Денис Тобіас – про збірну України зі спортивної ходьби в Алітусі-2019 (ВІДЕО)

01:20 | 19 мая 2019
19 травня Алітус прийматиме Кубок Європи зі спортивної ходьби. 19 травня Алітус прийматиме Кубок Європи зі спортивної ходьби. Цього разу Україна виступить командою, яка, за великим рахунок, лише створюється. Безумовно, у ній є лідери і досвідчені атлети, за плечами яких участь не лише у Кубках, а й чемпіонатах світу та Олімпійських іграх. Проте є в її складі і ті, хто лише нещодавно вийшов на міжнародний рівень, а то і взагалі дебютує на цих змаганнях. І мова не лише про юніорів.

«Це дійсно так, - говорить старший тренер зі спортивної ходьби Денис Тобіас. – У нас досить молода чоловіча команда на «двадцятці». В ній є лідер – Іван Лосєв. Решта хлопців – молодь. Здебільшого молоді й дівчата на цій дистанції, які є нашою перспективою».

Протилежністю дистанції 20 кілометрів є дистанція 50 кілометрів. Тут команди здебільшого, навпаки, складаються зі спортсменів досвідчених. «Сергій Будза пройшов три Олімпіади, Іван Банзерук є діючим переможцем Кубка Європи. Валерій Літанюк добре вписався у склад і теж має досить високий результат, - продовжує Денис Тобіас. – Поки що найменш досвідчений у їхньому складі Дмитро Собчук».

У жінок вперше 50-ку піде Олена Собчук, відома деяким з уболівальників ще під дівочим прізвищем Мізернюк. Христина Юдкіна, Валентина Мирончук і Людмила Шелест значно досвідченіші. А історія Людмили і взагалі викликає лиш захоплення. Свого часу вона займалася спортивною ходьбою. Згодом перейшла у бігові дисципліни, а коли в ІААФ затвердили жіночі 50 кілометрів спортивною ходьбою, повернулася у свій вид і тепер знову виступить на міжнародній арені.

Саме з дистанцією 50 кілометрів Денис Тобіас пов’язує найбільші сподівання. «У нас чудові шанси як у чоловіків, так і у жінок. При вдалих розкладах наші команди зможуть бути навіть у «призах». На двадцятці високі результати впродовж сезону показує Інна Кашина. А якщо говорити про командні 20 кілометрів, то для потрапляння у першу трійку нашим спортсменам потрібно буде добре проявити себе і показати особисті рекорди або результати, близькі до них», - говорить Тобіас.

Крім нагород в Алітусі скороходи боротимуться і за олімпійські нормативи, і за місця у команді на чемпіонат світу у Доху. На сьогодні олімпійський норматив є лише в Інни Кашиної, а путівки у Доху забезпечили собі Мар’ян Закальницький і Христина Юдкіна, фінішувавши у першій вісімці на чемпіонаті Європи-2018. Решті атлетів доведеться докласти немало зусиль для отримання можливості виступити на головному турнірі року, адже конкуренція у збірній надзвичайно сильна.

На дистанції 50 кілометрів ще по два атлети добиратимуть за рейтингом (за умови наявності нормативу). На дистанції 20 кілометрів у Доху поїдуть чемпіони України, які визначатимуться у Сумах, і ще по два скороходи за рейтингом.

Цікаво буде поспостерігати і за молодими атлетами. У юніорському складі найбільш досвідченими є Аліна Ткач і Дарина Касян. Обидві не лише виступали на міжнародному рівні у віковій категорії U18, а й показували досить високі результати.

А от бронзові призери у складі юніорської команди зразка 2017 року, Віктор Шумік та Едуард Забуженко, цього року виступлять уже серед дорослих атлетів на дистанції 20 кілометрів. Робитимуть вони це не вперше. «За два роки, що минули з Кубка Європи у Чехії, обоє прогресували, виросли у справжніх спортсменів і стали майстрами спорту міжнародного класу, - говорить Денис Тобіас. - Вони другий рік виступають на дистанції 20 кілометрів. Влітку у них чемпіонат Європи серед молоді, який буде для них основним турніром. І Віктор, і Едуард – ті хлопці, на яких ми сподіваємося, які будуть рости, надалі виступати на чемпіонатах світу й Олімпійських іграх і представляти збірну України».







І про відбір на 20 км

Источник
Легкая атлетика 23:50 | 21 декабря 2020 Богдан Бондаренко може виступити у зимовому сезоні Легкая атлетика 12:35 | 20 декабря 2020 Meeting de la Reunion: четверте місце і очки до світового рейтингу Анни Касьянової Легкая атлетика 17:35 | 18 декабря 2020 Олега Коноваленка переобрано президентом ФЛА Закарпатської області Легкая атлетика 22:05 | 17 декабря 2020 Основні рішення Ради ФЛАУ Легкая атлетика 19:05 | 17 декабря 2020 Подружжя Касьянових відкриє сезон-2021 змаганнями на острові Реюньйон Легкая атлетика 16:50 | 16 декабря 2020 Ukrainian Majors Running League: календар і реєстрація на забіги-2021 Легкая атлетика 16:05 | 14 декабря 2020 Нормативи і система кваліфікації для участі у чемпіонаті світу-2022 і чемпіонаті світу-2021 U20 Легкая атлетика 12:20 | 10 декабря 2020 Чемпіонат світу-2021 з легкої атлетики у приміщенні перенесено Легкая атлетика 02:05 | 10 декабря 2020 Поправки до правил щодо використання на змаганнях взуття, яке у розробці Легкая атлетика 14:50 | 09 декабря 2020 Опубліковано перелік дисциплін «Діамантової ліги» на 2021 рік