Чемпіонат світу-2013. Рекордні танці Богдана Бондаренка

18:46 | 22 августа 2013
«Обернувшись назад, мою перемогу можна назвати логічною. Дуже хотілося в неї вірити, але до останнього моменту не можна було бути впевненим. Все відбувалося ніби в якомусь фантастичному фільмі, адже ще два дні тому лежав увесь у голках», - розповів Богдан Бондаренко після приголомшливого успіху на чемпіонаті світу. 15 серпня харків’янин став чемпіоном світу зі стрибків у висоту і встановив рекорд чемпіонатів – 2,41 м.
 
У той час, коли суперники почали змагання з 2,20 м, Богдан стартовою висотою заявив 2,29. Упевнено її подолавши, Бондаренко почав пропускати висоти – спочатку 2,32, а потім і 2,38 м. І робив він це зовсім не тому, що був настільки впевнений у своїх силах. І зовсім не тому, що в секторі він нехай трішки, але божевільний, як сказав один з іноземних журналістів.
 
«Перемога була дуже складною. Розумію, що на чемпіонаті світу краще було б не пропускати висоти, а долати кожну з них, та я був змушений це робити. У мене були проблеми з пахом. У кваліфікації намагався не навантажувати його, усе на себе взяла стопа. Зрештою, почала боліти і вона, - зізнався Богдан. – На 2,29 метрах заболіла нога, і після цього вже було дуже складно. Я пропустив 2,32 метри. Хотів пропускати і 2,35, але пожалів тата. Навіть уявити не можу, що на той момент у нього коїлося всередині».
 
Мало хто знає про те, що більше трьох місяців Бондаренко взагалі не виконував на тренуваннях стрибкову роботу. Але, як показала практика, і без цього він може злітати високо. А вміння Богдана стримувати емоції можна вносити в підручники з психології. Навіть після того, як його головний суперник у боротьбі за «золото» Мутаз Есса Баршим не взяв 2,44 м, чим гарантував українцеві перемогу.
 
«Так, я не стежив за останнім стрибком Баршима. А навіщо? Стрибнув би він чи ні, я змагався з планкою, - пояснює Богдан. –Радіти після невдачі суперника і не думав, хоч і було зрозуміло, що я переміг. Дивився інтерв’ю американки Дженніфер Сур, в якому вона сказала, що ще ніколи не чула таких радісних емоцій після невдалих спроб. Не хотілось, щоб і в мене так було.
 
Чому заспокоюю трибуни? Вкотре намагаюся побити світовий рекорд і мені не вдається це спокійно зробити, постійно якісь емоції. А якщо ще й емоції від того, як мене підтримують трибуни, перекриють усі інші, то взагалі можна буде стрибати в іншу сторону».
 
А світовий рекорд цього разу був дуже близько. Особливо під час виконання другої спроби на 2,46 м. Перед заключною Богдан вийшов на доріжку і…сів. А потім і ліг, заплющивши очі:
 
«У той момент думав, що я вже чемпіон світу, тепер хочу бути ще й рекордсменом. Звісно, є мрія подолати 2,46 метрів. І надія є, але коли це станеться – складно сказати, повинно зійтися багато факторів і здоров’я повинне дозволити це зробити. Спочатку потрібно побороти всі травми.
 
Зараз прийшло нове покоління стрибунів у висоту. Роки, які залишаються до Олімпіади, обіцяють бути цікавими. Думаю, за них ми побачимо новий рекорд.
 
Але знаєте, в тому, що не взяв 2,46 у Москві є і свій плюс. Приміром, на Олімпіаді в Лондоні в мене був такий самий результат, як і в призерів. Я поступився їм лише за спробами. Але якби тоді потрапив на п’єдестал, зараз би не було такого стимулу боротися. Міг би розслабитися, більше відпочивати. А так було бажання тренуватися. От і тут: якби побив рекорд, хто знає, можливо, до Ігор в Ріо в секторі і не з’явився б».
 
Та поки що і без світового рекорду Бондаренко один з найголовніших героїв чемпіонату світу-2013. Його 2,41 м стали повторенням його ж рекорду України. Лише після завершення змагань він дав волю емоціям. Його танці з прапорами й щиру радість від перемоги побачив увесь світ. Що на черзі? Нова машина?.. Власний острів?.. Бондаренко поки що не знає. Як і не знає, чи ще вийде на старт нинішнього сезону. Спочатку потрібно проконсультуватися з лікарями і спробувати відновитися. А поки що він приймає привітання і дякує за підтримку вболівальникам, команді, тренерам, масажисту і всім тим, завдяки кому він зміг вийти на старт 15 серпня.
 
А разом з Богданом радіє його тато і тренер Віктор Бондаренко. І хоч від нього шалених танців ми поки що й не дочекалися, та щастя від перемоги і гордість за сина переповнювали його у той вечір.
 
Чемпіонат світу-2013 з легкої атлетики, Москва
Стрибки у висоту, чоловіки
1. Богдан Бондаренко (Україна) – 2,41 м
2. Мутаз Есса Баршим (Катар) – 2,38 м
3. Дерек Друін (Канада) – 2,38 м (національний рекорд)
Источник
Легкая атлетика 23:50 | 21 декабря 2020 Богдан Бондаренко може виступити у зимовому сезоні Легкая атлетика 12:35 | 20 декабря 2020 Meeting de la Reunion: четверте місце і очки до світового рейтингу Анни Касьянової Легкая атлетика 17:35 | 18 декабря 2020 Олега Коноваленка переобрано президентом ФЛА Закарпатської області Легкая атлетика 22:05 | 17 декабря 2020 Основні рішення Ради ФЛАУ Легкая атлетика 19:05 | 17 декабря 2020 Подружжя Касьянових відкриє сезон-2021 змаганнями на острові Реюньйон Легкая атлетика 16:50 | 16 декабря 2020 Ukrainian Majors Running League: календар і реєстрація на забіги-2021 Легкая атлетика 16:05 | 14 декабря 2020 Нормативи і система кваліфікації для участі у чемпіонаті світу-2022 і чемпіонаті світу-2021 U20 Легкая атлетика 12:20 | 10 декабря 2020 Чемпіонат світу-2021 з легкої атлетики у приміщенні перенесено Легкая атлетика 02:05 | 10 декабря 2020 Поправки до правил щодо використання на змаганнях взуття, яке у розробці Легкая атлетика 14:50 | 09 декабря 2020 Опубліковано перелік дисциплін «Діамантової ліги» на 2021 рік