Ігор Гоцул – про Симпозіум ВАДА-2019

11:35 | 16 марта 2019
В Лозанні відбувся щорічний Симпозіум Всесвітнього Антидопінгового Агентства. В Лозанні відбувся щорічний Симпозіум Всесвітнього Антидопінгового Агентства. Україна на цьому важливому заході була представлена достатньо великою делегацією – представниками Національного олімпійського Комітету, Національного антидопінгового центру. Також зазначимо, що вперше на Симпозіум ВАДА були запрошені діючі спортсмени – загалом понад 70 атлетів.

В складі української делегації був і віце-президент НОК України, перший заступник Міністра молоді та спорту України, президент Федерації легкої атлетики України Ігор Гоцул.

- Як і всі останні роки, значна частина часу на Симпозіумі ВАДА була присвячена обговоренню так званого «російського кейсу», - розповідає пан Гоцул. -

Представники Всесвітнього Антидопінгового Агентства відзвітували про те, що після тривалих суперечок та перемовин їм все таки вдалося отримати інформацію за декілька років з комп’ютерної системи Московської антидопінгової лабораторії. Роботу будь-якої антидопінгової лабораторії організовано таким чином, що неможливо запустити обладнання та тестування без внесення певних даних в єдину комп’ютерну систему. І ось нарешті ВАДА отримала її в своє розпорядження. Невдовзі її буде проаналізовано, і отримана інформація може стати ще однією «бомбою» в міжнародній системі антидопінгу. Оскільки з великою долею ймовірності можна припустити, що на нас очікує достатньо велика кількість відкриттів, одкровень щодо процесів, які відбувалися в Росії в цьому напрямку. В тому числі, яким чином російські спортсмени намагалися обходити систему антидопінгу.



Наступним етапом роботи ВАДА по російському питанню має стати отримання проб, які зберігаються в московській лабораторії. Ці перемовини ще попереду. Але вже той факт, що вдалося отримати інформацію з комп’ютерів – це вже достатньо великий прорив. ВАДА наполегливо і жорстко продовжує гнути свою лінію, не йде на поступки росіянам. Тиск Агентства направлений на те, щоб Росія, як і весь цивілізований, світ вела активну боротьбу з допінгом, триватиме.

Ще один важливий момент, який розглядався на Симпозіумі. Зараз триває робота над новою редакцією Антидопінгового кодексу. Він проходить етапи підготовки і обговорення, і у цілісному вигляді його ще майже ніхто не бачив. Але судячи з тез, які мали місце під час обговорення в Лозанні, можна зробити висновок, що жорсткий підхід щодо порушників допінгових правил буде збережено, а місцями навіть посилено. В першу чергу посилення стосуватиметься так званого антуражу спортсменів – тренерів, лікарів, масажистів, менеджерів, інших фахівців. Дуже часто основне покарання несе спортсмен, тоді як навколо нього існує багато інших людей, які також могли бути залучені до прийняття рішення використовувати допінг. І, можливо, навіть в більшій мірі, ніж сам атлет. Відповідно, ВАДА продовжує реалізовувати підхід, щоб ці люди несли відповідальність разом зі спортсменом, а можливо навіть і більшу, бо це буде справедливо.



Дуже велику роботу наша делегація провела під час кулуарних зустрічей. У нас відбулися перемовини з представниками ВАДА та Ради Європи щодо нової редакції українського закону щодо протидії допінгу. Робота над ним триває. Ми спробували його адаптувати до українських реалій, направили експертам Ради Європи, інших міжнародних організацій. Зараз очікуємо на їхні зауваження та пропозиції, і найближчим часом будемо вже виходити на його прийняття. Нам вдалося в Лозанні дуже продуктивно попрацювати над цим питанням.

Також ми зустрічалися з керівництвом підрозділу Ради Європи щодо виконання Конвенції ЮНЕСКО про боротьбу з допінгом у спорті. Ми також обговорили поточні питання нашої взаємодії, прийняття Закону, і приїзд до нас у березні моніторингової місії. Ми постійно координуємо нашу роботу, і зустріч в Лозанні була черговим етапом нашого ефективного співробітництва.
Источник
Легкая атлетика 23:50 | 21 декабря 2020 Богдан Бондаренко може виступити у зимовому сезоні Легкая атлетика 12:35 | 20 декабря 2020 Meeting de la Reunion: четверте місце і очки до світового рейтингу Анни Касьянової Легкая атлетика 17:35 | 18 декабря 2020 Олега Коноваленка переобрано президентом ФЛА Закарпатської області Легкая атлетика 22:05 | 17 декабря 2020 Основні рішення Ради ФЛАУ Легкая атлетика 19:05 | 17 декабря 2020 Подружжя Касьянових відкриє сезон-2021 змаганнями на острові Реюньйон Легкая атлетика 16:50 | 16 декабря 2020 Ukrainian Majors Running League: календар і реєстрація на забіги-2021 Легкая атлетика 16:05 | 14 декабря 2020 Нормативи і система кваліфікації для участі у чемпіонаті світу-2022 і чемпіонаті світу-2021 U20 Легкая атлетика 12:20 | 10 декабря 2020 Чемпіонат світу-2021 з легкої атлетики у приміщенні перенесено Легкая атлетика 02:05 | 10 декабря 2020 Поправки до правил щодо використання на змаганнях взуття, яке у розробці Легкая атлетика 14:50 | 09 декабря 2020 Опубліковано перелік дисциплін «Діамантової ліги» на 2021 рік