Сергій Романчук – про дебют на змаганнях Асоціації балканських легкоатлетичних федерацій

19:25 | 19 марта 2018
Вперше в історії збірна України взяла участь у змаганнях під егідою Асоціації балканських федерацій легкої атлетики (ABAF). Дебютним для наших атлетів став чемпіонат ABAF з марафонського бігу, який проводився у рамках міжнародного марафону у Лімассолі (Кіпр).
 
Україну на чемпіонаті представляли два атлети – Анатолій Бондаренко і Катерина Карманенко.
 
Анатолій Бондаренко фінішував третім у загальному  заліку марафону у Лімасолі (2:38.59 год). Другим був також українець, який виступав індивідуально, - Сергій Попов (2:34.23 год). У змаганнях жінок Катерина Карманенко посіла п’яте місце (3:04.47 год). У рамках же чемпіонату ABAFз марафону Бондаренко переміг, а Карманенко виграла «бронзу».
 
З питаннями про дебют на змаганнях Асоціації балканських легкоатлетичних федерацій і принципи формування команди прес-служба ФЛАУ звернулася до головного тренера з видів витривалості Сергія Романчука.
 
- Участь у змаганнях Асоціації балканських легкоатлетичних федерацій досить важлива для українських спортсменів. Для них це можливість додаткового старту, а для молодих атлетів – можливість показати себе і позмагатися на міжнародному рівні. Багато в чому, вступаючи до складу ABAF, керівництво ФЛАУ якраз і думало про молодих атлетів і додаткові можливості для них. Це особливо важливо для стадіонних видів, де спортсменам часто не вистачає стартів, - говорить Сергій Романчук. - Крім того тренери й інші фахівці отримують змогу спілкуватися  і навчатися один в одного, брати участь у конференціях – все ж в ABAF входить 18 федерацій.
 
Україна приєдналася до ABAF у другій половині лютого. Саме тоді і стало відомо про участь у чемпіонаті з марафону. Відразу після підписання угоди мені зі Стамбула зателефонував державний тренер В’ячеслав Тиртишник і дав завдання формувати команду.
 
На надання кількісного складу і написання критеріїв у нас було п’ять днів. До початку чемпіонату – чотири тижні. Було зрозуміло, що завдання у нас непросте, адже марафон вимагає поваги до себе. Кожен марафонець готується до змагань не менше 15-16 тижнів, і це стосується як професіоналів, так і аматорів. А про свій наступний старт знають як мінімум за три тижні до нього. Та ми розуміли, що, вступивши до ABAF, було б правильно виступити вже на найближчому турнірі під її егідою, і взялися за формування команди.
 
Звісно, ми відразу вирішили звернути увагу на результати чемпіонату України-2017 і тих атлетів, які входять до складу збірної команди України. Чемпіон України Артем Піддубний уже мав у своєму календарі марафон. Він подякував за те, що його запросили, проте мусив відмовитися. Срібний призер чемпіонату Анатолій Бондаренко погодився і переміг у чемпіонаті, а у заліку міжнародного марафону у Лімасолі став третім.
 
Другим на Кіпрі став Сергій Попов. Ми його добре знаємо як спортсмена, який спеціалізується з ультрамарафону й трейлу, проте не з, так би мовити, класичного марафону. Він не брав участь у чемпіонаті України. А оскільки мова йшла про чемпіонат ABAF саме з марафону, то його кандидатура не розглядалася. Він вирішив взяти участь у марафоні індивідуально і, як бачимо, зробив це недаремно. Тому вітаю і Сергія, й Анатолія з потраплянням у першу трійку у Лімасолі.
 
У жінок лідери відмовилися їхати у Лімасол. Чемпіонка України Оксана Угринчук цілеспрямовано готується до марафону у Кракові, про що мене проінформував її тренер Володимир Ліщук. Людмила Шелест п’ятим номером відібралася на командний чемпіонат світу зі спортивної ходьби на дистанції 50 кілометрів, тому, звісно, бігти зараз марафон було б помилкою. Другою у вересні в Дніпрі фінішувала Ольга Донченко, проте вона не бігла в рамках чемпіонату України, оскільки не подала вчасно заявку для участі. Крім того вона не входить до складу збірної.
 
Ситуація була складною, дедлайн був уже на носі. Ми були змушені звернутися до списку атлетів збірної і подали на розгляд Виконкому ФЛАУ кандидатуру Катерини Карманенко. Вона бігла ще у 2016 році, потім потрапила в автомобільну аварію (всі довідки є) і у 2017 році не виступала. Ми звернулися до неї з проханням виступити у Лімасолі і вона погодилася, ставши там п’ятою у загальному заліку і третьою у рамках чемпіонату.
 
Наступними змаганнями під егідою ABAF буде чемпіонат зі спортивної ходьби. У нас було більше часу і ми встигли прописати чіткі критерії до відбіркового старту – чемпіонату України, який проходив у Луцьку.
Источник
Легкая атлетика 23:50 | 21 декабря 2020 Богдан Бондаренко може виступити у зимовому сезоні Легкая атлетика 12:35 | 20 декабря 2020 Meeting de la Reunion: четверте місце і очки до світового рейтингу Анни Касьянової Легкая атлетика 17:35 | 18 декабря 2020 Олега Коноваленка переобрано президентом ФЛА Закарпатської області Легкая атлетика 22:05 | 17 декабря 2020 Основні рішення Ради ФЛАУ Легкая атлетика 19:05 | 17 декабря 2020 Подружжя Касьянових відкриє сезон-2021 змаганнями на острові Реюньйон Легкая атлетика 16:50 | 16 декабря 2020 Ukrainian Majors Running League: календар і реєстрація на забіги-2021 Легкая атлетика 16:05 | 14 декабря 2020 Нормативи і система кваліфікації для участі у чемпіонаті світу-2022 і чемпіонаті світу-2021 U20 Легкая атлетика 12:20 | 10 декабря 2020 Чемпіонат світу-2021 з легкої атлетики у приміщенні перенесено Легкая атлетика 02:05 | 10 декабря 2020 Поправки до правил щодо використання на змаганнях взуття, яке у розробці Легкая атлетика 14:50 | 09 декабря 2020 Опубліковано перелік дисциплін «Діамантової ліги» на 2021 рік