Сучасна статистика на суддівській конференції у Вінниці

17:10 | 13 ноября 2017
Минулого вік-енду Вінниця приймала суддівську конференції, одними з основних питань якої стали ведення й обробка статистичних даних у легкій атлетиці і фіксація рекордів на національних і міжнародних змаганнях.
 
В останні роки легкоатлетична статистика в Україні вийшла на якісно новий рівень, і неабияка заслуга у цьому належить офіційному статистику Івану Качківському. Саме він виступив ініціатором проведення даної конференції. А за підтримки ФЛАУ, НОК України, ФЛА та відділення НОК у Вінницькій області цей його задум вдалося втілити в життя. І попри те, що настільки детально ці питання в Україні розглядалися чи не вперше за останні роки, перший млинець точно не був нанівець. Качківський відразу вирішив встановити планку на недитячу висоту і запросити міжнародного гостя, який вже понад сорок років працює у сфері статистики, – британця Річарда Хайманса. А загалом у конференції взяли участь 20 осіб.
 
Питання фіксації і реєстрації рекордів було і залишається надзвичайно актуальним. Важливою є сертифікація арени, а з 2019 року вона і взагалі буде обов’язковою при реєстрації всіх офіційних результатів в Україні. Судді у даному питанні теж відграють неабияку роль. Власне, на конференції багато часу приділили саме новій редакції положення про національні рекорди України. Іван Качківський детально зупинився на кожному пункті, завдяки чому учасники могли обговорити кожен з них і з’ясувати всі моменти, які викликали бодай найменші запитання. Говорили, зокрема, і про необхідне обладнання для фіксації результатів, правила його встановлення і необхідність перевірки як перед ранковою, так і перед вечірньою частинами програми змагань задля уникнення неприємних, а інколи навіть курйозних ситуацій, про деякі з яких розповів і Хайманс.
 
Учасники конференції разом з Хаймансом обговорили вимоги до місць проведення змагань зі стадіонних видів поза його межами. Приміром, змагань, які проводяться на площах міст. Дане питання також обговорювалося з огляду на потенційне встановлення на них рекордів.
 
Не менш важливою є чітка фіксація результатів і з точки зору виконання нормативів на офіційні міжнародні змагання. Даному питанню також було приділено чимало уваги.
 
Приділили увагу і встановленим національним рекордів у різні роки, а також тим результатам, які вищі за національні рекорди, але з різних причин не можуть бути зафіксовані як такі. Оскільки Хайманс працював зі статистичними даними, зокрема, радянських атлетів ще з 1970-х років, його участь була неоціненною при укладанні довідника рекордів Україні. Він також допоміг присутнім у питанні того, як же зрештою позначати національну приналежніть спортсменів з неіснуючих нині країн.
 
Хайманс також розповів про роботу над статистичними довідниками у різних країнах і дав поради з роботи над ними українцям. А Іван Качківський поділився своїм баченням ведення статистики у поточному олімпійському циклі, а також розповів про серію довідників , яку буде випущено в Україні у ці роки.
 
Питання статистики й обробки даних на сьогоднішній день набули неабиякої важливості й актуальності. Україна на сьогодні є однією з шести країн, які вже ведуть автоматичний обмін даними з ЕА. Та щоб залишитися лідерами і рухатися вперед, необхідно, щоб і всередині країни все діяло так само чітко. З цією метою ФЛАУ і територіальні ФЛА вже почали перехід на систему електронного офісу. Це допоможе автоматизувати і довести до новітніх стандартів обмін інформацією про результати змагань всередині країни і за її межами, вдосконалить схему подачі електронних заявок на національні змагання, дозволить вести облік інформації про кожного з атлетів.
 
Іван Качківський розповів про систему обміну даними в різних європейських країнах, а також про роботу у даному напрямку ЕА. Зокрема, на міжнародній конференції зі статистики на початку жовтня у Португалії, у якій він брав участь, мова йшла про впровадження відкритого стандарту, який покликаний стати спільним механізмом для глобальної і ефективної обробки даних. Він також має допомогти створити універсальні ідентифікатори і семантику web по відношенню до даних, розробити спільні реєстри даних для опису об’єктів легкої атлетики і багато іншого.
 
ТФЛА уже перейшли на систему електронного офісу і відчули неабиякі її переваги. Зокрема, про перехід ФЛА Одеської області розповів Руслан Гливинський.
 
Сергій Баранов поділився досвідом відновлення даних, втрачених через окупацію Донецької області. Олександр Степанюк поділився досвідом роботи над статистичними й історичними довідниками Тернопільської області. Валентин Іонов розповів про програму, яка була розроблена з метою спрощення обробки результатів змагань з легкої атлетики.
 
Річард Хайманс високо оцінив проведення конференції і відзначив небайдужість і зацікавленість українських фахівців в обговорюваних на ній питаннях і у бажанні рухатися вперед і розвиватися. Зазначимо також, що для Вінниці це вже четвертий захід національного масштабу за останній рік. До цього тут провели засідання Ради ФЛАУ й Комісії змагань ФЛАУ, а також суддівський семінар щодо роботи з електронним офісом ФЛАУ.
Фото (с)Віктор Флентін
Источник
Легкая атлетика 23:50 | 21 декабря 2020 Богдан Бондаренко може виступити у зимовому сезоні Легкая атлетика 12:35 | 20 декабря 2020 Meeting de la Reunion: четверте місце і очки до світового рейтингу Анни Касьянової Легкая атлетика 17:35 | 18 декабря 2020 Олега Коноваленка переобрано президентом ФЛА Закарпатської області Легкая атлетика 22:05 | 17 декабря 2020 Основні рішення Ради ФЛАУ Легкая атлетика 19:05 | 17 декабря 2020 Подружжя Касьянових відкриє сезон-2021 змаганнями на острові Реюньйон Легкая атлетика 16:50 | 16 декабря 2020 Ukrainian Majors Running League: календар і реєстрація на забіги-2021 Легкая атлетика 16:05 | 14 декабря 2020 Нормативи і система кваліфікації для участі у чемпіонаті світу-2022 і чемпіонаті світу-2021 U20 Легкая атлетика 12:20 | 10 декабря 2020 Чемпіонат світу-2021 з легкої атлетики у приміщенні перенесено Легкая атлетика 02:05 | 10 декабря 2020 Поправки до правил щодо використання на змаганнях взуття, яке у розробці Легкая атлетика 14:50 | 09 декабря 2020 Опубліковано перелік дисциплін «Діамантової ліги» на 2021 рік