Київ відвідали керівники Департаменту з легкоатлетичної етики ІААФ

15:10 | 14 марта 2018
12-13 березня Київ відвідали керівники Департаменту з легкоатлетичної етики – його голова Брет Клозьє та заступник голови Томас Капдевіль.
 
- Департамент з легкоатлетичної етики є підрозділом ІААФ, який створений задля боротьби з допінгом та іншими порушеннями етичних норм в легкій атлетиці, - розповідає президент ФЛАУ Ігор Гоцул. - Він отримав особливі повноваження, і ставить на меті очистити легку атлетику від будь яких підозр у вживанні допінгу, проводить масштабні розслідування допінгових та корупційних скандалів, які заважали розвиватися легкій атлетиці.
 
Останні 4-5 років ми ведемо дуже важку і ретельну роботу з підняття довіри української легкої атлетики на новий рівень. Не таємниця, що ми отримали низку дуже болісних «привітів з минулого» - у низки атлетів за результатами тестувань, проведених 3-5, а в деяких випадках 8-10 років тому, були виявлені заборонені препарати. У підсумку їх було дискваліфіковано, у декого відібрано нагороди та преміальні. І це негативно відобразилося на сьогоднішньому іміджі легкої атлетики. Також результатом жорсткої і активної боротьби з допінгом, яку вела вже безпосередньо ФЛАУ, стали декілька позитивних проб діючих спортсменів – ці випадки супроводжували розголос в ЗМІ, обговорення серед легкоатлетичної спільноти. Все це не додало авторитету легкій атлетиці України, кидало тінь на роботу федерації, тренерів, всіх наших атлетів.
 
Окрім цього, були достатньо серйозні недоліки в антидопінговій роботі на рівні країни – не відповідало встановленим Всесвітньою Антидопінговою Агенцією стандартам законодавство, українська антидопінгова лабораторія працювала без сертифікату ВАДА, також робота Національного Антидопінгового Центру не була налагоджена найкращим чином. Всі ці фактори лягли в основу того, що, як ми вже раніш повідомляли, до нашого виду спорту була прикована підвищена увага з боку антидопінгових служб, в тому числі і міжнародної федерації. Нам потрібно було пройти серйозний шлях очищення, відновлення довіри до спортсменів, тренерів та тієї роботи, яку ми проводимо. Впродовж останніх п’яти років ми цілеспрямовано, ретельно виконували цю роботу. Частина її була публічною, частина – ні. Але ми дуже тісно взаємодіяли з антидопінговим підрозділом, виступали з ініціативами на рівні держави, щоб були вирішені питання, пов’язані з антидопінгом, які не залежать від федерації. І врешті решт нам вдалося уникнути найгіршого – відсторонення легкої атлетики України від змагань, як це відбулося з російськими атлетами. Більш того, впродовж останніх двох років нам вдалося значно підвищити довіру до роботи з протидії допінгу, яку ми ведемо.
 
Дана зустріч – це черговий етап нашої роботи з координації зусиль з протидії допінгу, відновлення довіри і налагодження нашої роботи у повній відповідності до тих високих стандартів, які існують у світі. Ми обговорили підходи до цієї діяльності на 2018 рік. Вони будуть схожими з минулорічними. Всі українські спортсмени зможуть прийняти участь в чемпіонаті Європи лише за умови, що у кожного цього року буде три позазмагальних тестування. Були обговорені контрольні цифри: скільки має бути тестувань та за якими параметрами вони мають відбуватися, тому що потрібен диференційований підхід у зв’язку зі специфікою тої чи іншої дисципліни – десь це контроль еритропоетину, десь проби сечі, десь крові, тощо.
 
Ми дуже детально проінформували наших колег, що зроблено за останній рік в Україні. І з задоволенням можу констатувати – нам було що розповісти. Це і досягнення всередині Федерації, і на рівні Мінмолодьспорту, НАДЦ, НОК України. Окрім цього, ми організували зустрічі високих гостей з Міністром молоді та спорту Ігорем Ждановим та президентом НОК України Сергієм Бубкою. Я дуже вдячний і Міністру, і президенту НОК за реальну підтримку, яку ми відчуваємо в нашій нелегкій боротьбі з допінгом. І ці зустрічі були важливими не для формальності – ми показали, що легка атлетика України не одна в своїх зусиллях, що нас підтримують керівники українського спорту, і ми єдині у своєму баченні необхідності жорсткої антидопінгової боротьби, неприйнятті допінгу.
 
Також наші гості зустрілися з керівництвом НАДЦ. Вони виказали свої рекомендації, побажання та бачення в організації роботи з протидії допінгу. Надали детальні відповіді на запитання, які накопичилися у наших колег з НАДЦ, що дуже важливо, оскільки ми щороку нарощуємо обсяг роботи з протидії допінгу. Це не лише відповідальність федерації, це відповідальність багатьох організацій, і ключовим в цій системі є саме НАДЦ.
 
Загалом ми отримали багато цінних рекомендацій, чітке розуміння плану дій на цей рік, і зробили ще один серйозний крок в напрямку відновлення довіри до української легкої атлетики саме в розрізі протидії допінгу.
Источник
Легкая атлетика 23:50 | 21 декабря 2020 Богдан Бондаренко може виступити у зимовому сезоні Легкая атлетика 12:35 | 20 декабря 2020 Meeting de la Reunion: четверте місце і очки до світового рейтингу Анни Касьянової Легкая атлетика 17:35 | 18 декабря 2020 Олега Коноваленка переобрано президентом ФЛА Закарпатської області Легкая атлетика 22:05 | 17 декабря 2020 Основні рішення Ради ФЛАУ Легкая атлетика 19:05 | 17 декабря 2020 Подружжя Касьянових відкриє сезон-2021 змаганнями на острові Реюньйон Легкая атлетика 16:50 | 16 декабря 2020 Ukrainian Majors Running League: календар і реєстрація на забіги-2021 Легкая атлетика 16:05 | 14 декабря 2020 Нормативи і система кваліфікації для участі у чемпіонаті світу-2022 і чемпіонаті світу-2021 U20 Легкая атлетика 12:20 | 10 декабря 2020 Чемпіонат світу-2021 з легкої атлетики у приміщенні перенесено Легкая атлетика 02:05 | 10 декабря 2020 Поправки до правил щодо використання на змаганнях взуття, яке у розробці Легкая атлетика 14:50 | 09 декабря 2020 Опубліковано перелік дисциплін «Діамантової ліги» на 2021 рік