Стамбул-2019: плани, перемовини, здобутки

03:20 | 19 февраля 2019
Днями збірна України чудово виступила в Стамбулі на чемпіонаті Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій, здобувши чотири золоті та три срібні нагороди. Днями збірна України чудово виступила в Стамбулі на чемпіонаті Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій, здобувши чотири золоті та три срібні нагороди. Втім, у турецькому мегаполісі відбулися й інші події, пов’язані з цими змаганнями, і які заслуговують на увагу.

Президент Федерації легкої атлетики України Ігор Гоцул взяв участь в засіданні Ради президентів АБАФ, провів низку перемовин з партнерами ФЛАУ, а також мав змогу на власні очі спостерігати за тріумфом українців.

- Мені приємно, що наші спортсмени впевнено і солідно виглядали на цьому чемпіонаті, і увага з боку суперників до нашої команди була особливою – як до лідера, якого потрібно поважати і з яким треба рахуватися, - розповідає Ігор Гоцул. - Під час спілкування з нашими атлетами та їхніми особистими тренерами ми ще раз переконалися в правильності рішення приєднання до АБАФ. Для них цей чемпіонат, з одного боку, старт серйозного рівня, з гарною організацією, який надає можливість отримати позитивні досвід та емоції. З іншого – це змагання з дещо меншим рівнем конкуренції, ніж чемпіонати Європи та світу. А це надає можливість серед іншого під час виступів використовувати дещо іншу тактику, наприклад, відпрацьовувати, підправити якісь технічні елементи, що на світових та европейських форумах не завжди виходить через тиск відповідальності, психологічне навантаження. Також для багатьох наших молодих спортсменів це дуже гарна мотиваційна складова. Виїжджаючи на міжнародні змагання і підтверджуючи свою конкурентоспроможність, вони отримують потужний імпульс для продовження активних занять спортом, мотивацію для нових звершень.



Але окрім безпосередньо змагань, як це завжди буває на таких великих форумах, під час чемпіонату відбулися й інші офіційні заходи. На засіданні Ради президентів федерацій країн-членів Асоціації було розглянуто низку важливих питань. АБАФ на сьогодні є організацією, яка чи не найбільш потужно розвивається серед усіх об’єднань всередині якої б то не було континентальної федерації. І зараз розглядалася заявка ще однієї країни про вступ до її лав – Азербайджану. По ній було прийнято позитивне рішення, отож тепер АБАФ налічує 20 членів, що можна порівняти з чисельністю деяких континентальних федерацій легкої атлетики.

Зрозуміло, що постійне збільшення країн-учасниць вимагає вдосконалення підходів до організації проведення змагань. Якщо раніш кожна країна могла привозити на змагання стільки спортсменів, скільки хотіла, то відтепер вводитимуться обмеження через впровадження кваліфікаційних нормативів на всі основні чемпіонати АБАФ. Втім, якщо якась країна не має жодного спортсмена, який би виконав цей норматив, то вона, в залежності від рівня змагань, все одно отримуватиме по 3-5 місць для чоловіків та жінок. Зрозуміло, що на Україну це ніяк не вплине, адже наші спортсмени матимуть ці нормативи, і ми зможемо і надалі реалізовувати нашу практику вивозити на міжнародні змагання максимально можливу кількість спортсменів.

Як зазначив пан Гоцул, підтвердженням авторитету, який має АБАФ в європейській та світовій легкій атлетиці, був приїзд на засідання Ради та на сам чемпіонат президента ЄА Свейна-Арне Хансена, віце-президента ЄА Жана Грасії та члена Ради ІААФ Ахмада Аль Камалі. Всі вони відзначили значну динаміку в розвитку Асоціації. Зазначимо, що 2019 рік – особливий в легкоатлетичному житті планети. Адже, окрім знакових змагань, також відбудуться дві важливі організаційні події – у квітні обиратимуть президента та керівні органи ЄА, а восени – ІААФ. І цим питанням, як на самому засіданні, так і в кулуарах, було приділено багато уваги. Україна є активним учасником цих виборчих процесів. Ігор Гоцул балотуватиметься до Ради ЄА, буде у нас свій кандидат і на керівну посаду в ІААФ. У зв’язку з цим українська сторона проводить консультації з колегами, синхронізує плани, працює над створенням коаліцій. Зокрема, в Стамбулі обговорювалося питання висунення кандидатів від АБАФ.



Значну увагу в Туреччині було приділено обговоренню такого важливого питання, як боротьба з допінгом і неприйняття у цьому напрямку тієї політики, яка проводиться Росією як країною та ВФЛА як інституцією. З цього приводу відусюди лунає багато гучних промов, втім легка атлетика залишається єдиним видом спорту, в якому Росія за порушення цих норм вже третій рік відсторонена від змагань. Усіляко намагається впливати на ці процеси, дотримуючись принципової та активної позиції з цього питання, і Федерація легкої атлетики України. Тоді як в деяких інших видах спорту обирають проросійських президентів міжнародних федерацій і надають Росії право проводити головні міжнародні старти.

Було проведено в Стамбулі двосторонні перемовини з колегами з національних федерацій інших країн. Обговорено напрямки подальшої співпраці з турецькою стороною, з якою ФЛАУ має багато партнерських програм, в тому числі спільних тренувальних зборів. Досягнуто домовленостей про участь українських спортсменів в низці змагань, які будуть проводитися під егідою Федерації легкої атлетики Греції. Продовжилася робота щодо проведення в Україні європейських заходів, зокрема обговорено підготовку до командного чемпіонату Європи-2019 з багатоборств, який 6-7 липня прийматиме Луцьк. Відразу після березневого чемпіонату Європи в приміщенні до України завітає велика делегація європейських інспекторів на чолі з першим віце-президентом ЄА Доброміром Карамаріновим, аби перевірити нашу підготовку до цих престижних змагань.
Источник
Легкая атлетика 23:50 | 21 декабря 2020 Богдан Бондаренко може виступити у зимовому сезоні Легкая атлетика 12:35 | 20 декабря 2020 Meeting de la Reunion: четверте місце і очки до світового рейтингу Анни Касьянової Легкая атлетика 17:35 | 18 декабря 2020 Олега Коноваленка переобрано президентом ФЛА Закарпатської області Легкая атлетика 22:05 | 17 декабря 2020 Основні рішення Ради ФЛАУ Легкая атлетика 19:05 | 17 декабря 2020 Подружжя Касьянових відкриє сезон-2021 змаганнями на острові Реюньйон Легкая атлетика 16:50 | 16 декабря 2020 Ukrainian Majors Running League: календар і реєстрація на забіги-2021 Легкая атлетика 16:05 | 14 декабря 2020 Нормативи і система кваліфікації для участі у чемпіонаті світу-2022 і чемпіонаті світу-2021 U20 Легкая атлетика 12:20 | 10 декабря 2020 Чемпіонат світу-2021 з легкої атлетики у приміщенні перенесено Легкая атлетика 02:05 | 10 декабря 2020 Поправки до правил щодо використання на змаганнях взуття, яке у розробці Легкая атлетика 14:50 | 09 декабря 2020 Опубліковано перелік дисциплін «Діамантової ліги» на 2021 рік