КАТАРОМ

- Коли наша команда виїжджає на такі масштабні змагання, ми завжди інформуємо про це посольства України в державах, в яких вони проводяться, - розповідає Ігор Гоцул. – Але від посольств далеко не завжди є зворотній зв’язок. І дуже приємно було зустріти в Катарі з боку представників посольства та інших осіб, які ним координувалися, таку доброзичливість, щире бажання допомогти. Наших атлетів щиро вразила феєрична зустріч в аеропорту. І потім під час чемпіонату світу наші дипломати постійно до нас приїжджали, допомагали у розв’язанні усіляких питань, допомагали зорієнтуватися в специфіці життя в Катарі, традиціях країни. Спортсмени, якого б високого рівня вони не були, все одно хвилюються перед змаганнями, у них присутня інколи надмірна концентрація. І в розумних межах відволікання, позитивні емоції завжди добре впливають на настрій в команді, а потім і на виступи. І з цього боку увага, яку нам приділили представники українського посольства в Катарі, - неоціненна.

Провели ми в посольстві й ділові перемовини, за результатами яких продовжимо нашу взаємодію. Катар має достатньо великі фінансові ресурси, а також амбіції, направлені на вихід на новий рівень сприйняття цієї країни у світі. Під це виділяються чималі кошти, організовуються усілякі заходи, і з нашого боку було б не розумно і не правильно цим не скористатися. Тому ми обговорили з посольством низку дій, які будуть направлені по двох напрямках. Перше – ми хочемо спробувати скористатися тими амбіціями і можливостями, які є в Катарі. Там є чудові спортивні споруди, дуже високого рівня технології, медицина, і ми зацікавлені в якихось обмінах, які позитивно вплинуть на наші результати. Наприклад, відразу після змагань чоловіків зі стрибків у висоту ми домовилися про консультації та обстеження Богдана Бондаренка в одному з провідних інститутів спортивної медицини, щоб розв’язати ті проблеми, які у нього виникли. Ми зацікавлені в продовженні подібної практики, щоб ще низка наших спортсменів пройшли там обстеження на суперсучасному обладнанні і отримали професійні рекомендації.



Другий момент тісно перетинається з першим. Не так давно ІААФ дозволила наносити на формі національної збірної логотип спонсора. Ми провели перемовини, консультації з компаніями на теренах України, і, на жаль, жодна з них не готова виступити нашим партнером у цьому напрямку, оскільки більшість наших компаній не мають амбіцій виходу на глобальні ринки. Водночас компанії різних бізнес-структур Катару такі амбіції мають. Ми готуємо спеціальну пропозицію, і за допомогою нашого посольства в цій країні її презентуємо і спробуємо залучити місцеві компанії як спонсорів збірної України. Це однозначно піде на користь нашій легкій атлетиці.

ПРО ПОДАЛЬШУ СПІВПРАЦЮ З ASICS

Під час чемпіонату світу ми провели низку зустрічей як з представниками ASICS – як з найвищими керівництвом компанії, так і безпосередньо з її співробітниками, які супроводжують наш контракт. Цей контракт досить великий, і потребує постійної координації, уточнень. Нам було важливо розуміти, чи задоволені вони, як Україна виконує його умови. Нам було приємно дізнатися, що в ASICS дуже позитивно сприймають наше співробітництво. Зі свого боку ми також задоволені нашим партнерством, оскільки ми дійсно отримуємо якісну та яскраву форму. В ній наша команда є взнаваною, гарно виглядає, що додатково надихає спортсменів.

Ми ще раз обговорили питання щодо нашого передолімпійського збору в Японії. Нагадаю, що перед Олімпійськими іграми-2020 ми проведемо адаптаційний збір в Японії в префектурі Нара, в невеликому затишному містечку Касіхара. Це стало можливим завдяки відповідним рекомендаціям і контактам, надані нам якраз керівництвом компанії ASICS. Штаб-квартира ASICS знаходиться в цій префектурі, і компанія дуже активно залучена до її життя. В результаті ми отримали дуже гарні фінансові умови та умови проведення збору – тихе, спокійне, затишне місце, де наша команда зможе без зайвої метушні і психологічного тиску адаптуватися до японського клімату і підготуватися безпосередньо до виступу на Олімпійських іграх. Ми обговорили деякі деталі проведення цього збору. Зокрема, українську команду обов’язково буде запрошено на спеціальний прийом від ASICS, для тренерів та спортсменів буде організовано екскурсію, під час якої їх ознайомлять з технологіями, які використовуються і розробляються ASICS щодо спортивної екіпіровки. Познайомлять з виробництвом, штаб-квартирою компанії. Вважаю, що це буде цікаво і дасть нам ще більше відчути себе партнерами.

Під час зустрічі зі співробітниками ASICS, які займаються безпосредньо маркетингом і нашим контрактом, ми більше зосередилися на прагматичних речах. Серед іншого обговорювалася питання переліку змагань, на які має екіпіруватися команда. Коли ми підписували контракт, той перелік був одним. Але час плине, змінюється календар змагань, змінюється наше бачення. Зараз ми домовилися, що цей перелік змагань, на які українська команда має бути представлена в екіпіруванні ASICS, буде розширено. Це серед іншого має призвести до збільшення кількості екіпіровки, яку ми отримуємо, а значить більше атлетів зможе отримувати якісне екіпірування. Також обговорили адаптацію розміру речей, тому що розміри ASICS відрізняються від тих розмірів, до яких ми звикли, і інколи ми отримуємо екіпіровку, яка не зовсім підходить спортсменам. Також обговорили про збільшення кількості спеціального взуття для юнаків та юніорів, у яких ще немає індивідуальних контрактів. Домовилися, що ми передамо ASICS наші рекомендації щодо молодих талановитих спортсменів, з якими можна укласти індивідуальні контракти. І це дасть можливість атлетам вже напряму отримувати від

ASICS екіпіровку для своїх особистих потреб – виступів, тренувань тощо.



Ми обговорили також питання деяких нелогічних моментів, прописаних в контракті, коли, наприклад, спортсмени отримують повну екіпіровку на низку змагань. Зокрема на Олімпійські ігри, літні чемпіонати світу та Європи в екіпіровку входить зимова куртка. З одного боку правильно, що атлети, які відібралися на головні змагання року отримують максимум. Але водночас на цих стартах не дуже потрібна. Тоді як на чемпіонатах світу чи Європи в приміщенні, чемпіонаті Європи з кросу в ній є гостра потреба. І власне частиною наших перемовин було включення до контракту подібних корекцій. Також ми детально обговорили нашу олімпійську форму – дизайн та терміни постачання. Ми домовилися, що олімпійська форма надійде в Україну до кінця травня наступного року, що надасть нам можливість спокійно, без нервів екіпірувати тих, хто відбереться в Токіо-2020. Ще один момент – ми домовилися, що у нас буде спеціальна презентація цієї форми, вона проходитиме в координації з центральним офісом ASICS, і всі національні федерації, які мають контракти з цією компанією, представлять свою форму одночасно – це буде красиво, і серед іншого буде промоцією нашого виду спорту і наших атлетів.

ЗАХОДИ ІААФ ТА ЄА В УКРАЇНІ

Завжди нам є про що поговорити з керівництвом ЄА та ІААФ, і тут також у нас відбулася низка зустрічей. Ми домовилися, що найближчим часом надішлемо президенту ІААФ Себу Кое запрошення відвідати Україну, і він буде старатися знайти для цього час в своєму щільному графіку. Окрім цього окремим пунктом наших консультацій був обов’язковий тепер вже момент – протидія допінгу. Було дуже приємно почути, що керівництво ІААФ звернуло увагу на те, що українська легка атлетика та Україна як держава дуже старанно та професійно виконує взяті на себе зобов’язання щодо протидії допінгу – це стосується і проведення обов’язкового тестування всіх потенційних учасників чемпіонату світу, і тестування взагалі в легкій атлетиці, і атмосфери нетерпимості вживання допінгу, яка поступово стає для нас нормою. Тобто нашу роботу в цьому напрямку було високо оцінено, і ми домовилися, що наше співробітництво в тут буде і надалі розвиватися.



Як з ІААФ, так і з ЄА ми продовжуємо вести роботу з залучення в Україну міжнародних змагань. Це дуже не простий процес, через жорстку конкуренцію такі заходи отримати дуже складно. Але той факт, що цього року нами були успішно проведені Командний чемпіонат Європи з багатоборств, чемпіонат АБАФ з півмарафону, наступного року ми проводитимемо ще низку змагань та заходів АБАФ, додає нам аргументів в цій дискусії. Зокрема ми продовжуємо дискусію з ЄА щодо проведення в Києві Командного чемпіонату Європи. Керівництво Європейської легкої атлетики виказує свою зацікавленість в проведенні таких змагань у Києві. Але на шляху до реалізації цієї ідеї поки що стоїть той момент, що НСК «Олімпійський», який пропонується як місце проведення чемпіонату, на сьогодні не має сертифікації, адекватного розминочного стадіону і належним чином обладнаних секторів для метань. Ну і сама головна спортивна арена потребує певної реконструкції. З цього приводу ми ведемо дискусію з профільним Міністерством. І, сподіваюся, що в комплексі всіма цими зусиллями ми зможемо досягти і реконструкції стадіону, і отримати відповідні змагання.

Також ми зацікавлені в отриманні не лише змагань, але й інших легкоатлетичних заходів. Зокрема, ми запросили наших європейських партнерів провести в Україні засідання Виконавчого комітету ЄА. Крапку в цьому питанні має бути поставлено під час Конвенції ЄА, яка наприкінці жовтня відбудеться в Таллінні.

СПІВПРАЦЯ З NORDIC SPORT

Провели ми в Катарі зустрічі з представниками нашого давнього партнера – компанії Nordic Sport. Вона виготовляє дуже якісне обладнання, і ми зацікавлені, щоб воно було у українських спортсменів та на українських стадіонах. Поки що це не завжди вдається через неконструктивну політику, яку часто реалізує «Укрспортзабезпечення». Проте ми продовжуємо нашу роботу в цьому напрямку. Ми домовилися щодо укладання нового контракту між ФЛАУ та Nordic Sport, і його складовою буде надання подарункових екземплярів обладнання для наших провідних спортсменів – в першу чергу говоримо про метальників спису та стрибунів з жердиною, адже Nordic Sport є світовим лідером з виготовлення зокрема списів та жердин. Ми домовилися, що найближчим часом підпишемо контракт на два роки, і щоквартально будемо отримувати якесь обладнання для безкоштовної його передачі нашим спортсменам та тренерам.



Окрім цього ми давно ведемо роботу, щоб частина обладнання Nordic Sport виготовлялася в Україні. Черговий її етап має бути проведено в листопаді цього року. Планується, що в Україну відбудеться візит власника компанії, пана Денніса Естерберга. Серед іншого ми відвідаємо низку заводів, на яких може вироблятися обладнання Nordic Sport.
Источник
Легкая атлетика 23:50 | 21 декабря 2020 Богдан Бондаренко може виступити у зимовому сезоні Легкая атлетика 12:35 | 20 декабря 2020 Meeting de la Reunion: четверте місце і очки до світового рейтингу Анни Касьянової Легкая атлетика 17:35 | 18 декабря 2020 Олега Коноваленка переобрано президентом ФЛА Закарпатської області Легкая атлетика 22:05 | 17 декабря 2020 Основні рішення Ради ФЛАУ Легкая атлетика 19:05 | 17 декабря 2020 Подружжя Касьянових відкриє сезон-2021 змаганнями на острові Реюньйон Легкая атлетика 16:50 | 16 декабря 2020 Ukrainian Majors Running League: календар і реєстрація на забіги-2021 Легкая атлетика 16:05 | 14 декабря 2020 Нормативи і система кваліфікації для участі у чемпіонаті світу-2022 і чемпіонаті світу-2021 U20 Легкая атлетика 12:20 | 10 декабря 2020 Чемпіонат світу-2021 з легкої атлетики у приміщенні перенесено Легкая атлетика 02:05 | 10 декабря 2020 Поправки до правил щодо використання на змаганнях взуття, яке у розробці Легкая атлетика 14:50 | 09 декабря 2020 Опубліковано перелік дисциплін «Діамантової ліги» на 2021 рік