В"ячеслав Тиртишник – про юних зірок-дебютантів чемпіонату України та відбір у Доху-2019

12:05 | 21 августа 2019
21-23 серпня луцький стадіон «Авангард» прийматиме чемпіонат України. 21-23 серпня луцький стадіон «Авангард» прийматиме чемпіонат України. Майже всі найсильніші легкоатлети країни зберуться на ньому, аби позмагатися не лише за звання найсильніших, а і за нормативи та право ввійти до команди на чемпіонат світу-2019.



Перед початком чемпіонату України головний тренер збірної В’ячеслав Тиртишник відповів на кілька запитань, які цікавили як прес-службу, так і вболівальників.



Причину перенесення чемпіонату України з Кропивницького у Луцьк знає більшість людей зі світу легкої атлетики. Проте серед вболівальників і ЗМІ все ще продовжує звучати це питання. Тож чому було ухвалене таке рішення?

На «Зірці» наразі пошкоджене покриття на доріжках, що могло привести до травм спортсменів. На жаль, відновити його до початку чемпіонату власники стадіону не встигали, тому Виконкомом ФЛАУ і було ухвалене рішення щодо перенесення змагань з Кропивницького до Луцька.

Чемпіонат України у Луцьку буде основним відбірковим турніром на чемпіонат світу у Доху. Скільки нормативів для участі у чемпіонаті світу є в українців на сьогодні і на скільки ще розраховуєте?

Так, змагання дійсно є основним відбірковим турніром до чемпіонату світу, проте варто зазначити, що відбірковий період триває до 6 вересня.

Після завершення чемпіонату України відбудеться засідання Виконкому ФЛАУ, на якому буде затверджено склад команди для участі у чемпіонаті світу станом на 24 серпня. Ці спортсмени вже точно поїдуть у Доху. Проте атлети, які до цього часу не матимуть нормативів, матимуть шанс виконати їх до 6 вересня і бути доданими до складу. Саме після цієї дати і буде остаточно сформований склад команди.

На сьогодні українцями виконано 31 норматив. Змішана і жіноча естафетні команди 4х400 метрів посідають 15-ті місця, і оскільки відбираються 16 команд, вони зберігають високі шанси на участь. З урахуванням потенційних нормативів на чемпіонаті України і разом з учасниками естафети наша команда, найімовірніше, виросте приблизно до сорока спортсменів.

Кілька місяців тому Виконкомом ФЛАУ було ухвалене рішення щодо надання дозволу Наталії Прищепі пропустити чемпіонат України у зв’язку з особливостями її підготовки. З тих, хто претендує на участь у чемпіонаті світу, це буде єдина провідна спортсменка, яка не виступить у Луцьку?

Участь у чемпіонаті України візьмуть майже всі найсильніші легкоатлети, які претендують на потрапляння до складу команди в Доху-2019. Винятком будуть лише троє спортсменів. Крім Наталі Прищепи у Луцьку не виступлять також Богдан Бондаренко й Ольга Саладуха. Їх рішенням Виконкому ФЛАУ звільнили від участі в останній момент у зв’язку з отриманими мікропошкодженнями. У Богдана воно було на Європейських іграх, він відновлюється. Оля отримала мікропошкодження у Бидгощі на командному чемпіонаті Європи. Щоб не посилювати травми, і було ухвалене таке рішення.

При цьому вперше на чемпіонаті України виступлять наші юні зірки – Ярослава Магучіх, Михайло Кохан і Валерія Іваненко. Вони поборються за місце на чемпіонат світу вже у дорослій команді.

На які види вболівальникам варто звернути особливу увагу?

Цікаво буде поспостерігати за всім чемпіонатом, але особливо виділив би жіночі і чоловічі стрибки у висоту, там очікується напружена і непередбачувана боротьба. На жіночій і чоловічій 400-метрівці відбуватиметься відбір до естафетних команд. При цьому у жінок бігтимуть, зокрема, Анна Рижикова й Ольга Ляхова, які вже мають нормативи у своїх коронних дисциплінах – з бігу на 400 метрів з бар’єрами і 800 метрів відповідно, – але позмагаються ще й за місце в естафеті.

Цікавою має бути також боротьба у секторі для метання молота як у чоловіків, так і у жінок, та з бігу на 100 метрів з бар’єрами і 400 метрів з бар‘єрами серед жінок. Фото (с)Дмитро Вакулка
Источник
Легкая атлетика 23:50 | 21 декабря 2020 Богдан Бондаренко може виступити у зимовому сезоні Легкая атлетика 12:35 | 20 декабря 2020 Meeting de la Reunion: четверте місце і очки до світового рейтингу Анни Касьянової Легкая атлетика 17:35 | 18 декабря 2020 Олега Коноваленка переобрано президентом ФЛА Закарпатської області Легкая атлетика 22:05 | 17 декабря 2020 Основні рішення Ради ФЛАУ Легкая атлетика 19:05 | 17 декабря 2020 Подружжя Касьянових відкриє сезон-2021 змаганнями на острові Реюньйон Легкая атлетика 16:50 | 16 декабря 2020 Ukrainian Majors Running League: календар і реєстрація на забіги-2021 Легкая атлетика 16:05 | 14 декабря 2020 Нормативи і система кваліфікації для участі у чемпіонаті світу-2022 і чемпіонаті світу-2021 U20 Легкая атлетика 12:20 | 10 декабря 2020 Чемпіонат світу-2021 з легкої атлетики у приміщенні перенесено Легкая атлетика 02:05 | 10 декабря 2020 Поправки до правил щодо використання на змаганнях взуття, яке у розробці Легкая атлетика 14:50 | 09 декабря 2020 Опубліковано перелік дисциплін «Діамантової ліги» на 2021 рік