Мукачівська аналітика від Максима Островського

03:05 | 25 февраля 2019
Наближається головний старт зимового сезону для представників легкоатлетичних метань – Кубок Європи, який 9-10 березня прийматиме Шаморін (Словаччина). Наближається головний старт зимового сезону для представників легкоатлетичних метань – Кубок Європи, який 9-10 березня прийматиме Шаморін (Словаччина). Вже було оприлюднено склад збірної України для участі в цих змаганнях. Визначальним при його формуванні став Зимовий чемпіонат України, який нещодавно відбувся в Мукачево (за виключенням штовхання ядра – в цій дисципліні відбір проводився в Сумах на чемпіонаті України в приміщенні). Прес-служба ФЛАУ попросила головного тренера збірної України з метань Максима Островського поділитися детальним аналізом мукачівських стартів.

- Приємно вразила кількість учасників, - розповідає пан Островський. – Близько 250 атлетів, і це ж без представників штовхання ядра. Дуже гарний показник. Було виконано чимало нормативів на головні старти сезону, причому в усіх вікових групах. Наприклад, в метанні спису в молодіжній категорії волинянин Павло Палій переміг з особистим рекордом – 73.30. В метанні молота виконано два нормативи на чемпіонат світу в Катарі – волинянкою Іриною Климець (71.21) та Михайлом Коханом з Дніпропетровщини (76.24, особистий рекорд). 18-річний Михайло дуже порадував цим результатом. Але ми розуміємо, що в такому віці потрібно дуже обережно й грамотно ставитися до підготовки, не форсувати її. Окрім Кохана в цьому виді у хлопців можна відзначити Михайла Гаврилюка (Івано-Франківська обл.), який виконав норматив на чемпіонат Європи серед молоді (67.84).

Були нормативи і в інших видах. В метанні диска серед молоді Руслан Валітов з Дніпропетровщини виконав норматив – 56.43. Близьким до нього був Іван Поваляшко з Сумщини (53.83). Хоча ми розуміємо, що 56 метрів – це не високий результат, і перед хлопцями стоїть більш високе завдання, ніж просто виконати норматив і відібратися на головний старт сезону. На молодіжному чемпіонаті Європи потрібно буде показати свій найкращий результат.

Є види, які радують кількісним показником, в тому числі прослідковується тенденція збільшення молодих атлетів. Але не дуже приємно спостерігати, коли, наприклад, в жіночому метанні списа серед молоді учасниці метають максимум в район 43 метрів. Це дуже низькі результати. Відчуваються прогалини в плануванні, методології. Тренери кажуть, що не має умов – секторів, снарядів. Так, частково в цьому також є причина, але ми зі свого боку докладаємо всіх зусиль, аби виправити ситуацію. Мінмолодьспорт проводить закупівлю снарядів, допомагає компанія «Атлетика Віва». Хоча, звісно, всім одразу допомогти не можливо.

Прогалини в результатах серед молоді є не лише в жіночому списі, де перемогла багатоборка Аліна Шух. В молоті найкращою стала Юлія Кисильова з Інваспорту, в диску – юніорка Дар’я Гаркуша, в ядрі – юніорка Тетяна Кравченко. Будемо працювати над розв’язанням цієї проблеми.

Також хочеться відзначити 15-річного Артура Фельфнера з Київщини, який метнув 700-грамовий спис на 66.70, 17-річну Маріанну Савджи з Київщини, яка виграла юніорський спис – 46.25. В кожному виді є перспективні діти, і будемо намагатися їх підтягувати, створювати належні умови для підготовки.

Загалом це були перші з семи спеціалізованих метальних змагань, які заплановані на цей рік. Часто чую запитання – чому Зимовий чемпіонат України весь час проводиться саме в Мукачево? Наша позиція наступна – ми хочемо проводити змагання не лише ради змагань, а щоб вони стимулювали популяризацію метань і розвиток інфраструктури в регіонах. В Мукачево ми бачимо зацікавленість з боку міської влади щодо такого розвитку. Наразі йдеться про побудову сучасного стадіону ДЮСШ та окремо сектору для метань. Ну і ще один важливий фактор, який впливатиме на вибір міста-господаря – місцеві атлети мають демонструвати гідні результати.



Нова Каховка, Кам’янець-Подільський, Умань, інші міста також можуть подавати свої заявки на Зимовий чемпіонат України. Зазначу, що вже в цьому році в Кам’янці-Подільському, за підтримки першого віце-президента ФЛАУ Володимира Рудюка та завкафедрою легкої атлетики тамтешнього національного Університету Леоніда Гурмана, вже в березні буде закладено сертифікований сектор для метання диска та молота. Надалі там планується створити спеціалізований комплекс для усіх видів метань. Є задум – провести в майбутньому там Кубок Європи з метань. Кліматичні умови міста це дозволяють. Але для цього потрібно ще багато чого зробити.

Зазначу, що перемовини щодо розвитку інфраструктури ми проводимо і в Новій Каховці – вже досягнуто згоди щодо встановлення на тамтешньому стадіоні метального сектору. В Мукачево був присутній представник Київського обласного Центру Олімпійської підготовки (с. Терезине). Він вивчав, як потрібно реалізовувати метальну інфраструктуру. У нас вже є попередня домовленість з цим ЦОПом, що за підтримки Київської облдержадміністрації там буде збудовано сектор для метань. Місце для цього є. І не просто хочемо поставити сектор, а створити навколо нього сучасний спорткомплекс – з умовами для харчування, проживання та тренувань.

Також важливий момент – під час Зимового чемпіонату України у нас відбулося ще три заходи. Компанія Nordic Sport за сприяння ФЛАУ подарувала нашим атлетам інвентар. Також, за підтримки заступника директора Національного Антидопінгового Центру ми провели антидопінговий семінар. Ну і, звісно, відбулися робочі наради з тренерами. Обговорили підсумки минулого року, пройшлися по підготовці на цей рік. Адже 2019-й – дуже відповідальний та специфічний. Чемпіонат світу-2019 в Досі відбудеться в жовтні, а Олімпійські ігри в Токіо-2020 – в липні. Отож до побудови схеми підготовки до цих двох найважливіших стартів треба підійти дуже ретельно.
Источник
Легкая атлетика 23:50 | 21 декабря 2020 Богдан Бондаренко може виступити у зимовому сезоні Легкая атлетика 12:35 | 20 декабря 2020 Meeting de la Reunion: четверте місце і очки до світового рейтингу Анни Касьянової Легкая атлетика 17:35 | 18 декабря 2020 Олега Коноваленка переобрано президентом ФЛА Закарпатської області Легкая атлетика 22:05 | 17 декабря 2020 Основні рішення Ради ФЛАУ Легкая атлетика 19:05 | 17 декабря 2020 Подружжя Касьянових відкриє сезон-2021 змаганнями на острові Реюньйон Легкая атлетика 16:50 | 16 декабря 2020 Ukrainian Majors Running League: календар і реєстрація на забіги-2021 Легкая атлетика 16:05 | 14 декабря 2020 Нормативи і система кваліфікації для участі у чемпіонаті світу-2022 і чемпіонаті світу-2021 U20 Легкая атлетика 12:20 | 10 декабря 2020 Чемпіонат світу-2021 з легкої атлетики у приміщенні перенесено Легкая атлетика 02:05 | 10 декабря 2020 Поправки до правил щодо використання на змаганнях взуття, яке у розробці Легкая атлетика 14:50 | 09 декабря 2020 Опубліковано перелік дисциплін «Діамантової ліги» на 2021 рік