Сергій Смелик: «Якби організм був автомобілем, достатньо було б перемикання швидкості»

06:35 | 25 августа 2019
Після півфіналу з бігу на 200 метрів на чемпіонаті України, здавалось, що у фіналі, за наявності сильнішої конкуренції, Сергію Смелику таки підкориться норматив для участі у чемпіонаті світу. Після півфіналу з бігу на 200 метрів на чемпіонаті України, здавалось, що у фіналі, за наявності сильнішої конкуренції, Сергію Смелику таки підкориться норматив для участі у чемпіонаті світу. Сподівався на це і сам спортсмен, проте пробігти дистанцію за 20,40 секунд або швидше йому поки що не вдалося.



Смелик став чемпіоном України з часом 20,52 секунди. А після виступу дав невеличкий коментар для сайту ФЛАУ.



- У півфіналі був, м’яко кажучи, непоганий вітерець. А от у фіналі зорі не склалися. Його не було взагалі – 0,0 метрів на секунду. Був би хоч невеличкий вітерець, хоч плюс один – і можна було б розраховувати на норматив. Попереду у мене чемпіонат Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій, спробую там себе реалізувати.

Минулого року на чемпіонаті Європи у Берліні ви говорили про те, що шкодуєте про відмову від виступу на 100 метрах, оскільки це могло б вам допомогти розбігтися і на 200 показати вже зовсім інший результат. Не думали у Луцьку подолати стометрівку? Можливо, тоді і норматив було б легше виконати?

Ні. Ми цілеспрямовано готувалися і налаштовувалися на 200 метрів. Після командного чемпіонату Європи м"язи були в хорошому тонусі, стан був хороший. Але десь трішки не вистачило вдачі, десь сил.

Не вистачає поки що і чоловічій естафетній команді 4х100 метрів...

Так, ми поки що поза межами топ-16, які братимуть участь у чемпіонаті світу. Команда у нас непогана. Не розумію, чому не вдалося на командному чемпіонаті Європи показати гідний результат. Адже на початку сезону на Всесвітніх естафетах ІААФ у Йокогамі ми показали пристойний результат. Я сподівався, що на командному чемпіонаті України відберуться сильні хлопці, і з усіма найшвидшими на даний момент, ми зобов"язані були додавати. Ніби і передачі були злагодженими, але, певно, десь недопрацювали.

У мене, Ігоря Бодрова і Саші Соколова досвід є. Ми підтягуємо молодих, навчаємо їх. У нас був збір перед змаганнями. Ми потренували передачі. І вони були непоганими, хоч і не на сто відсотків гладкими. Проте я не можу сказати, що тут у нас є колосальний запас. Це десята секунди. Бігти потрібно... Бігти потрібно швидко.

Попереду у вас лише чемпіонат ABAF чи будуть й інші турніри, де буде шанс виконати норматив?

Точно буде лише чемпіонат Балканських федерацій. Щодо комерційних турнірів, то поки що чекаю на запрошення. Їх було багато на початку сезону, але я відмовлявся. Сезон був насиченим і «розкиданим». Я починав стартувати зі ста метрів, потім потрібно було перелаштуватися на 200. Ніби і вдалося, але, як часто буває, трішки не вистачило часу. Спробуємо ще розкачатися до чемпіонату ABAF.

Якщо будуть пропозиції щодо участі і в інших змаганнях, то погоджуватимуся. Потрібно намагатися виконати норматив. Якщо ж не вдасться... Не хочеться їхати на чемпіонат світу, щоб показувати там 20,70. Воно того не варте. Після таких результатів тільки засмучуєшся, руки опускаються. Тому якщо не потраплю... Наступного року будуть Олімпійські ігри, і підготовка буде вестися безпосередньо під них. Цього року у травні ми мали бути максимально готові до Всесвітніх естафет ІААФ, за місяць – до Європейських ігор у Мінську, ще місяць – і мені потрібно перелаштуватися на 200 метрів і гарно пробігти. Насправді, це не так просто. Якби організм був таким, як автомобіль, коли ти перемкнув передачу і їдеш... Людям же потрібно, щоб відбулася адаптація.
Источник
Легкая атлетика 23:50 | 21 декабря 2020 Богдан Бондаренко може виступити у зимовому сезоні Легкая атлетика 12:35 | 20 декабря 2020 Meeting de la Reunion: четверте місце і очки до світового рейтингу Анни Касьянової Легкая атлетика 17:35 | 18 декабря 2020 Олега Коноваленка переобрано президентом ФЛА Закарпатської області Легкая атлетика 22:05 | 17 декабря 2020 Основні рішення Ради ФЛАУ Легкая атлетика 19:05 | 17 декабря 2020 Подружжя Касьянових відкриє сезон-2021 змаганнями на острові Реюньйон Легкая атлетика 16:50 | 16 декабря 2020 Ukrainian Majors Running League: календар і реєстрація на забіги-2021 Легкая атлетика 16:05 | 14 декабря 2020 Нормативи і система кваліфікації для участі у чемпіонаті світу-2022 і чемпіонаті світу-2021 U20 Легкая атлетика 12:20 | 10 декабря 2020 Чемпіонат світу-2021 з легкої атлетики у приміщенні перенесено Легкая атлетика 02:05 | 10 декабря 2020 Поправки до правил щодо використання на змаганнях взуття, яке у розробці Легкая атлетика 14:50 | 09 декабря 2020 Опубліковано перелік дисциплін «Діамантової ліги» на 2021 рік